Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Κύπρος

Ποιος θυμάται το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα;

06.10.2010 | 16:49
Το Νοέμβριο του 1993 διακηρύχθηκε από τις Κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου το "Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου", με κύριο χαρακτηριστικό τον καθαρά αμυντικό του χαρακτήρα και στόχο την αποτροπή ή αντιμετώπιση κάθε επιθετικής ενέργειας, εναντίον του ενός ή και των δύο μερών. Με την διακήρυξη του Δόγματος, υπογραμμίζεται με έμφαση η δέσμευση της Ελλάδας να θεωρεί ως αιτία πολέμου (casus belli) οποιαδήποτε τουρκική απόπειρα προέλασης στην ελεύθερη Κύπρο.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Δόγματος, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς προχώρησε στη ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς, στο συντονισμό μεταξύ των επιτελείων ΓΕΕΦ και ΓΕΕΘΑ Ελλάδας, στη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, στη δημιουργία κατάλληλων επιχειρησιακών υποδομών (με αποκορύφωμα τη σύγχρονη αεροπορική βάση στη Πάφο, όπου εδρεύει η 55η Σμηναρχία Μάχης). Στο πλαίσιο της πολιτικής εθνικής άμυνας, διαμορφώνεται από την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η Εθνική Αμυντική Στρατηγική με την οποία παρέχονται οι κατευθύνσεις για τη χρησιμοποίηση της αμυντικής ισχύος της χώρας καθώς και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στα θέματα άμυνας της χώρας.

Στόχοι της αμυντικής στρατηγικής είναι οι ακόλουθοι:
- διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
- διατήρηση και ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας.
- υποστήριξη των Ελληνικών εθνικών συμφερόντων.
- συμβολή στην περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, επιδιώκεται η προσαρμογή του αμυντικού δόγματος στα εκάστοτε νέα δεδομένα με ενίσχυση της αμυντικής διπλωματίας, εκσυγχρονισμό του αμυντικού σχεδιασμού, αναδιάταξη δυνάμεων για κάλυψη αμυντικών κενών και δημιουργία ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας - Κύπρου. Το ελληνικό στρατιωτικό δόγμα είναι αμυντικό με δυνατότητα άμεσης αντεπίθεσης σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Κεντρικός άξονας της αμυντικής μας στρατηγικής είναι η αποτροπή κάθε επιθετικής ενέργειας κατά του έθνους. Πρωτεύον δυναμικό στοιχείο για τη εφαρμογή της πολιτικής εθνικής άμυνας συνιστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.


Όλες οι άλλες συνιστώσες εθνικής ισχύος συμμετέχουν συμπληρωματικά ώστε η αποτρεπτική ικανότητα να είναι συνεχής, αμείωτη και να πείθει ότι εάν η απειλή κατά του έθνους εξελιχθεί σε ένοπλη σύγκρουση, το κόστος για τον αντίπαλο θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα προσδοκώμενα γι' αυτόν οφέλη.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούσαν να εμπλακούν σε πολεμικές επιχειρήσεις στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- στρατιωτική επίθεση κατά της χώρας ή παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
- στρατιωτική επίθεση κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
- στα πλαίσια ειρηνευτικών αποστολών.
- στα πλαίσια υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στη ΔΕΕ.

Στις
 
9 Οκτωβρίου 1994 κατά τη τελική επίθεση της 20ής Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, με διοικητή τον Ταξίαρχο Χαράλαμπο Λόττα στη Δρομολαξιά
κατά τη διάρκεια της ΤΑΜΣ «Νικηφόρος '94», για πρώτη φορά στην ιστορία η ελληνική Πολεμική Αεροπορία με τέσσερα Α-7 και δύο F-16 Block30 και επικεφαλής τον επισμηναγό Ηλία Βενέτη της 330Μοίρας, παρέχει εικονικά πυρά εγγύς αεροπορικής υποστήριξης στην ΧΧ ΤΘΤ της ΕΦ. Στον θαλάσσιο χώρο της άσκησης μετέχει η φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Στις 10/10/94, τρία F-16 υπερίπτανται της παρελάσεως των ασκηθέντων τμημάτων της ΕΦ στη Λάρνακα, όπου μετέχει και άγημα της ΑΔΡΙΑΣ. 
 

25-27 Σεπτεμβρίου 1995: Τρία F-16 και τρία Α-7 με πραγματικά πυρά μετέχουν στην άσκηση «Τοξότης - Νικηφόρος '95» στη Δρομολαξιά και στο Καλό Χωριό. Επίσης στη Κύπρο βρίσκονται η φρεγάτα ΥΔΡΑ, το αντιτορπιλικό ΝΕΑΡΧΟΣ και το υποβρύχιο ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ του ΠΝ. Της παρελάσεως στη Λάρνακα υπερίπτανται τέσσερα F-16 και μετέχουν αγήματα όλων των σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού. Στο αεροδρόμιο Πάφου ο Γλαύκος Κληρίδης, επιθεωρεί τα ελλαδικά F-16 με επικεφαλής τον αντισμήναρχο διοικητή της 330 ΜΔ/Β Ηλία Βενέτη και τον σμηναγό Γρηγόρη Θεοχαρίδη της 111 Πτέρυγας Μάχης. 
 


7-9 Οκτωβρίου 1996: Η Πολεμική Αεροπορία με τέσσερα F-16 και δύο A-7, έχοντας επικεφαλής τον διοικητή της 330Μ επισμηναγό Δημήτρη Προκοπίου, μετέχει στην ΤΑΜΣ «Νικηφόρος '96» της ΕΦ, στο Μαρώνι, στον Κοτσιάτη και στο Καλό Χωριό, όπου C-130 της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών πραγματοποιεί ρίψη 25 αλεξιπτωτιστών της Α΄ ΜΑΛ του αντισυνταγματάρχη Βασιλαντωνάκη. Στη θαλάσσια άσκηση μετέχουν το αντιτορπιλικό ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, η φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ, το υποβρύχιο ΠΟΣΕΙΔΩΝ και δύο πυραυλάκατοι του ΠΝ. Στην παρέλαση ασκηθέντων στη Λάρνακα, μαζί με την ΕΦ μετέχει η ΕΛΔΥΚ, οι ναύτες των σκαφών του ΠΝ και οι Ελλαδίτες αλεξιπτωτιστές. 
 

12-15 Οκτωβρίου 1997: Συμμετοχή των μαχητικών F-16 και A-7, του μεταγωγικού C-130 της ΠΑ καθώς και της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ, του αντιτορπιλικού ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, του υποβρυχίου ΩΚΕΑΝΟΣ και των πυραυλακάτων ΣΤΑΡΑΚΗΣ και ΤΡΟΥΜΠΑΚΗΣ του ΠΝ στη «Νικηφόρος - Τοξότης '97», στην Πόλη Χρυσοχούς, στο Μαρώνι, στο Καλό Χωριό και στη Λάρνακα. Παρών κι ο ΥπΕΘΑ Άκης Τσοχατζόπουλος, την πτήση του οποίου από Κύπρο προς Ελλάδα με C-130 παρενόχλησαν τουρκικά F-16 κοντά στην Κρήτη.
Στις 13/10/1997 πραγματοποιείται η μεγαλύτερη αεροπορική αντιπαράθεση Eλλάδας - Tουρκίας μετά το 1974, ανατολικά της Kρήτης και μεταξύ Pόδου και Kαρπάθου. 120 μαχητικά αεροσκάφη, περί τα 60 τουρκικά και ισάριθμα ελληνικά πετούν από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα σε δεκάδες εμπλοκές με εικονικές αερομαχίες.
16 Iουνίου 1998: Τετράδα μαχητικών F-16 της 346 Μοίρας πετά χαμηλά με σιγή ασυρμάτου και προσγειώνεται στην αεροπορική βάση Πάφου, αιφνιδιάζοντας πλήρως τη τουρκική πλευρά που αντιλαμβάνεται τη παρουσία των ελληνικών μαχητικών μόνο όταν αυτά επικοινωνούν με το πύργο ελέγχου. Ο αιφνιδιασμός προκαλεί αναστάτωση στην Άγκυρα καθώς αποκαλύπτεται η αδυναμία επιτήρησης και η ύπαρξη κενών στον έλεγχο του εναέριου χώρου, τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει η Ελλάδα ανά πάσα στιγμή για την ενίσχυση της Κύπρου.
19-25 Οκτωβρίου 1998: Με νέο ΥΠΑΜ τον Γιαννάκη Ομήρου και νέο Α/ΓΕΕΦ τον αντιστράτηγο Δημήτριο Δήμου πραγματοποιείται η ΤΑΜΣ «Νικηφόρος - Τοξότης '98» και η ΤΑΜΣ «Νίκη '98» της ΕΛΔΥΚ, με συμμετοχή των αεροσκαφών της ΠΑ και των σκαφών του ΠΝ στην Τερσεφάνου, στον Κοτσιάτη και στην παρέλαση της Λάρνακας.
3-7 Οκτωβρίου 1999: Με νέο ΥΠΑΜ τον Σωκράτη Χάσικο, συμμετοχή της ελληνικής ΠΑ και ΠΝ στην ΤΑΜΣ «Νικηφόρος-Τοξότης '99» και στη «Νίκη '99» της ΕΛΔΥΚ, στην Πάφο, στον Κοτσιάτη, στην ακτή Μέρικα του Μαζωτού. Μαζί με τη φρεγάτα ΥΔΡΑ, τη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, το υποβρύχιο ΠΟΣΕΙΔΩΝ και τις πυραυλακάτους ΛΑΣΚΟΣ και ΞΕΝΟΣ, ασκούνται και ελικόπτερα S-70B6 Aegean Hawk του ΠΝ και 50 αλεξιπτωτιστές της Α΄ ΜΑΛ με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη Μανωλά. Παρόντες ο ΥπΕΘΑ Τσοχατζόπουλος, ο ΥφυπΕθΑ Δημ. Αποστολάκης και για πρώτη φορά Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης.

17η-21 Οκτωβρίου 2000: με νέο Αρχηγό ΓΕΕΦ τον αείμνηστο αντιστράτηγο Ευάγγελο Φλωράκη πραγματοποιείται η ΤΑΜΣ «Νικηφόρος-Τοξότης 2000» και η ΤΑΜΣ «Νίκη 2000» της ΕΛΔΥΚ. Με σμήνη αεροσκαφών F-16 και Α-7, μεταγωγικό C-130 με αλεξιπτωτιστές της 1ης ΜΑΛ και του ΕΤΑ, τις φρεγάτες ΑΙΓΑΙΟΝ και ΣΑΛΑΜΙΣ, το υποβρύχιο ΩΚΕΑΝΟΣ και τις πυραυλακάτους ΜΠΛΕΣΣΑΣ και ΣΤΑΡΑΚΗΣ του ΠΝ, η Ελλάδα δίνει βροντερό παρών. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που διεξήχθη ο «Τοξότης» και ίσως η πλέον ρεαλιστική άσκηση που έγινε ποτέ (παράλληλη διεξαγωγή της άσκησης SAR "Βεργίνα- Ναυαγός", εγκλωβισμός ζεύγους τουρκικών RF-4E από αντιαεροπορικά TOR-M1 που προσπάθησαν να φωτογραφίσουν την αεροπορική βάση Πάφου, παρουσία του αεροπλανοφόρου CVN73 George Washington στα ανοιχτά της ΝΑ Μεσογείου κλπ).
Άρχισαν οι ...εκπτώσεις

Το 2001 η ΤΑΜΣ «Νικηφόρος '01» διεξήχθη χωρίς το αεροναυτικό της σκέλος («Τοξότης») ενώ για τελευταία φορά η ΕΛΔΥΚ (με διοικητή τον συνταγματάρχη Περικλή Πιπερούδη) πραγματοποίησε την ΤΑΜΣ «ΝΙΚΗ '01». Τα έτη 2002, 2003 και 2004 ματαιώθηκαν και οι ΤΑΜΣ «Νικηφόρος» της Εθνικής Φρουράς, λόγω των διαπραγματεύσεων στη βάση του αντεθνικού Σχεδίου Ανάν. Η κύρια εκπαιδευτική δραστηριότητα της ΕΦ επαναλήφθηκε το 2005, το 2006, το 2007.
Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ