Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόσες δουλειές κάνει ένας στρατιωτικός για το δημόσιο,χωρίς να πληρώνεται ούτε ένα ευρώ!

15.07.2012 | 00:01
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Αν κάποιος κυβερνητικός παράγοντας διάβαζε τα πάρα πολλά μηνύματα που γράψατε για το θέμα του Onalert “Ο πίνακας της ντροπής με τις αποδοχές των στρατιωτικών”, θα πρέπει να πανηγυρίζει. Ο στόχος της επιχείρησης που ξεκίνησε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και την συνέχσαν επάξια όλες οι κυβερνήσεις πο ακολούθησαν ,επετεύχθη! Ο “εμφύλιος” πόλεμος μεταξύ εργαζομένων μαίνεται με πάθος και ένταση! Δημόσιοι υπάλληλοι εναντίον δημοσίων ,ιδιωτικοί εναντίον δημοσίων ,καθηγητές και δάσκαλοι εναντίον στρατιωτικών και τα “μέτωπα” δεν έχουν τελειωμό.

Είναι λάθος μέγα,την ώρα που και αυτή η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την “τελική λύση” ενάντια στους εργαζόμενους ,εμείς να ζητάμε να “ψοφήσει και η κατσίκα του γείτονα”! Και σ΄ ότι αφορά στους στρατιωτικούς δεν υπάρχει και κατσίκα!
 
Διαφεύγει σ΄ όλους μας και πρώτα απ΄ όλα σ΄ εμάς τους δημοσιογράφους πόσες “τρύπες” του δημόσιου τομέα καλύπτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Και δεν μπορούμε να διανοηθούμε τι θα συνέβαινε αν σταματούσαν να παρέχουν αυτή τη κάλυψη,όχι επειδή θα αρνούνταν να το κάνουν αλλά επειδή η ολική κατάρρευση στην οποία με επιμονή κάποιοι προσπαθούν να τις οδηγήσουν δεν θα τους το επέτρεπε. Και εννοείται ότι για όλες αυτές τις δουλειές που καλούνται να κάνουν δεν εισπράττουν ούτε ένα ευρώ. Και οι ΕΔ και το προσωπικό τους. Μετρήστε λοιπόν:

1.Φυσικές καταστροφές. Πυργαγιές ,χιονοπτώσεις ,πλημμύρες, ότι και να συμβεί σ΄ αυτή τη χώρα είναι δεδομένο ότι θα το χειριστούν οι ΕΔ. Όχι σε κανένα άλλο κράτος του πλανήτη δεν είναι πρώτα οι ΕΔ που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις φυσικές καταστροφές. Είναι η έσχατη λύση. Γιατί όλα τα κράτη του κόσμου έχουν ΕΔ πρώτα για την εθνική τους ασφάλεια και μετά για να βγάζουν τους αλεξιπτωτιστές τους να σπάνε πάγο στα πεζοδρόμια ...της Κηφισιάς! Έχει συμβεί επί Γιάννου Παπαντωνίου,δεν είναι τυχαίο το παράδειγμα.

Στις ελάχιστες περιπτώσεις που το ελληνικό κράτος επιχείρησε να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους καταστροφές ,χωρίς να ζητήσει τη συνδρομή των ΕΔ ,τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά και τελικά το κράτος κατέφυγε πάλι στην λύση των ΕΔ.

Σε κανένα κράτος του κόσμου η δασοπυρόσβεση δεν επιυφυλάσσει τόσο πρωταγωνιστικό ρόλο στις ΕΔ ,όσο στην Ελλάδα. Οι πιλότοι των Canadair είναι η πρώτη και η τελευταία σκέψη όταν ξεσπούν πυρκαγιές. Και οι δυνάμεις του στρατού ανεκπαίδευτες για τέτοιες αποστολές καλούνται -όχι τόσο συχνά όπως παλιά βέβαια- να δώσουν μάχη με τις φλόγες.

2. Αεροδιακομιδές ασθενών-τραυματιών. Τα ελικόπτερα του στρατού ,της αεροπορίας και ειδικά του ναυτικού και τα πληρώματά τους, είχαν φθάσει κυριολεκτικά στα όρια τους πριν από κάποια χρόνια. Αναλάμβαναν εξαιρετικά δύσκολες αποστολές, πετώντας μέσα σε πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες, στα πιο απομακρυσμένα σημεία του Αιγαίου,όπου συνήθως διαπίστωναν ότι τα ελικοδρόμια...δεν λειτουργούν!

Όταν εδέησε το ελληνικό κράτος να αναθέσει τις αποστολές εκεί που έπρεπε κι όχι στις ΕΔ ,όλοι θυμόμαστε τι συνέβη. Δύο πτώσεις ελικοπτέρων πολλές ανθρώπινες ζωές χαμένες άδικα! Κι έτσι επιστρέψαμε στη δοκιμασμένη λύση των ΕΔ. Η μόνη διαφορά ,τώρα είναι ότι αντί να τραβάνε το μεγάλο ζόρι τα Sea Hawk του ΠΝ, το τραβάνε τα Super Puma της ΠΑ!

3.Ακόμη και τις μεταφορές των vip κυβερνώντων μας “επέστρεψαν” στη ΠΑ,μετά από τη τραγωδία με το vip αεροσκάφος στη πτήση προς Βουκουρέστι που είχε σαν αποτέλεσμα το χαμό τόσων ανθρώπων,μεταξύ των οποίων και ο Γιάννος Κρανιδιώτης.

4.Τα στρατιωτικά νοσοκομεία; Οι ιατρικές παροχές που παρέχουν σε πολίτες είναι ανυπολόγιστης αξίας σ΄ ότι αφορά την ανθρώπινη πλευρά. Για την οικονομική; Τα εκατομμύρια που χρωστάνε τα ταμεία στα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι εκατοντάδες.

Οι γιατροί των ΕΔ σώζουν ζωές χρησιμοποιώντας πλέον μεθόδους και τεχνικές που κανένα άλλο δημόσιο νοσοκομείο δεν έχει. Ενδεικτικό ήταν το ρεπορτάζ του Onalert για τις επεμβάσεις ανευρύσματος εγκεφάλου που γίνονται με απίθανα ποσοστά επιτυχίας στο 401.

5.Έρευνα-διάσωση.Η ανεπάρκεια μέσων σε άλλους φορείς του δημοσίου οδηγεί -και για εθνικούς λόγους βέβαια- αυτομάτως στις ΕΔ

Ο κατάλογος μπορεί να συμπεριλάβει πολλά, πάρα πολλά ακόμα θέματα που φυσιολογικά ανήκουν σε άλλους τομείς του δημοσίου,που δεν μπορούν να ανταποκριθούν κυρίως γιατί δεν διαθέτουν τα μέσα που απαιτούνται για να εκτελέσουν δουλειές που τους έχουν ανατεθεί.

Και δεν είναι το θέμα να παίξουμε το ρόλο του σηνηγόρου για τους στρατιωτικούς. Αυτή είναι η αλήθεια,όπως κι αν το δει κάποιος το θέμα. Και ναι είναι ντροπή το 90% των στελεχών των ΕΔ να λαμβάνει μισθό κάτω από 1500 ευρώ.

Όσο για τα επιδόματα στα οποία αναφέρονται κάποιοι,αυτά είναι η ντροπή της Ελληνικής Πολιτείας που αρνούμενοι να δώσει αξιοπρεπείς μισθούς στους στρατιωτικούς της “εφεύρισκε” κάθε τόσο ένα επίδομα-φιλοδώρημα για να ενισχύσει τα εισοδήματά τους.

Το ερώτημα στο οποίο όλοι πρέπει να απαντήσουμε είναι ένα και το ΄χουμε ξαναθέσει:

•θέλουμε ή δεν θέλουμε να έχουμε ΕΔ;

Αν αποφασίσουμε πως όχι ας το πούμε στο κ.Στουρνάρα μήπως ψάξει κάποιον “επενδύτη” για να τις ιδιωτικοποιήσει! Είναι ικανοί ακόμη και γι΄ αυτό.

Υ.Γ. Για να...ελαφρύνουμε λίγο την ένταση, θα σας μεταφέρουμε τι είχε πει ένας αξιόλογος πτέραρχος σ΄ έναν υπουργό Άμυνας που “γκρίνιαζε” για το κόστος των ΕΔ. Του είχε πει : “υπουργέ, οι ΕΔ είναι ...σαν την ερωμένη. Πρέπει να την πληρώνεις για να τη διατηρείς”. Επειδή ο υπουργός βέβαια ήταν λάτρης του “ποδόγυρου” το παράκανε και με τις ΕΔ και τώρα έχει περιπέτειες. 

 

ΣΧΟΛΙΑ