Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Σε πορεία ελεγχόμενης ρήξης Παναγιωτόπουλος και αρχηγοί ΓΕΑ και ΓΕΝ

03.08.2012 | 23:47


Του ΣΕΡΑΦΕΙΜ Χ.ΜΗΧΙΩΤΗ

Ποιό πρόβλημα-και προφανώς μεγάλο-έχουν εις το κόμμα της ΝΔ με την Πολεμική Αεροπορία και αντιμετωπίζουν «παραδοσιακώς» το συγκεκριμένο Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων με καχυποψία που δεν κρύβεται και η οποία μεταφράζεται εις πρακτική ανομολόγητου περεμβατισμού εις τις λειτουργίες των θεσμικών της οργάνων.; Γιατί η ΝΔ και οι συν αυτή δείχνουν να αντιδρούν ως ταύρος μαινόμενος εν υαλοπωλείω, όταν έχουν να κάνουν με τα στελέχη της ΠΑ;
Και πώς συμβαίνει ο ΥΕΘΑ Παν. Παναγιωτόπουλος, προερχόμενος από τη ΝΔ και με δύο Υφυπουργούς, από έναν της ΝΔ (αντιστράτηγος ε.α. Παν. Καράμπελας) και του ΠΑΣΟΚ (ναύαρχος ε.α. Δημ. Ελευσινιώτης), να επιβεβαιώνει ότι δεν επιθυμεί να απομακρυνθεί από μία τέτοια πολιτική, καίτοι αποτελεί μέλος κυβέρνησης, με τριμερή κομματική στήριξη;
Είναι απορίας άξιον πώς μία τέτοια κομματική της ΝΔ πολιτική εις την ΠΑ υλοποιείται με ζηλευτή συνέπεια και με συνυπεύθυνους τόσο το κόμμα της ΝΔ και προσωπικώς τον ΥΕΘΑ που την προωθούν, όσο και τα λοιπά δύο συγκυβερνώντα κόμματα-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ-είτε να αντιδρούν υποτονικώς ή να παραμένουν απαθείς θεατές.
Δεν είναι νοητό το ζέον και απολύτως πρωτεύον θέμα της δεινής κρίσης εις την οποία έχει βυθισθεί η χώρα να μονοπωλεί, σχεδόν, την κυβερνητική συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜ.ΑΡ. και την ίδια στιγμή πολλά άλλα θέματα, όχι τόσο σημαντικά αλλά όχι και ήσσονος σημασίας, όπως οι επιχειρούμενες κομματικές επεμβάσεις της ΝΔ εις την ΠΑ να έχουν χαρισθεί εις την «πλευρά Παναγιωτόπουλου». Και μάλιστα όλα αυτά, λίγα 24ωρα μετά τις διαβεβεβαιώσεις ΥΕΘΑ από τη Λάρισα, κατά τις τελετές παράδοσης-παραλαβής των καθηκόντων Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας και Διοικητού 1ης Στρατιάς γιά...αξιοκρατία και ενδιαφέρον γιά το Προσωπικό και την επίλυση, κατά το δυνατόν, των οξέων και ποικίλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ίδιο και οι οικογένειες τους.
Είσθε αναντίστοιχος κ. Παναγιωτόπουλε με όσα είπατε εκεί και τελικώς ασυνεπής, όταν το Προσωπικό της ΠΑ δεν γνωρίζει ακόμη που θα βρίσκεται το ερχόμενο χειμώνα, σε ποιές Μονάδες, ώστε οι ίδιοι και οι οικογένειες τους να οργανώσουν τη ζωή τους. Διότι γιά να γίνουν οι μεταθέσεις, πρέπει να ολοκληρωθούν οι κρίσεις εις το βαθμό του σμηνάρχου, ώστε να προχωρήσουν οι κρίσεις εις τους αμέσως κατώτερους βαθμούς και να τοποθετηθούν οι μετακινούμενοι. Συνεπώς, όσο αυτό καθυστερεί και τον επόμενο μήνα αρχίζουν τα σχολεία, καταδικάζετε σε ομηρία χιλιάδες ανθρώπους.
Δεν επιτρέπεται εις τον ΥΕΘΑ να κρατεί γιά τρίτη ημέρα ανυπόγραφο τον πίνακα των προακτέων, διατηρητέων και αποστρατευτέων σμηνάρχων, βάσει των αποφάσεων του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου, υπό τη νέα του σύνθεση, η οποία είναι «βολικότερη» τουλάχιστον υπέρ των κριτηρίων της ΝΔ. Συνεπώς προκύπτει πρόβλημα μη εμπιστοσύνης του ΥΕΘΑ προς τις επιλογές του κορυφαίου συλλογικού οργάνου της ΠΑ, όπου προεδρεύει ο Αρχηγός ΓΕΑ, δίχως όμως και να προβαίνει και εις τις εκ του νόμου προβλεπόμενες δυνατότητες που έχει: Είτε να κυρώσει τον πίνακα των σμηνάρχων ως έχει, είτε να τον κρατήσει ασκών το δικαίωμα της αναπομπής εις ό,τι αφορά τις κρίσεις εις τα πρόσωπα συγκεκριμένων σμηνάρχων, ιπταμένων όλων.
Αντί των ανωτέρω, ο ΥΕΘΑ επιλέγει μία παρελκυστική τακτική και ένα παζάρι με λίστες επανακρίσεων σμηνάρχων, οι οποίες «πάνε κι έρχονται» μεταξύ των δύο άκρων του 4ου ορόφου του κτηριακού συγκροτήματος του ΥΠΕΘΑ, με τους επιτελείς να τα έχουν χαμένα με τα κελεύσματα των αποστράτων της ΠΑ υπέρ εν ενεργεία συναδέλφων τους, γιά τους οποίους δεν ακούγονται και τα καλύτερα από την άποψη της προσωπικότητος τους ως επιτελών, της αποδοχής από τους υφισταμένους τους και των γένει ουσιαστικών τους προσόντων. Και το θέμα είναι ότι ο χρόνος τρέχει απελπιστικώς, δεδομένου ότι ώς την ερχόμενη Κυριακή, 5η Αυγούστου, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις, κάτι σχεδόν αδύνατο στα εναπομένοντα ελάχιστα 24ωρα.
Είναι προφανώς ότι ο ΥΕΘΑ επιλέγει μία στρατηγική δοκιμασίας της συνεργασίας της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ με τον Αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο(Ι) Αντ. Τσαντηράκη, κατ’ ακριβή αντιστοιχία με την μεταχείριση του π. ΥΕΘΑ Σπ. Σπηλιωτόπουλου προς τον τότε Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχο(Ι) Παν. Παπανικολάου, «φίλο του» κατά τα λοιπά, ο οποίος αποστρατεύθηκε από τηλεοράσεως δίχως να του δοθεί ο αποστρατευτικός βαθμός του πτεράρχου και ο τίτλος του Επιτίμου Α/ΓΕΑ.
Αν ο Πάνος Παναγιωτόπουλος θέλει να οδηγήσει σε τροχιά ρήξης τις σχέσεις του με τον αντιπτέραρχο Τσαντηράκη, προκαλώντας την παραίτησή του από τη θέση του Αρχηγού ΓΕΑ, μέσω τυπικώς ανύπαρκτων, αλλά εν τοις πράγμασι υπαρκτών και συγκεκριμένων παρεμβάσεων εις το έργο γιά το οποίο ο τελευταίος εκ του νόμου φέρει την ευθύνη, οφείλει να αναλογισθεί τις αρνητικές συνέπειες τις οποίες επωμίζεται. Είναι προφανές ότι οι ΕΔ δεν αντέχουν και δεύτερη παραίτηση Αρχηγού Γενικού Επιτελείου, μετά από αυτή του στρατηγού Ζιαζιά. Και επειδή ο ΥΕΘΑ το αντιλαμβάνεται μεν αυτό, αλλά και εξ ίσου δεν επιθυμεί να συγκρουσθεί με την κλαδική αποστράτων του κόμματος του, επιλέγει την τακτική της μετάθεσης του προβλήματος, με τη μη κύρωση του πίνακος των σμηνάρχων της ΠΑ.
Αλλά το θέμα δεν σταματά εδώ. Ο ΥΕΘΑ φαίνεται ότι θέτει σε τροχιά ελεγχόμενης κρίσης τη συνεργασία και με τον Αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Κοσ. Χρηστίδη. Η «αιφνιδιαστική» του επίσκεψη εις τη Ναυτική Βάση «Κανελλόπουλος» προκειμένου να ενημερωθεί επί τόπου γιά τη φωτιά εις το ΠΤΜ(αερόστρωμνο) «Κέρκυρα», όπου τον συνόδευσε ο Α/ΓΕΝ, μετά την οποία «έδωσε εντολές» γιά επίσπευση της ήδη διεξαγόμενης ΕΔΕ, κινείται στην κατεύθυνση αυτή. Η δημοσιοποίηση της σχετικής επίσκεψης λειτουργεί και ως προσεκτική προειδοποίηση προς τον Αρχηγό ΓΕΝ «να προσέχει», ενώ οι «εντολές» του γιά επίσπευση της ΕΔΕ, εμπίπτουν σε κάτι το οποίο μπορεί να κρίνει μόνον ο διεξάγων την έρευνα. Άλλως πώς θα μπορούσε να συμβεί, υπό το κράτος πιέσεως χρόνου, να μην ολοκληρωθεί πλήρως η έρευνα, να μην διεξαχθεί είς βάθος και να μην φωτισθούν όλες οι πλευρές της υπόθεσης. Ποιός θα μπορούσε να έχει συμφέρον από κάτι τέτοιο;
Άποψη του υπογράφοντος είναι ότι ο Παν. Παναγιωτόπουλος δεν θα προχωρήσει εις το μείζον και πλέον ουσιαστικό το οποίο θα μπορούσε να πράξει, δίνοντας ένα πρώτο κύριο θετικό δείγμα γραφής ως ΥΕΘΑ: Να επαναφέρει την καταργηθείσα επί υπουργίας Σπηλιωτόπουλου ως ΥΕΘΑ ρύθμιση γιά ελάχιστη θητεία δύο ετών γιά τους επιλεγόμενους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων των τριών Κλάδων των ΕΔ, με επιλογή των αντικαταστατών τους, τρεις μήνες προ της αναλήψεων των καθηκόντων του προκειμένου γιά τον επόμενο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και ένα μήνα προηγουμένως γιά τους επόμενους Αρχηγούς ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ, αρχής γενομένης από την σημερινή στρατιωτική ηγεσία, με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία αναλήψεως των καθηκόντων τους.
Οι λόγοι είναι προφανείς, αλλά προφανώς υπερισχύει η σκοπιμότητα ενός πλαισίου ομηρίας της στρατιωτικής ηγεσίας,ότι θα μπορούσε οποτεδήποτε να αποστρατευθεί, όπως ακριβώς έπραξε και ο π. ΥΕΘΑ Παν. Μπεγλίτης. Όπως μάλιστα υποστηρίζεται από παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ο τελευταίος, εις το όνομα της «πολιτικής φιλίας» με το νυν ΥΕΘΑ εζήτησε και εξασφάλισε την παραμονή κάποιων εκ των «δικών του ανθρώπων», όπως ο νέος Α/ΤΑ, θυσιάζοντας άλλους.
Αν ο Παν. Παναγιωτόπουλος ήθελε να δείξει άλλο «δείγμα γραφής», δεν θα εδέχετο καν να ασχοληθεί με τις κρίσεις εις την ΠΑ, πολλώ μάλλον με αυτές των σμηνάρχων. Θα περίμενε, όμως, να επιληφθεί π.χ. του θέματος της ασφαλείας πτήσεις με τα παλαιά εκπαιδευτικά αεροσκάφη που διαθέτει η ΠΑ γιά την πτητική εκπαίδευση των Ικάρων, βασική και επιχειρησιακή, θέμα το οποίο σχετίζεται με την ασφάλεια πτήσεων και το οποίο ανέδειξε, εις την Ημερήσια Διαταγή του, ο αποχωρήσας σήμερα (και αποστρατευθείς) Διοικητής ΔΑΕ αντιπτέραρχος(Ι) Αθαν. Παπανικολάου. Ομοίως θα ανέμενε να ζητήσει να πληροφορηθεί γιά τις «παλινωδίες» και «επαμφοτερίζουσες θέσεις» εν σχέσει σχετικά με διαδικαστικά θέματα προμηθειών της ΠΑ, συνεπεία εφαρμοστικών νόμων και ΠΔ που δεν εφαρμόσθηκαν ποτέ,όπως ανέφερε αντιστοίχως ο αποχωρήσας την Τετάρτη (και ομοίως αποστρατευθείς) Διοικητής ΔΑΥ αντιπτέραρχος(Ι) Κων. Πριόνας.
Εν κατακλείδι, αν ο Παν. Παναγιωτόπουλος προκρίνει αυτήν την ακολουθητέα πολιτική, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγ. Βενιζάλος, υπό το βάρος του και ως διατελέσας ΥΕΘΑ, οφείλει να αξιώσει τα δέοντα από τον πρωθυπουργό και τον ΥΕΘΑ, όλως ιδιαιτέρως. Ομοίως οφείλει να πράξει και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φ. Κουβέλης.
Είμαι βέβαιος ότι ο Π. Παναγιωτόπουλος, με διπλή επαγγελματική ιδιότητα, αλλά εν προκειμένω με αυτή του διατελέσαντος δημοσιογράφου και με διεισδυτική σκέψη, θα κατέληγε σε συμπεράσματα ανάλογα ίσως με τα δικά μου. Ως πολιτικός έχει προφανώς άλλες προτεραιότητες. Είναι δικαίωμα του, αλλά οι επιλογές του θα υπόκεινται σε κριτική και δημόσιο έλεγχο των πράξεων του ή όσων δεν επιλέγει να πράξει.

Επιπρόσθετα, μέχρι να αφυπνισθούμε υπήρχε μια νοοτροπία
 

 

ΣΧΟΛΙΑ