Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Κύπρος

Ρωσικά άρματα μάχης στη Κύπρο

06.10.2010 | 14:30
Η παράδοση συνεχίζεται στη Κύπρο. Η Ρωσία θα προμηθεύσει στη Λευκωσία υπερσύγχρονα άρματα μάχης T-80,τα οποία και θα αντικαταστήσουν τα παλαιά ΑΜΧ 30 και 40,γαλλικής κατασκευής.

Η αντικατάσταση των αρμάτων κρίθηκε απαραίτητη κυρίως λόγω της ελλείψης ανταλλακτικών αλλά και γενικότερα λόγω του υψηλού κόστους χρήσης των ΑΜΧ.Τα Τ-80 είναι από τα πιο σύγχρονα άρματα παγκοσμίως και θα δώσουν άλλες επιχειρησιακές δυνατότητες στην Εθνική Φρουρά.

Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση CFE,η οποία προβλεπει συγκεκριμένες οροφές οπλικών συστημάτων ,η Λευκωσία ενημέρωσε τους εταίρους της στην ΕΕ,για την επιχειρούμενη αντικατάσταση του αρματικού της δυναμικού.Τα παλαιά γαλλικά ΑΜΧ,θα βγουν προς πώληση, με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι αγοραστές.

Πέραν της ενίσχυσης του αρματικού δυναμικού της Εθνικής Φρουράς με νέα άρματα που έρχονται από τη Ρωσία τύπου Τ-80, επιχειρησιακά εντάχθηκαν και άρματα που παραχώρησε η Ελλάδα.

Τα άρματα μάχης AMX30G βρίσκονται στην Κύπρο από το 1996, ενώ το 2007 το ΓΕΕΦ ενημέρωσε το Υπουργείο Άμυνας ότι δεν υπήρχε πλέον δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησής τους. Αυτό αναφέρει το Υπουργείο Άμυνας, σημειώνοντας πως τα άρματα αυτά είναι πρώτης γενεάς, γαλλικής προελεύσεως και ο γαλλικός στρατός αντικατέστησε τα εν λόγω άρματα από τη δεκαετία του '90.

Σε ανακοίνωση, με αφορμή δημοσιεύματα, το Υπουργείο αναφέρει ότι με την άφιξη των αρμάτων στην Κύπρο, ήταν γνωστό ότι αυτά θα αξιοποιούνταν για μια τριετία και με κάποια αναβάθμισή τους το όριο ζωής τους θα μπορούσε να επεκταθεί γι' ακόμη μερικά χρόνια, πράγμα το οποίο και έγινε. Το 2007 το ΓΕΕΦ ενημέρωσε το Υπουργείο Άμυνας ότι δεν υπήρχε πλέον δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησής τους και ότι το υλικό, λόγω και της παλαιότητάς του, κατέστη επικίνδυνο για το προσωπικό που το επάνδρωνε.

Με την ανάληψη του Υπουργείου Άμυνας από τον Κώστα Παπακώστα, προστίθεται στην ανακοίνωση, στο πλαίσιο της ανανέωσης του υλικού της Ε.Φ., αποφασίστηκε η αντικατάσταση της επιλαρχίας αυτών των αρμάτων, με την αγορά σύγχρονου, νέου τύπου αρμάτων, τα οποία σύντομα θα ενταχθούν στο δυναμικό της Εθνικής Φρουράς.
Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ