Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε επίπεδα τριτοκοσμικών χωρών το ελληνικό ΑΕΠ, διαπιστώνουν οι Financial Times

13.03.2012 | 12:00
    "Η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται σε τριτοκοσμικό επίπεδο" είναι ο τίτλος αποκλειστικού άρθρου της γερμανικής έκδοσης των "Financial Times" που δημοσιεύεται σήμερα.

    Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία έρευνας που διενήργησε για λογαριασμό της το έγκυρο Οικονομικό Ινστιτούτο Ifo, για να τονίσει ότι το 2012 χώρες όπως το Περού και το Βιετνάμ θα ξεπεράσουν την Ελλάδα σε ΑΕΠ, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα η κατάσταση να επιδεινωθεί περαιτέρω.

    "Εάν πραγματικά προκύψει μια δραματική ύφεση της τάξης του 8%, τότε ακόμη και το Μπανγκλαντές και η Χιλή θα ξεπεράσουν την Ελλάδα σε ΑΕΠ", επισημαίνει ο ερευνητής του Ifo Στέφεν Έλστνερ. Η εφημερίδα αποδίδει την δραματική πτώση του πλούτου στην κρίση χρέους.

    "Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε ύφεση, ως αποτέλεσμα της ριζοσπαστικής λιτότητας που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση", αναφέρει και σημειώνει ότι η Ελλάδα βρισκόταν το 2009 στην 35η θέση, την πέρασαν το 2010 η Ελβετία, η Αυστρία και το Χονγκ Κονγκ, ενώ το 2011 έπεσε στην 40ή θέση, κάτω πλέον και από την Ουκρανία και την Σιγκαπούρη.

    "Πρόκειται για τη σοβαρότερη, μεταπολεμικά, κρίση δυτικής χώρας", τονίζει ο Μπάρι 'Αϊχενγκριν, καθηγητής Ιστορίας της Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ.


    Η Γερμανία πέφτει στην τρίτη θέση των εξαγωγικών χωρών


    Τη δεύτερη θέση ανάμεσα στις χώρες με την μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα έχασε η Γερμανία το 2011 από τις ΗΠΑ, ενώ η Κίνα παραμένει και για αυτή τη χρονιά η μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ifo, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την Γερμανία στο τέλος του προηγούμενου έτους, "ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της ζήτησης στην Ευρωζώνη", εξηγεί ο κ. Έλστνερ.

    Περίπου 60% των γερμανικών εξαγωγών προωθείται σε χώρες της Ευρωζώνης, γεγονός που καθιστά την επιστροφή της Γερμανίας στην κορυφή, όπως μέχρι το 2009, εξαιρετικά δύσκολη. Η Κίνα πραγματοποιεί σήμερα το 11% των παγκόσμιων εξαγωγών, ακολουθούν οι ΗΠΑ με το 8,4% και η Γερμανία με το 8,3%, ενώ πιο κάτω στον κατάλογο βρίσκονται η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Νότια Κορέα και η Ιταλία.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ