Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε κρίσιμη φάση οι συγκρούσεις στη Συρία.Ο Άσαντ μετέφερε δυνάμεις από το Γκολάν

17.07.2012 | 18:48
Η κατάσταση στη Συρία έφτασε σε κρίσιμο σημείο, δήλωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Κόφι Άναν σήμερα από τη Μόσχα κατά την έναρξη των συνομιλιών του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία "θα κάνει τα πάντα" για να υποστηρίξει τις προσπάθειές του.
   "Η συριακή κρίση έφτασε σε κρίσιμο σημείο", σημείωσε ο Άναν, ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε από την πλευρά του: "Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε τα πάντα για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειές σας".
   "Από τότε που άρχισαν όλα, από τα πρώτα μέτρα, υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειές σας που έχουν στόχο την εγκαθίδρυση εκ νέου της ειρήνης" στη Συρία, πρόσθεσε ο Πούτιν.
   Η συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών γίνεται την παραμονή της παρουσίασης από τους Δυτικούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός νέου σχεδίου απόφασης που απειλεί με κυρώσεις τη Δαμασκό, της οποίας η Μόσχα είναι ένας από τους κύριους συμμάχους.
   Η Ρωσία, η οποία έχει ήδη μπλοκάρει δύο δυτικές αποφάσεις από την έναρξη τον Μάρτιο του 2011 της σύγκρουσης στη Συρία, εμπόδισε εκ νέου μαζί με την Κίνα χθες στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας οποιαδήποτε καταδίκη της συριακής κυβέρνησης, κυρίως για τη σφαγή στο χωριό Τρέμσιχ.
   Παράλληλα σήμερα ο επικεφαλής των ισραηλινών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, στρατηγός Αβίβ Κοσάβι, δήλωσε ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ μετακίνησε ένα μέρος των δυνάμεών του από το Γκολάν, στη μεθόριο με το Ισραήλ, προς τη Δαμασκό και άλλες ζώνες της χώρας, όπου προσπαθεί να καταπνίξει την εξέγερση.
   "Ο Άσαντ απέσυρε πολλές από τις δυνάμεις του από τα Υψώματα του Γκολάν προς τις ζώνες των (εσωτερικών) συγκρούσεων", δήλωσε ο στρατηγός σε Ισραηλινούς βουλευτές.
   "Αυτός (ο Μπασάρ αλ Άσαντ) δεν φοβάται αυτήν τη στιγμή το Ισραήλ, αλλά θέλει κυρίως να αυξήσει τις δυνάμεις του γύρω από τη Δαμασκό", εξήγησε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του τις οποίες επικαλέστηκε ένας εκπρόσωπος του κοινοβουλίου.
   Από την Κυριακή διεξάγονται μάχες ανάμεσα στους αντάρτες και τις κυβερνητικές δυνάμεις στη συριακή πρωτεύουσα και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άρχισε "η μάχη για την απελευθέρωση" της Δαμασκού και ότι αυτή θα ολοκληρωθεί μόνον με την πτώση της.
   Ο Κοσάβι δήλωσε επίσης ότι η Συρία μετατρέπεται σε Ιράκ, με τον χωρισμό της σε τομείς που ελέγχουν διαφορετικές στρατιωτικές ομάδες ή ομάδες φυλών και "μια συρροή μαχητών της Αλ Κάιντα και του παγκόσμιου τζιχάντ (ιερός πόλεμος) στη Συρία".
   Το καθεστώς "δεν θα επιζήσει", σημείωσε ο ίδιος, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω, αλλά πρόσθεσε ότι οι σύμμαχοι των συριακών αρχών "η Χεζμπολάχ και το Ιράν προετοιμάζονται για τα επακόλουθα της πτώσης του Άσαντ". 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ