Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Πώς «απογειώνονται» οι ώρες σε υπηρεσίες συσσιτιάρχη στην Αεροπορία

14.11.2011 | 10:03
Επιστολή για τις υπηρεσίες συσσιτιάρχη στην Πολεμική Αεροπορία έφτασε στον ΣΥΣΜΕΔ και την πρόωθησαν στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Σε αυτή περιγράφεται το καθεστώς υπηρεσιών στις λέσχες, η πολύωρη απασχόληση καθημερινά, αλλά και τα Σαββατοκύριακα, όπως και το γεγονός ότι δεν προβλέπεται καμία απαλλαγή στην πρόσφατη ρύθμιση με υπουργική απόφαση για τις 24ωρες υπηρεσίες.

Μένει να δούμε εάν σε ένα τόσο απλό ζήτημα θα μπορέσει να δώσει κάποια λύση η νέα και πολυπληθής πολιτική ηγεσία στο Πεντάγωνο ή θα το αφήσει στην άκρη για την επόμενη κυβέρνηση, μιας και τέτοια ταπεινά προβλήματα δεν περιλαμβάνονται στις προϋποθέσεις, που έθεσε η κομματική «τρόικα» για τη στήριξη της κυβέρνησης.

Ακολουθεί η επιστολή:

«Αγαπητοί συνάδελφοι. Στα πλαίσια της επικοινωνίας μας σας ενημερώνω για ένα πρόβλημα που υφίσταται στις υπηρεσίες της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και παρακαλώ για τις κατά την κρίση σας ενέργειες. Στην ΠΑ εκτός από τις 24ωρες ή 12ωρες υπηρεσίες υπάρχουν μηνιαίες στις οποίες αποσπάσαι από την επιστασία σου για το χρονικό διάστημα αυτό. Μια εξ αυτών είναι ο συσσιτιάρχης λέσχης αξιωματικών. Εδώ και χρόνια η λ.ΑΞ και λ.ΥΠΑΞ έχουν ενοποιηθεί σε μία. Στην εν λόγω υπηρεσία εναλλάσσονται Ανθστές – Υπαξ (Αρχισμηνίες - Επισμηνίες) και ίσως (όταν καθίσταται ανάγκη) και Σμηνίες, διαρκεί ένα (1) μήνα και απασχολούνται συνολικά δύο (2) άτομα το χειμώνα και τρία (3) άτομα το καλοκαίρι [ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της κάθε Μονάδας έχουν εκδοθεί Μόνιμες Διαταγές (ΜΔ) που διαφοροποιούν κάπως τα δεδομένα, αλλά σε γενικές γραμμές αυτά ισχύουν] και έχουν υποχρέωση πέραν όσων αναφέρονται στις ΜΔ των Πτερύγων ως διαχειριστές χρημάτων που χρεώνονται (3000 ευρώ σε μετρητά και αποθήκη), να τηρούν το ωράριο λειτουργίας της λ.ΑΞ. Δηλαδή ο συσσιτιάρχης πρέπει να είναι εκεί από τη 07.30΄ ώρα το πρωί για όλες τις προετοιμασίες μέχρι τη 16.00΄ ώρα που σταματά η παροχή φαγητού ή και αργότερα ενώ το απόγευμα από την 20.00΄ ώρα έως την 23.00΄ ώρα (βέβαια είναι εκεί νωρίτερα για προετοιμασία) και όλο αυτό ένα μήνα χωρίς διακοπή ούτε τα Σαββατοκύριακα. Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. Φ.400/163881/Σ.4187/8-9-2011 απόφαση του κ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας έχουν θεσπιστεί σαράντα (40) ώρες εργασίας εβδομαδιαίως. Παρατηρούμε εύκολα, με ένα υπολογισμό, ότι τουλάχιστον 3 με 3,5 ώρες (πολλές φορές και περισσότερο) καθημερινά επιβαρύνονται τα στελέχη πέραν του καθιερωμένου ωραρίου. Επιπλέον, ενώ πρόσφατα ρυθμίστηκαν οι απαλλαγές για 24ωρες υπηρεσίες, για τέτοιου είδους υπηρεσίες δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη στο τι δικαιούται ένα στέλεχος μετά το πέρας αυτής. Ακόμη, σε πολλές περιπτώσεις οι λέσχες είναι στη διασπορά εκτός Μονάδων και σε αρκετή απόσταση από αστικά κέντρα με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να δαπανούν μεγάλο αριθμό χρημάτων για την μετακίνηση στο σπίτι και να επιστρέψουν.

Προτάσεις:
1. Υφίσταται προϊστάμενος λέσχης μαζί με κάποιους βοηθούς. Αυτοί κάλλιστα θα μπορούσαν να αναλάβουν τα καθήκοντα αυτά μαζί με το οικονομικό κομμάτι (με κάποια ίσως προσθήκη κάποιων ατόμων για βοήθεια) και οι οποίοι θα εναλλάσσονται πρωί απόγευμα και με προτίμηση άτομα ειδικότητας τραπεζοκόμου ), άτομα που γνωρίζουν περί λέσχης με αποτέλεσμα την απεμπλοκή στελεχών από την εν λόγω υπηρεσία.
2. Η παραπάνω πρόταση θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί λίγο αν δημιουργούταν μια 12ωρη υπηρεσία επιβλέποντος λέσχης που δεν θα είχε καμία αρμοδιότητά στο οικονομικό κομμάτι και στα θέματα τροφοδοσίας( αυτά θα είναι αρμοδιότητες του υπευθύνου της λέσχης). Θα είχε δηλαδή μόνο την ευθύνη της ομαλής λειτουργίας της λέσχης από το πρωί μέχρι το βράδυ και έτσι θα εναλλάσσονταν περισσότερα άτομα και εντός προβλεπομένων
ωραρίων (για υπηρεσίες), ώστε να μην εγκλωβίζονται 2 ή 3 άτομα ένα μήνα πρωί και απόγευμα.
3. Μικρότερης αξίας, αλλά τουλάχιστον θα έδινε ανάσα, θα ήταν να μειωθεί ο χρόνος υπηρεσίας από έναν (1) μήνα σε μία (1) εβδομάδα Σίγουρα και ψυχολογικά για ένα συνάδελφο αλλιώς είναι να λείπει μία (1) εβδομάδα παρά έναν (1) μήνα από το σπίτι του αλλά και πιο διαχειρίσιμο για αυτόν οικονομικά.
4. Η προσθήκη δύο (2) επιπλέον ατόμων στο υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας της λέσχης. Έτσι θα εναλλάσσονταν δύο (2) πρωί και δύο (2) απόγευμα χωρίς να γίνεται υπέρβαση του ωραρίου.
5. Τέλος, αν παρέμενε ως έχει η υπηρεσία, τουλάχιστον να υπήρχε μια ευαισθησία (που θα περιγραφόταν με κάποια ίσως προσθήκη στις υπάρχουσες διαταγές) όσον αφορά στην σειρά επιλογής των ατόμων για αυτήν την υπηρεσία και σχετικά με την οικογενειακή τους κατάσταση (έγγαμος ή άγαμος, αριθμός τέκνων, χρόνια υπηρεσίας, κτλ). Θεωρώ ότι υιοθετώντας μια από τις πιο πάνω προτάσεις ή όποια άλλη θεωρεί η Υπηρεσία κατάλληλη μπορεί να βελτιωθεί η εν λόγω υπηρεσία αλλά και να βοηθήσει τα στελέχη ιδίως στις δύσκολες περιόδους όπως αυτή που διανύουμε. Ευχαριστώ πολύ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Επικίνδυνες περικοπές στις ΕΔ

Ελληνικές ΕΔ made in China! Φασόλια...Πεκίνου τρώνε οι στρατιώτες!


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ