Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Πυρηνικές" απειλές από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ

09.11.2011 | 12:35
Ο αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Μασούντ Τζαζαγερί, απείλησε σήμερα το Ισραήλ με "καταστροφή" αν η χώρα αυτή επιτεθεί στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, προσθέτοντας πως η ιρανική απάντηση "δεν θα περιοριστεί στη Μέση Ανατολή".

   

"Το (ισραηλινό πυρηνικό) κέντρο της Ντιμόνα είναι η εγκατάσταση που μπορούμε ευκολότερα να βάλουμε στόχο και έχουμε ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες. Στην παραμικρή ενέργεια του Ισραήλ (εναντίον του Ιράν), θα δούμε την καταστροφή του", προειδοποίησε ο στρατηγός Τζαζαγερί, τον οποίο επικαλείται το αραβόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Άλαμ.

   

"Η απάντησή μας σε μια επίθεση δεν θα περιοριστεί στη Μέση Ανατολή, έχουμε έτοιμα σχέδια για να αντιδράσουμε", δήλωσε επίσης ο στρατηγός Τζαζαγερί χωρίς να προχωρήσει σε διευκρινίσεις.

   

Στο μεταξύ, έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας (IAEA) δείχνει πως το Ιράν έχει αρχίσει να μεταφέρει πυρηνικό υλικό σε μια υπόγεια εγκατάσταση για να πραγματοποιήσει ευαίσθητες ατομικές δραστηριότητες, μια εξέλιξη που θεωρείται πιθανό ότι θα ενισχύσει τις υποψίες των Δυτικών ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να κατασκευάσει ένα πυρηνικό όπλο.

   

Στο έγγραφο της IAEA αναφέρεται επίσης πως το Ιράν συνέχισε να αποθηκεύει ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού και μια "δεξαμενή σκέψης" με έδρα την Ουάσινγκτον, το Ινστιτούτο για την Επιστήμη και τη Διεθνή Ασφάλεια, ανακοίνωσε πως η χώρα έχει αρκετό υλικό για τέσσερις πυρηνικές κεφαλές, εφόσον εμπλουτίσει περαιτέρω το ουράνιο αυτό.

   

Η πληροφορία ότι το Ιράν μετακίνησε τον περασμένο μήνα ένα "μεγάλο κύλινδρο" με ουράνιο χαμηλού βαθμού επλουτισμού στην υπόγεια εγκατάσταση Φορντόβ περιλαμβάνεται στην πληρέστερη αναφορά για το Ιράν που έχει κάνει ως τώρα η πυρηνική υπηρεσία του ΟΗΕ, στην οποία επισημαίνονται στρατιωτικές πλευρές του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. 

   

Το κύριο εύρημα στην αναφορά της IAEA, η οποία διέρρευσε χθες, είναι ότι το Ιράν φαίνεται ότι έχει εργαστεί για το σχεδιασμό μιας πυρηνικής κεφαλής και ότι μπορεί να συνεχίζει τη μυστική έρευνα για όπλα.

   

Η αναφορά μπορεί να ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω δυτικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Η Γαλλία προειδοποίησε σήμερα ότι η Τεχεράνη αντιμετωπίζει κυρώσεις χωρίς προηγούμενο, αν αρνηθεί να συνεργαστεί με την IAEA για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

   

"Ουδείς αμερόληπτος παρατηρητής μπορεί να επιμείνει στην άποψη ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι καθαρά για ειρηνικούς σκοπούς", δήλωσε ο Μαρκ Φιτζπάτρικ, διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών (IISS). 

   

Ο ίδιος πρόσθεσε πάντως ότι το Ιράν δεν κατασκευάζει ακόμη ατομικές βόμβες και απέχει ακόμη περισσότερο από ένα χρόνο από τη στιγμή που θα έχει τις ικανότητες να το κάνει, εφόσον το αποφασίσουν οι ηγέτες του.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΗ


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ