Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πως δεν θα αυξηθεί η θητεία.Μία η λύση που δεν τολμά ακόμη το ΥΕΘΑ.

09.08.2011 | 08:01
Να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε να αποφευχθεί η αύξηση της στρατιωτικής θητείας ,ζήτησε από τους επιτελείς του ο ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης.

Η φωτιά που ο ίδιος άναψε χαρακτηρίζοντας λάθος τη μείωσή της, παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και σίγουρα η αύξηση της θητείας δεν αποτελεί ένα μέτρο που οποιοσδήποτε υπουργός και οποιαδήποτε κυβέρνηση θα ήθελε να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει.

Ειδικά ο κ.Μπεγλίτης ο οποίος βρέθηκε στο ΥΕΘΑ πρώτα ως αναπληρωτής και τώρα ως υπουργός η περίοδος της θητείας του συνέπεσε με τις δραστικές περικοπές στα εισοδήματα των στρατιωτικών και αυτό είναι βέβαιο ότι έχει επηρεάσει τη δημορικότητά του ,όχι μόνο στις τάξεις των στρατιωτικών.

Όμως από την άλλη οι πολύ μεγάλες ελλείψεις προσωπικού πρέπει με κάποιο τρόπο να αντιμετωπιστούν. Με δεδομένο ότι προσλήψεις ΕΠΟΠ αποκλείονται κατηγορηματικά λόγω έλλειψης χρημάτων, λειτουργία του θεσμού των Έφεδρων Οπλιτών επίσης αποκλείεται για τον ίδιο λόγο, η λύση είναι μονόδρομος:

•Μαζικό κλείσιμο μονάδων και στρατοπέδων κυρίως στην ενδοχώρα.

•Το επιτελείο Μπεγλίτη έχει έτοιμη μελέτη από την εποχή που ήταν ΑΝΥΕΘΑ, σύμφωνα με την οποία μπορούν να κλείσουν άμεσα 350 μονάδες σ΄ όλη τη χώρα,εξοικονομώντας όχι μόνο χρήμα αλλά και πολύτιμο προσωπικό.

Όμως 22 μήνες τώρα η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΥΕΘΑ πρώτα με τον κ.Βενιζέλο και τώρα με τον κ.Μπεγλίτη, φαίνεται να διστάζουν να προχωρήσουν στο λουκέτο σε εκατοντάδες μονάδες.

Προφανώς υπερτερούν οι υπολογισμοί για το πολιτικό κόστος που θα προκύψει από τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες για λόγους οικονομικής επιβίωσης αντιδρούν στο κλείσιμο των μονάδων.

Ο Μπεγλίτης προσπαθώντας να δώσει ...το καλό παράδειγμα, κλείνοντας το 6ο Σύνταγμα Πεζικού στη Κόρινθο,όπου εκλέγεται,ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό,αφού κανείς από τους συναδέλφους του βουλευτές δεν φαίνεται διατεθειμένος να δεχτεί αδιαμαρτύρητα το κλείσιμο στρατοπέδων.

Ωστόσο ο ΥΕΘΑ έχει ζητήσει μέχρι τις 30 Αυγούστου από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων τις προτάσεις τους για τη νέα δομή δυνάμεων η οποία λογικά θα πρέπει να προβλέπει και δραστικές περικοπές σε λειτουργία μονάδων.

Το θέμα είναι ότι η απόφαση είναι καθαρά πολιτική. Αν υπάρχει θέληση μπορούν σε διάστημα 24ώρων να απενεργοποιηθούν μονάδες, να αποδεσμευτεί προσωπικό και στη συνέχεια σε διάστημα λίγων μηνών τα στρατόπεδα να κλείσουν οριστικά.

Θα προχωρήσει η κυβέρνηση; Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ