Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρέπει να δημιουργηθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας;Η πρόταση της ΝΔ

31.05.2012 | 00:01
Έχοντας πλέον ακόμη και στον χώρο των ΕΔ ανταγωνιστή όχι το ΠΑΣΟΚ -που προς το παρόν δεν έχει ασχοληθεί καν με την Άμυνα- αλλά το ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ παρουσίασε το πρόγραμμά της για την Εθνική Άμυνα.
Συνήθως στα προγράμματα όλων των κομμάτων όλα φαίνονται σωστά και λογικά.Στην πράξη …τα χαλάνε.

Στο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε ξεχωρίζει η πρόταση για “Δημιουργία      Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας,    απαρτιζόμενο από κορυφαίους Ανώτατους Επιτελείς και υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες και ειδικούς επιστήμονες. Το Συμβούλιο θα είναι το κατεξοχήν συμβουλευτικό όργανο «χειρισμού κρίσεων”.

Από αυτή τη διατύπωση βέβαια δεν μπορεί κανείς να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για το τι ακριβώς προβλέπει το σχέδιο της ΝΔ για τον χειρισμό κρίσεων.

Το “Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας” θα αντικαταστήσει το ΚΥΣΕΑ που μέχρι στιγμής έπαιζε το ρόλο του “χειριστή”; Η τελευταία φορά που το έκανε τον Ιανουάριο του 1996 ,είχε τραγική κατάληξη για τη χώρα.Ήταν η κρίση των Ιμίων την οποία είχε κληθεί να διαχειριστεί το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κώστα Σημίτη.Και μόνο αυτή η δραματική εμπειρία θα πρέπει να ανοίξει τη συζήτηση για το θέμα του χειρισμού κρίσεων.

Συνεπώς θα λέγαμε ότι δεν έχει τόση σημασία η “ταμπέλα” του οργάνου που θα αναλαμβάνει τη διαχείριση σοβαρών εθνικών κρίσεων,αλλά τα πρόσωπα,οι αρμοδιότητες και κυρίως οι εθνικές αποφάσεις και τα σχέδια που εκ των προτέρων θα έχουν ληφθεί και σχεδιαστεί.

Σ΄ ότι αφορά στα πρόσωπα που θα αποτελούν αυτό το όργανο θα πρέπει να διευκρινιστεί τι εννοούμε λέγοντας “υπηρεσιακούς παράγοντες και ειδικούς επιστήμονες”,ποιος θα είναι ο ρόλος και οι αρμοδιότητές τους και τέλος ποια θα είναι η θέση της στρατιωτικής ηγεσίας μέσα σ΄ αυτό το “Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας”.
Θα είναι “διακομματικό” ή θα “ελέγχεται” από την εκάστοτε κυβέρνηση;

Ερωτήματα που ελπίζουμε να απαντηθούν προεκλογικά και πάντως είναι βέβαιο ότι το ζήτημα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας πρέπει να απασχολήσει όλα τα κόμματα και να μην απορριφθεί άμεσα η ιδέα. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ