Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

15.02.2012 | 23:14

Πολύ ψύχραιμη η Ουάσινγκτον για τα πυρηνικά του Ιράν.Όχι για τα χημικά της Συρίας

Τα χημικά της Συρίας φαίνεται να προβληματίζουν περισσότερο τις ΗΠΑ

 Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ διέταξε την κατασκευή τεσσάρων νέων ερευνητικών πυρηνικών αντιδραστήρων με σκοπό την παραγωγή ραδιοϊσοτόπων για τους ασθενείς με καρκίνο, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

   

"Σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας, η κατασκευή αυτών των αντιδραστήρων σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες γίνεται για να διασφαλίσουμε τις ανάγκες για έρευνα καθώς και τα ραδιοϊσότοπα τα οποία έχει ανάγκη η χώρα για τους ασθενείς με καρκίνο", δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος.

   

Το Ιράν έχει ήδη έναν ερευνητικό αντιδραστήρα των 5 μεγαβάτ, ο οποίος είχε κατασκευαστεί από τους Αμερικάνους πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 στην Τεχεράνη.

   

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ υποβάθμισαν τη σημασία της τελευταίας ανακοίνωσης του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    "Ειλικρινά, δε βλέπουμε κάτι το καινούργιο εδώ. Δεν είναι μεγάλα νέα. Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι έχει προβληθεί υπερβολικά", ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νάλαντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ανησυχία για τη Συρία


Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον των αποθεμάτων χημικών όπλων και τους χιλιάδες εκτοξευτήρες πυραύλων που πιθανολογούν ότι διαθέτει η Συρία, εάν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ καταρρεύσει, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

   

"Είμαστε από μακρού ενήμεροι για το πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τόμας Κάντριμαν, αναπληρωτής υπουργός υπεύθυνος για τη διεθνή ασφάλεια και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

   

"Είναι μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο που δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα", πρόσθεσε, χωρίς όμως να μπορέσει να προσδιορίσει την ποσότητα ή τη θέση αυτών των υποτιθέμενων όπλων.

   

"Έχουμε μερικές ιδέες σχετικά με την ποσότητα και τη θέση τους", είπε απλά ο Γκοτεμέλερ Ρόουζ, υπεύθυνος για τον έλεγχο των όπλων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

   

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώνονται σήμερα" στην παρακολούθηση αυτών των χημικών όπλων. Όπως είπε "δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει χάσει τον έλεγχο των αποθεμάτων αυτών, ούτε ότι ετοιμάζεται να τα χρησιμοποιήσει".

   

Για τον Τόμας Κάντριμαν, "η Συρία παρουσιάζει ομοιότητες (με τη Λιβύη), αλλά είναι μια πολύ πιο περίπλοκη υπόθεση". Ο αξιωματούχος εξέφρασε τις ιδιαίτερες ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το μέλλον αυτών των χημικών όπλων σε περίπτωση πτώσης του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασάντ: "Ετοιμαζόμαστε να συνεργαστούμε με τη διάδοχη κυβέρνηση για να την βοηθήσουμε να ασφαλίσει (αυτά τα όπλα), να τα ελέγξει, με απώτερο σκοπό την καταστροφή τους", τόνισε. 

   

Ο Κάντριμαν πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποψιάζονται επίσης ότι η Συρία θα μπορούσε να κατέχει "δεκάδες χιλιάδες" εκτοξευτών πυραύλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις σε πολιτικά αεροσκάφη αν πέσουν "στα χέρια των τρομοκρατών."
 

ΣΧΟΛΙΑ