Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Πριν από τα 4 συν 2 υποβρύχια,είχαμε τις 4 φρεγάτες.Άρθρο-άποψη

19.04.2012 | 00:01
.

Του Σεραφείμ Χ. Μηχιώτη

Δίχως να υποτιμάται ο επαγγελματισμός και η αξιοσύνη των Ανωτάτων Συμβουλίων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας, Στρατού Ξηράς- Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας, η τρέχουσα επικαιρότης, εν σχέσει με λόγους δικαιοσύνης και αποτύπωσης μιάς απολύτως συνεπούς παράδοσης ετών, επιβάλλουν πάλι την αναφορά εις ένα άλλο εξοπλιστικό πρόγραμμα του ΠΝ, αυτό της πρόσκτησης των 4 Φρεγατών, τύπου ΜΕΚΟ-200, από τη Γερμανική Blohm+Voss, από το 1989 και εντεύθεν.

Όπως ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημ. Παπαδημούλης “έριξε” , τη Μεγάλη Παρασκευή, την ιδέα να ματαιωθεί η πρόσκτηση των +2 Υποβρυχίων του ΠΝ, έτσι και την Άνοιξη του 1989 η (και) τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση της ΝΔ, διά στόματος Κων. Μητσοτάκη, προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να “ρίξει σκιές” στο πρόγραμμα των 4 Φρεγατών του ΠΝ.

Ήταν τότε που ο κ. Κων. Μητσοτάκης κατέθεσε στη ΒτΕ “εγγραφο”, δυνάμει του οποίου πρωτοεμφανιζόμενη εταιρεία ζητούσε, εκ των υστέρων, προμήθειες γιά την ήδη υπογεγραμμένη σύμβαση πρόσκτησης των 4 πολεμικών πλοίων. Έσπευσαν, δε, τότε εφημερίδες του δεξιού Τύπου να θέσουν θέμα “προσωπικών ευθυνών” του Αρχηγού ΓΕΝ εκείνης της εποχής Αντιναυάρχου Λεωνίδα Βασιλικόπουλου.

Ο υπογράφων, στρατιωτικός συντάκτης το 1989 εις την “Αυγή”, θυμάται- ήταν απογευματινές ώρες- το Ναύαρχο Βασιλικόπουλο να σπεύδει εις την ΒτΕ γιά να ζητήσει εξηγήσεις από τον Κων. Μητσοτάκη προσωπικώς. Δεν έφθασε ώς το γραφείο του τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διότι, στην κυριολεξία τον “σταμάτησαν” ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπαπανδρέου και Υπουργός Εθνικής Άμυνας, οι Αντώνης Λιβάνης και Γρ. Κασιμάτης από το γραφείο του Πρωθυπουργού.Ο Ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος και ο Πτέραρχος Νίκος Στάπας, στην τελευταία τους δημόσια εμφάνιση προπέμποντας τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκη σε επίσημο ταξίδι του στο εξωτερικό τον Ιούνιο του 1989. Είχε προηγηθεί η υποβολή της παραίτησης τους. Στοχοποιήθηκαν και οι δύο από το κόμμα της ΝΔ, ο πρώτος γιά την πρόσκτηση των 4 Φ/Γ "ΜΕΚΟ-200" γιά το ΠΝ και ο δεύτερος γιά την αγορά των 40+40 μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ. Ο δεύτερος, επί κεφαλής ομάδας Αξιωματικών της ΠΑ, γεύθηκε διώξεις γιά την αγορά των αεροσκαφών και δικαιώθηκε πανηγυρικώς. Έφυγε τον περασμένο χρόνο και γύρω από το φέρετρο με τη σορό του βρέθηκε σύμπασα η αεροπορική οικογένεια.
Οι κατασκευασμένες επιθέσεις κατά του Ναυάρχου Βασιλικόπουλου και των μελών του ΑΝΣ γενικώς, πλήρως αστήρικτες και εν τέλει συκοφαντικές, προκάλεσαν την αντίδραση ακόμη και σε στήλες του δεξιού Τύπου της εποχής, με τις υπογραφές της Άννας Παναγιωταρέα στην “Απογευματινή” και της Κατερίνας Δασκαλάκη στη “Μεσημβρινή”. Θυμούμαι ένα σχόλιο στην στήλη “Τσούζουν”, με τον τίτλο “Όχι και ο Βασιλικόπουλος”.

Την επομένη της καταθέσεως του δήθεν εγγράφου από τον Κων. Μητσοτάκη, ο Ναύαρχος Βασιλικόπουλος κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων, προτείνων προς κλήτευση 40 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και τον Κων. Μητσοτάκη. Ο τελευταίος, αν και “ανέδειξε” το θέμα και εκλήθη πρώτος, ουδέποτε προσήλθε να καταθέσει. Προφανώς ήταν τόση η πίστις του εις όσα έφερε εις το φως, ώστε το επόμενο έτος, επόμενος Πρωθυπουργός πλέον, εκπροσωπήθηκε από τη σύζυγό του (και ανάδοχο επίσης;) εις την τελετή καθέλκυσης της πρώτου από τα τέσσερα πολεμικά πλοία (Φ/Γ ΥΔΡΑ) εις την Γερμανικά Ναυπηγεία. Τα επόμενα τρία πολεμικά πλοία του ιδίου τύπου ναυπηγήθησαν εις την Ελλάδα.

Ο υπογράφων αισθάνεται την ανάγκη να θυμίσει τα ώς άνω, διότι το ΑΝΣ της εποχής εκείνης (Βασιλικόπουλος- Λυμπέρης- Δημητριάδης- Μασούρας και άλλοι Ναύαρχοι)έπραξε πλήρως το καθήκον και υπέγραψε μία καθ’ όλα πλήρη και διαφανή σύμβαση. Διότι οι τότε Ναύαρχοι του ΑΝΣ, αλλά και όλα τα μέλη του ΑΝΣ κατά καιρούς ευόρκως-και μόνον ευόρκως- έχουν λειτουργήσει, ώς ηγήτορες του ΠΝ, αφήνοντας στην άκρη τις επί μέρους πολιτικές και κομματικές τους προτιμήσεις, προτάσσοντας τις πραγματικές ανάγκες του ΠΝ, ώς μέρους των γενικότερων επιχειρησιακών απαιτήσεων των ΕΔ.

Είμαι βέβαιος ότι τιμή- και μόνον τιμή- οφείλεται εις τον τότε Α/ΓΕΝ, όπως είς τον τότε Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Νίκο Στάπα που- επίσης- κατασυκοφαντήθηκε γιά την αγορά των 40 μαχητικών αεροσκαφών “F-16” και των αντιστοίχων αεροσκαφών “M-2000” και εσύρθη αδίκως εις τη Δικαιοσύνη, από το κόμμα της ΝΔ, γιά να δικαιωθεί τελικώς. Ευπατρίδες και οι δύο ετίμησαν τον όρκο τους προς την πατρίδα, όπως και ο τότε Υπαρχηγός ΓΕΑ Υποπτέραρχος Χαράλαμπος Σταυρακάκης, μετέπειτα Διοικητής ΕΥΠ (1996-1999).

Οι δύο τελευταίοι έχουν φύγει από τη ζωή, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που υποκλίνονται στη μνήμη τους και την ακέραιη προσωπικότητα των Πτεράρχων Στάπα και Σταυρακάκη. Εις ό,τι αφορά το Ναύαρχο Βασιλικόπουλο αποτελεί πρόσωπο που συγκεντρώνει πάντοτε πηγαίο σεβασμό και μεγάλη εκτίμηση. Ως Αρχηγός ΓΕΝ και μετέπειτα Διοικητής ΕΥΠ, όπου τον διεδέχθη ο Πτέραρχος Σταυρακάκης (εις την ΕΥΠ) πάντοτε άφησαν και οι δύο σημαντικό έργο, στο οποίο ανατρέχει και σήμερα ο εθνικός αμυντικός σχεδιασμός. Υπάρχουν πολύτιμα ντοκουμέντα με την υπογραφή των ιδίων και συνεργατών τους, που μιλούν και σήμερα, παρά τη σιωπή που επέλεξαν, αντί της εμπλοκής τους εις το δημόσιο βίο…

Ο υπογράφων θεωρεί ιδιαίτερη εύνοια της τύχης, δώρο ζωής που γνώρισε τους τρεις στρατηγούς, τους οποία τιμά όλως ιδιαιτέρως. Τους Πτεράρχους Στάπα και Σταυρακάκη μεγάλους απόντες από τη ζωή και το Ναύαρχο Βασιλικόπουλο, σεμνό στρατιωτικό, ευπατρίδη και γνήσιο δημοκράτη, στην κρίση του οποίου πολλοί προσφεύγουν και σήμερα μετά το 1996, οπότε και ιδιωτεύει.

Όσοι θέλουν να ασχολούνται με τις Ένοπλες Δυνάμεις, θα μπορούν πάντοτε να βρίσκουν τους Αξιωματικούς εκείνους, γενικώς το Προσωπικό των ΕΔ, που αφοσιώνεται διαχρονικώς εις την πατρίδα και μόνον. Αυτό είναι μία πολύτιμη παρακαταθήκη, σε καιρούς που αμβλύνονται, ενδεχομενως, συνειδήσεις και οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίζονται ευεπήφοροι στον παράνομο πλουτισμό. Θα υπάρχουν πάντοτε οι εξαιρέσεις, που θα υποδεικνύουν την οδό του χρέους και του καθήκοντος προς την πατρίδα.
 

 

ΣΧΟΛΙΑ