Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πότε θα φύγουν οι Έλληνες από το Αφγανιστάν;

05.07.2011 | 10:19
 Το ερώτημα είναι λογικό,επίκαιρο αλλά παραμένει αναπάντητο:πότε θα φύγουμε από το Αφγανιστάν; Όλοι σιγά ,σιγά τα μαζεύουνε αλλά εμείς εδώ δεν έχουμε πάρει θέση.Λογικό λοιπόν το ερώτημα που θέτει και το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων:

Και καθώς η κατάσταση καθημερινά επιδεινώνεται για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, αυτές επιλέγουν το δρόμο της φυγής.  Μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας ότι σκοπεύει να αποσύρει 500 άνδρες από το Αφγανιστάν, αλλά και την απόφαση των ΗΠΑ να μειώσουν τις δυνάμεις τους, δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου αναφέρουν ότι και η Βρετανία πρόκειται να αποσύρει τουλάχιστον 500 στρατιώτες ως το 2012.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times, ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης πρόκειται να ανακοινώσει την Τετάρτη το σχέδιο να αποσύρει περίπου 800 στρατιωτικούς ενώ η Sunday Telegraph εκτίμησε ότι ο αριθμός τους θα ανέρχεται σε περίπου 500 και ότι θα αποχωρήσουν στα μέσα του 2012.


Ο βρετανικός στρατός διατηρεί σήμερα περίπου 9.500 Μισθοφόρους ανεπτυγμένους στο Αφγανιστάν υπό την διοίκηση της δύναμης του NATO, μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις μετά από εκείνη των ΗΠΑ.


Ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι η αποχώρηση των μάχιμων δυνάμεων του βρετανικού στρατού από τη χώρα αυτή έχει χρονικό ορίζοντα το 2015. Το NATO είχε ανακοινώσει στα τέλη του 2010 ότι προτίθεται να μεταβιβάσει την ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας στις ένοπλες δυνάμεις του Αφγανιστάν από το 2014 και μετά.

Βεβαίως, οι τελευταίες εξελίξεις συνδέονται άμεσα με τις επιλογές της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς οι ΗΠΑ μπορεί να βούτηξαν τους λαούς στο αίμα, αλλά δεν βγαίνουν αλώβητες από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.  Καθώς οι στρατηγικές τους προτεραιότητες εντοπίζονται πλέον στον Ειρηνικό και αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, μελέτες όπως η παρακάτω δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο και ανεπηρέαστο, αφού επιχειρούν ένα απολογισμό των πολέμων στους οποίους ενεπλάκησαν οι ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.
Σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Brown το κόστος των πολέμων στο Ιράκ, Αφγανιστάν, καθώς και οι εκστρατείες κατά της τρομοκρατίας στην Υεμένη και το Πακιστάν έφτασε τα 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. 


Το κόστος σε αίμα είναι τεράστιο και τα μεγέθη σοκάρουν. Από τους πολέμους αυτούς σκοτώθηκαν 225.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 6.000 Αμερικανοί στρατιώτες, 1.200 στρατιώτες συμμαχικών χωρών, 9.900 Ιρακινοί στρατιώτες, 8.000 Αφγανοί στρατιώτες, 3.500 Πακιστανοί στρατιώτες,  και 2.300 Αμερικανοί μισθοφόροι.


Πόλεμοι όμως που προκάλεσαν εκατοντάδες χιλιάδες «Παράπλευρες Απώλειες». Όσον αφορά τους αθώους πολίτες οι πόλεμοι αυτοί προκάλεσαν τον θάνατο σε 172.000 πολίτες εκ των οποίων οι 125.000 ήταν Ιρακινοί, 35.000 Πακιστανοί και 12.000 Αφγανοί. Οι θάνατοι των ανταρτών ανέρχονται μεταξύ 20.000-51.000 άτομα. Μεταξύ των νεκρών ήταν 168 δημοσιογράφοι και 266 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Βεβαίως, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επαναλάβουν στο Αφγανιστάν τα λάθη του Βιετνάμ. Στη δύσμοιρη χώρα θα παραμείνουν δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί Μισθοφόροι ως Εκπαιδευτές, ενώ δε περνά απαρατήρητη η σταδιακή εμπλοκή του ρωσικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή.  Εκτός των άλλων,  η Αεροπορία του Αφγανιστάν πρόκειται να προμηθευτεί περισσότερα ρωσικά στρατιωτικά μεταφορικά ελικόπτερα, επιπρόσθετα των 56 που διαθέτει ήδη στο δυναμικό της.


Η Ρωσία πρόκειται να προμηθεύσει στην Αεροπορία του Αφγανιστάν 21 Mi-171 όπως αποκάλυψε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ρωσικά ΜΜΕ και ο οποίος βρίσκεται στο Sochi για την συνδιάσκεψη Ρωσίας-ΝΑΤΟ που ξεκίνησε τη Δευτέρα. Η χρηματοδότηση της αγοράς πρόκειται να γίνει τόσο με αμερικανικά κεφάλαια όσο και με κεφάλαια που θα προέλθουν από κοινοπραξία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Η εκπαίδευση των Αφγανών πιλότων πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Ρωσία.
Αλήθεια, η ελληνική κυβέρνηση γιατί δεν απαντά στο ερώτημα σχετικά με την απόσυρση των ελληνικών κατοχικών δυνάμεων;


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ