Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιος είναι ο αντίπαλος του Καντάφι στα πεδία των μαχών.

01.04.2011 | 19:59
Ο στρατιωτικός επικεφαλής των Λίβυων εξεγερμένων είναι ένας παραδοσιακός εθνικιστής άραβας αντάρτης, ορκισμένος εχθρός του Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος είχε υποστηριχθεί στο παρελθόν από την αμερικανική CIA, αναφέρει ένα αμερικανικό ινστιτούτο μελετών.

   

Πρόκειται για τον Χαλίφα Χέφτα, πρώην στρατιωτικό διοικητή που υποστήριξε το 1969 το κίνημα που έφερε στην εξουσία τον Καντάφι και έγινε μέλος του Επαναστατικού Συμβουλίου Διοίκησης που καθόριζε την πολιτική της χώρας, και παρέμεινε μέχρι το 1987, οπότε διέκοψε τις σχέσεις με τον συνταγματάρχη Καντάφι, ανέφερε σε έγγραφό του το αμερικανικό Ίδρυμα Jamestown.

   

Τα 20 τελευταία χρόνια έζησε στην Αμερική, αναφέρεται στο έγγραφο του Ιδρύματος που μεταφράζει το όνομά του ως Χάφταρ.

   

"Σήμερα που ο συνταγματάρχης Χάφταρ τελικώς επέστρεψε στα πεδία των μαχών στη βόρεια Αφρική με στόχο του να ανατρέψει τον Καντάφι, πρώην συν-συνωμότη του στο πραξικόπημα του 1969, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως η καλύτερη επαφή για τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές Νατοϊκές δυνάμεις για την καλύτερη συνεργασία με τους πλήρως ανοργάνωτους αντάρτες", επισημαίνεται στο έγγραφο.

   

"Η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο συνταγματάρχης Χάφταρ είναι το πώς θα μπορέσει να μεταφέρει την πείρα και την πολεμική και ιδεολογική τεχνογνωσία του σε ένα νεαρό κίνημα εξεγερμένων ατάκτως εριμμένων.

   

Ένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων δήλωσε από τη Βεγγάζη ότι ο συνταγματάρχης Χέφτα ανέλαβε από τις 24 Μαρτίου επικεφαλής του στρατού τους.

   

Το πρακτορείο Ρόιτερς επιδιώκει επιμόνως μια συνέντευξη μαζί του αλλά μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατή η επαφή μαζί του, ενώ για τον Χαλίφα Χέφτα δεν έχει προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο η CIA ως σήμερα.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ