Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Πυρομαχικά αρμάτων μάχης:διαγωνισμός τώρα η μόνη λύση.Άρθρο-ανάλυση.

06.06.2011 | 06:04
Σε συνέχεια των δύο προηγούμενων δημοσιευμάτων του On Alert αναφορικά με την προμήθεια των πυρομαχικών 120 χιλ. για τα άρματα LEO2A4 και LEO2HEL της εντύπωσης που προκάλεσαν και παρά το γεγονός ότι κύκλοι τόσο του ΥΠΕΘΑ όσο και του ΓΕΣ προσπάθησαν και προσπαθούν να εντοπίσουν τους συντάκτες των κειμένων (μόνο αυτό τους ενδιέφερε:) ουδεμία απάντηση στα αναφερόμενα σε αυτά και κυρίως στις λεπτομέρειες που παρουσιάσθηκαν στο δεύτερο δημοσίευμα.

Η μοναδική προσπάθεια ήταν κάποιοι να συνδέσουν τα κείμενά μας με γνωστό επιχειρηματία του χώρου και να “στοχοποιήσουν” απόστρατους αξιωματικούς ως συντάκτες των κειμένων.Αστόχησαν και στα δύο.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι μετά τα δημοσιεύματά μας, η Γερμανική πλευρά προσπάθησε «να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα» δηλαδή προσπάθησε με επίσημη επιστολή της να αποδείξει ότι δεν υπάρχει τεχνική και επιχειρησιακή διαφορά μεταξύ των προσφερομένων πυρομαχικών DM63 και DM63A1. Εάν δεχθούμε και γιατί όχι άλλωστε, τους ισχυρισμούς τους, τότε αυτό ευθυγραμμίζεται πλήρως με την θέση μας ότι δηλαδή το έπραξαν μόνο και μόνο για να μπορέσουν να καλύψουν την προσφερόμενη τιμή ανά βλήμα η οποία ανέρχεται στη τρομακτική τιμή των 5370 Ευρώ ανά βλήμα και για να μην μπορεί να υπάρξει οικονομική σύγκριση με την αντίστοιχη τιμή με την οποία οι γείτονες προμηθεύτηκαν τα ιδίου τύπου πυρομαχικά.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο ερασιτεχνικός τρόπος αντιμετώπισης του θέματος είναι εμφανής δεδομένου ότι εάν τα πυρομαχικά DM63 και DM63A1 είναι απολύτως τα ίδια τότε σε τι συνίσταται το ακρωνύμιο Α1; Οι φτηνές δικαιολογίες περί τροποποίησης κάποιων στοιχείων του πυρομαχικού που έχει να κάνει μόνο με την ασφάλεια χρήσης αυτό και μόνο μας οδηγεί στη σκέψη ότι υπάρχει κάποια τεχνική διαφορά έστω και μικρή που αναγκάζει τις Γερμανικές Κρατικές Αρχές να προσθέσουν το ακρωνύμιο Α1 γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να δεχθούμε ότι μεταξύ των LEO2A4, LEO2A5, LEO2A6, LEO2Strv122 και LEO2HEL δεν υπάρχει καμία διαφορά μιας και αλλάζει μόνο το ακρωνύμιο αλλά το LEO2 παραμένει το ίδιο.
Ενθυμούμαι ένα θεατρικό έργο του Luicci Pirantello : ¨Έτσι είναι εάν έτσι Νομίζετε¨.
Το γεγονός είναι ένα: Οι Γερμανοί έκαναν λάθος και ας αφήσουν τους εγωισμούς και τις φτηνές δικαιολογίες. Προσφέροντας τα πυρομαχικά DM63A1 τα οποία ούτε κάποια τεχνική περιγραφή του ΓΕΣ καλύπτουν διότι απλούστατα δεν έχει συνταχθεί τέτοια περιγραφή (Τον κ. Ε. Βασιλάκο ήξεραν μόνο να κατηγορούν) αλλά ούτε και Νατοϊκός Αριθμός Ονομαστικού (το γνωστό σε όλους NSN) τα συνοδεύει (αναφερόμαστε στα DM63A1), απλούστατα άθελά τους προσφέρουν και αυτοί μη πιστοποιημένο πυρομαχικό ανοίγοντας την πόρτα στους ανταγωνιστές τους (Ισραήλ – Κρατική Εταιρεία ΙΜΙ) οι οποίοι στις 18 Μαΐου 2011 φέρεται να έχουν αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ε Βενιζέλο με την οποία επιστολή προσφέρουν και αυτοί με τη σειρά τους πυρομαχικά 120 χιλ. και δεσμεύονται για συμμετοχή των ΕΑΣ, χωρίς η συμμετοχή αυτή των ΕΑΣ, να επηρεάζει τους χρόνους παράδοσης.
Επιπρόσθετα σύμφωνα με την επιστολή τους :
• Προσφέρουν πυρομαχικά 120 χιλ. APFSDS – T στην τιμή των 3300 Ευρώ/βλήμα και

• Πυρομαχικά 120χιλ. HEAT-MP-T στην τιμή των 2490 Ευρώ/βλήμα.

• Η συνολική ποσότητα πυρομαχικών είναι 12000 βλήματα, ολοκλήρωση των παραδόσεων εντός 9 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, με την δέσμευσή τους για την συμπαραγωγή των πυρομαχικών με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και με δυνατότητα επέκτασης αυτής της συνεργασίας και σε άλλες αγορές.

• Λόγω της οικονομικής κρίσης η ΙΜΙ δύναται να προσφέρει εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής εφόσον το επιθυμεί το ΥΠΕΘΑ , και επίσης

• Δηλώνει ότι τα πυρομαχικά της είναι σύμφωνα με τα Νατοϊκά Πρότυπα διαθέτουν Νατοϊκό αριθμό NSN είναι ομογενοποιημένα και πιστοποιημένα για τα άρματα LEO2 και βρίσκονται σε χρήση σε στρατούς που χρησιμοποιούν τα LEO2A4, LEO2A5, LEO2A6 καθώς επίσης τα άρματα MERKAVA και ARRIETA. (Φυσικά τα πρόσφατα δημοσιεύματα περί ατυχημάτων και θανάτων σαφώς και δεν ισχύουν θα μπορούσε όμως το Ελληνικό ΥΠΕΘΑ να επικοινωνήσει επίσημα με τις αντίστοιχες χώρες, εάν το ενδιαφέρει, προκειμένου να λάβει γραπτά και επίσημα απαντήσεις).

Επίσης η ΙΜΙ δεσμεύεται για την παραχώρηση δωρεάν 40-50 βλήματα προκειμένου ο Ελληνικός Στρατός να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ομογενοποίησής τους ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι δίνει έμφαση στο γεγονός ότι κατά την διάρκεια της επίπονης αξιολογήσεως των αρμάτων στο πεδίο Βολής Λιτοχώρου το 1998 χρησιμοποιήθηκαν από τον κατασκευαστή του άρματος (δεν τον αναφέρει αλλά υπονοεί την KMW) πυρομαχικά της ΙΜΙ και όχι της Rheinmetall γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει ότι ο κατασκευαστής του άρματος (KMW) εμπιστεύτηκε τα τεχνικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά των βλημάτων της ΙΜΙ.

Τελικά η ουσία είναι μια όπως και η λύση:να προχωρήσουμε άμεσα και μόνο για επιχειρησιακούς λόγους στην προμήθεια 5-6000 βλημάτων DM63 από τα αποθέματα του Γερμανικού Στρατού σε τιμή όχι μεγαλύτερη των 4400 – 4500 Ευρώ ανά βλήμα και παράλληλα να ξεκινήσει ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία με συγκεκριμένες τεχνικές και επιχειρησιακές απαιτήσεις (τυπικά το ΓΕΣ/ΔΙΔΥΔΜ είναι υποχρεωμένο να συντάξει αυτές τις απαιτήσεις εντούτοις και πάλι οι Τεθωρακισμένοι μπορούν να ξελασπώσουν το σύστημα), συγκεκριμένες απαιτήσεις συμπαραγωγής για λόγους που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα και γιατί όχι και με συγκεκριμένες απαιτήσεις που θα αναφέρονται στην εξαγορά των ΕΑΣ. Στην παρούσα παγκόσμια οικονομική κρίση πόσοι είναι οι στρατοί ανά τον κόσμο που ενδιαφέρονται να αγοράσουν 50 – 70000 βλήματα;

Μάλλον πρέπει κάποιοι να αφήσουν τα ¨ψιλοκαταδρομικά¨ παιχνίδια και να σκεφτούν στρατηγικά (δεν εννοούμε οι στρατηγοί να σκεφτούν γιατί αυτοί μάλλον μικροπολιτικά σκέφτονται ) και επιτέλους να ξεκινήσουν μια διαγωνιστική διαδικασία όπου το δημόσιο συμφέρουν θα διασφαλισθεί πλέον στην πράξη και όχι με τα λόγια των πολιτικών στο κοινοβούλιο αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις επιτέλους θα αποκτήσουν αυτό που πράγματι επιθυμούν και όχι που αντίστοιχες ηγεσίες προσπαθούν κάθε φορά να επιβάλλουν.  

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ