Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιος είναι ο Τούρκος υποψήφιος για το ΔΝΤ.Κεμάλ Ντερβίς.

17.05.2011 | 06:26
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ανάμεσα στα ονόματα που κυκλοφορούν για τον διάδοχο του Στρος Καν στο ΔΝΤ είναι κι αυτό του τούρκου οικονομολόγου Κεμάλ Ντερβίς.

Ο ίδιος είχε γίνει γνωστός οταν είχε αναλάβει καθήκοντα του "τσάρου" της τουρκικής οικονομίας το 2001, οταν η Τουρκία ταλαιπωρούνταν απο βαθιά οικονομική ύφεση και ο Ντερβίς είχε φτάσει στη χώρα για να εφαρμόσει το σκληρό πακέτο του ΔΝΤ. Για την ακρίβεια η κυβέρνηση του Μπουλέντ Ετζεβίτ είχε "καλέσει" τον Ντερβίς στην Τουρκία αλλά όλοι γνώριζαν οτι ο τούρκος οικονομολόγος θα ήταν ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Τουρκία.

Ο Ντερβίς κατα τη διάρκεια της θητείας του είχε ιδιωτικοποιήσει τις τηλεπικοικωνίες , τις υπηρεσίες ηλεκτρισμού και έκανε ανεξάρτητη αρχή την Κεντρική Τράπεζα της γειτονικής χώρας. Επίσης μείωσε ή εξαφάνισε τελείως τις αγροτικές επιδοτήσεις, αλλά πάγωσε και τους μκισθούς στο δημόσιο, μέτρα που προκάλεν αντιδράσεις και κοινωνικές αναταραχές. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν οτι αυτά τα μέτρα έβαλαν τα θεμέλια της σημερινής οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας, κάποιοι άλλοι όμως τονίζουν οτι ο Ντερβίς δεν είναι τίποτα άλλο απο τον έκπρόσωπο των "κεφαλαιούχων" που "ανατίναξε" το τουρκικό "κοινωνικό κράτος".

Σε 1.5 χρόνο της θητείας του ήταν κάτι σαν πρωθυπουργός καθώς είχε όλες τις αρμοδιότητες σχετικά με την λειτουργία της οικονομίας.Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ασχολούνταν μόνο μαζί του. Απο το πρωινό του "τζόκιγκ" μέχρι και ένα δείπνο με την σύζυγο του ηταν πρωτο θέμα στις ειδήσεις.
Ο 62χρονος Ντερβίς, έχει σπουδάσει οικονομικά στο London School of Economics και έχει διδακτορικό απο το πανεπιστήμιο του Princeton. Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Το 2003 προσπάθησε να ιδρύσει ένα πολιτικό κίνημα μαζί με τον πρωην υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ, αλλά δεν κατάφεραν να βρουν τη στήριξη που περίμεναν.


Αργότερα πολιτεύτηκε με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και ήταν βουλευτής Κων/πολης.
Πάντως στις τελευταίες οικονομικές του προβλέψεις έχει πέσει έξω . Το 2008 είχε προβλέψει οτι ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα εκτοξευθεί, ενω στη γειτονική χώρα ο πληθωρισμός, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25.

Ο ίδιος είναι παντρεμένος με την Αμερικανίδα Κάθριν Ντερβίς, τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
Η υποψηφιότητα του ίσως να μην έχει τη στήριξη της κυβέρνησης Ερντογάν καθώς δεν στην Άγκυρα πολλοί τονίζουν πως ο τούρκος πρωθυπουργός δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τον Ντερβίς.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ