Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιος είναι ο νέος ΥΕΘΑ στη Γερμανία.

02.03.2011 | 18:30
Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προχώρησε σε μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησής της μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ. 

   

Η καγκελάριος ανακοίνωσε ότι νέος υπουργός Άμυνας αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ (CDU). Νέος υπ. Εσωτερικών ορίζεται ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, μέχρι τώρα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας CSU.

   

Με την εσωτερική μετακίνηση του κ. ντε Μεζιέρ και την υπουργοποίηση του κ. Φρίντριχ αποσαφηνίστηκε γρήγορα το τοπίο μετά το κενό που άφησε η χθεσινή παραίτηση του κ. Γκούτενμπεργκ υπό το βάρος των πιέσεων εξαιτίας λογοκλοπής κατά τη συγγραφή της διδακτορικής του διατριβής. 

   

Η καγκελάριος Μέρκελ εξήρε τη μέχρι τώρα προσφορά του 57χρονου Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος χρηματίσει υπουργός καγκελαρίας κατά την πρώτη θητεία της κ. Μέρκελ 2005-2009, για να αναλάβει στη συνέχεια υπ. Εσωτερικών. Τονίζοντας τη στενή σχέση που τη συνδέει με τον Τόμας ντε Μεζιέρ, η κ. Μέρκελ υπενθύμισε ότι τον γνωρίζει από την περίοδο της κατάρρευσης της DDR το 1990, όταν είχε χρηματίσει υφυπουργός υπό τον Λόταρ ντε Μεζιέρ στην τελευταία κυβέρνηση της DDR. Η καγκελάριος υπογράμμισε ο Τόμας ντε Μεζιέρ "ασκεί πολιτική στη βάση σταθερών αξιών" και θα προχωρήσει "με αποφασιστικότητα" στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης αυτής καταργείται η υποχρεωτική θητεία και μειώνεται η δύναμη της "Μπούντεσβερ" από τις 250.000 στις 180.000-185.000 άνδρες.

   

Η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν τριβές στην απαιτούμενη ενδοκυβερνητική συνεργασία μεταξύ του νέου υπουργού Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ και των υπουργών από το κόμμα των Φιλελευθέρων FDP. Ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU ο κ. Φρίντριχ είχε καταφερθεί με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εις βάρος του συγκυβερνώντος FDP στα πρώτα βήματα της σημερινής κεντροδεξιάς κυβέρνησης. Ανοιχτή παραμένει η διαδοχή του 53χρονου Φρίντριχ στην προεδρεία της ΚΟ του CSU.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ