Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Α2

Ποιος είναι ο βοσκός των εξοπλισμών;

20.02.2011 | 14:15
“Εγώ βοσκός γεννήθηκα,βοσκός και θα πεθάνω», συνηθίζει να λέει ο Γιάννης Σμπώκος στους συγχωριανούς του στ΄ Ανώγεια της Κρήτης,όποτε βρεθεί εκεί. Ο «βοσκός από τ΄ ανώγεια» ,υπήρξε ο αρχιτέκτονας που όπως ο ίδιος παραδέχεται «υλοποίησε το μεγαλύτερο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα του ΥΕΘΑ (1996-2000). Ήταν το δεξί χέρι του Άκη Τσοχατζόπουλου κι όσο κι αν κάποιοι ακόμη και από το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να τον βάλουν στο «κάδρο» των εξοπλισμών ,δεν το έχουν καταφέρει.

Ο Γιάννης Σμπώκος πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα ,ήταν βουλευτής Ρεθύμνου από το 1991 έως το 1993. Το 2000 που επανεξελέγη ,έχασε την έδρα μέσω εκλογοδικείου και το 2004 έγινε αυτό που άφησε «σκιές» στη πολιτική του πορεία:το ΠΑΣΟΚ δεν τον συμπεριέλαβε στις λίστες των υποψηφίων του, δίνοντας την ευκαιρία στην καλπάζουσα προς την εξουσία ΝΔ να μιλήσει για «σκοτεινές πτυχές», «σκάνδαλα» και «σκιές» στο χώρο των εξοπλισμών ,τη περίοδο που επικεφαλής της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης ήταν ο Γιάννης Σμπώκος.

Δύο από τα προγράμματα που είχε διαχειριστεί και για τα οποία υπήρχαν πολλές ενστάσεις και ερωτηματικά ήταν τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα TOR M-1 και τα αμερικανικά ραντάρ αντιπυροβολικού  TPQ 37. Και τα δύο έφθασαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.Και τα δύο παρά τις «απειλές» της ΝΔ έκλεισαν χωρίς να ανοίξει μύτη κι έτσι έμειναν ευχαριστημένα και τα δύο μεγάλα κόμματα.

Ιανουάριος του 2005, στο καθιερωμένο τραπέζι του Άκη Τσοχατζόπουλου σε εστιατόριο του κέντρου,με αφορμή την ονομαστική του γιορτή, οι δημοσιογράφοι ρωτάνε τον Γ.Σμπώκο αν ανησυχεί για κάτι. Καθαρίζοντας σαρδέλες με τα χέρια ο πρώην κυρίαρχος των εξοπλισμών απάντησε: «Φέρτε μου τη σύμβαση που υπέγραψαν τούτοι δω (σ.σ εννοούσε τη ΝΔ και τον εισαγγελέα Ζορμπά),για τα TOR να δείτε ποιος πρέπει να ανησυχεί»! Η άνεσή του εξέπληξε το ακροατήριό του,αφού το κλίμα της εποχής ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για οποιονδήποτε και οτιδήποτε είχε σχέση με εξοπλισμούς. Πόσο μάλλον με τον επικεφαλής της ΓΔΕ.
Κι όμως αυτή του τη ψυχραιμία δεν την έχασε ποτέ. Σε αντίθεση με τον υπουργό του Άκη Τσοχατζόπουλο που μπήκε αμέσως στος στόχαστρο για τις εξοπλιστικές επιλογές της περιόδου που ήταν υπουργός Άμυνας, ο Γιάννης Σμπώκος ,ελάχιστες φορές αναφέρθηκε. Κι όταν αυτό έγινε έσπευσε με λακωνικές ανακοινώσεις να διευκρινήσει ότι ο ίδιος και η οικογένειά του δεν έχουν κανένα ιδιόκτητο ακίνητο,δεν έχουν ξενοδοχεία δεν έχουν μετοχές ,δεν είναι διαχειριστές καμμιάς εταιρείας και ότι όλα τους τα περιουσιακά στοιχεία είναι καταγεγραμμένα στη φορολογική δήλωσή τους.
Παρά τη τρικυμμία που περνάει ο παλιός του «προϊστάμενος» στο Πεντάγωνο Άκης Τσοχατζόπουλος ,ο «βοσκός» παραμένει ...στεγνός αλλά και εξαφανισμένος.Οι πληροφορίες λένε ότι ανάμεσα στους δύο δεν υπάρχουν πια σχέσεις άλλωστε το ομολόγησε ο ίδιος σ΄ ένα μεταμεσονύχτιο τηλεοπτικό ξέσπασμά του. Όταν σε τηλεοπτική εκπομπή αναφέρθηκε το όνομά του ο Ανωγειανός έκανε παρέμβαση και υπερασπίστηκε μόνο τον εαυτό του.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ