Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σφοδρές ανταλλαγές πυρών σε προάστια της Δαμασκού

15.07.2012 | 19:03
Αντικαθεστωτικοί αντάρτες ανταλλάσσουν σήμερα πυρά με τους κυβερνητικούς στρατιώτες στα νότια περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας, πυρά που σύμφωνα με παρατηρητές που επικαλείται το Ρόιτερς είναι τα σφοδρότερα που έχουν ανταλλαγεί στα όρια της Δαμασκού αφότου πέρυσι τον Μάρτιο ξεκίνησε η αντικαθεστωτική εξέγερση, με ως τώρα απολογισμό κατά τον ΟΗΕ "άνω των 17 χιλιάδων νεκρών".
Τα πυρά ακούγονται ιδιαίτερα έντονα στη φτωχογειτονιά αλ-Τανταμόν. Στη γειτονική τοποθεσία Χατζάρ αλ Ασουάντ, "πυρά βαρέων αυτομάτων όπλων ακούγονταν όλη τη νύκτα", αναφέρουν οι ίδιοι παρατηρητές.
Πολλοί άμαχοι επιχειρούν να απομακρυνθούν όπως-όπως από τα σπίτιά τους, ενώ πρόβλημα παρουσιάζεται και για τη διακομιδή των πολυάριθμων τραυματιών. Απο πολλά κτήρια αναδύεται πυκνός καπνός.
Στην περιοχή των νοτίων περιχώρων της Δαμασκού οι κυβερνητικές δυνάμεις ενισχύονται εδώ και λίγη ώρα με την παρουσία τεθωρακισμένων αρμάτων, προσθέτουν οι παρατηρητές. 

"Δεν έγινε καμία σφαγή στο Τρέμσιχ",λέει η Δαμασκός

Η Συρία έστειλε επιστολή στα Ηνωμένη Έθνη στην οποία υποστηρίζει ότι τα γεγονότα στο κεντρικό χωριό Τρέμσιχ δεν συνιστούν σφαγή αλλά επρόκειτο για μια "στρατιωτική επιχείρηση ανάμεσα στο στρατό και σε βαριά οπλισμένους άνδρες", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζιχάντ Μακντίσι.
"Αυτό που έγινε στο Τρέμσιχ είναι ότι ένοπλες συμμορίες εξαπέλυσαν επίθεση στο χωριό και το μετέτρεψαν σε κέντρο τρομοκρατικών επιχειρήσεων", είπε ο Μακντίσι σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό και πρόσθεσε ότι "οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν χρησιμοποίησαν άρματα μάχης, αεροπλάνα, ελικόπτερα ή πυροβολικό...χρησιμοποίησαν ελαφρά όπλα--το βαρύτερο εκ των οποίων ήταν αντιαρματικές ρουκέτες RPG-7", είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν.
Ο Μακντίσι είπε ακόμη ότι η αρχική έκθεση της αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕ για το Τρέμσιχ συμφωνεί με την κυβερνητική εκδοχή. Οι παρατηρητές είπαν ότι "ζημιές εντοπίστηκαν μόνο σε πέντε κτίρια", σημείωσε ο Μακντίσι και ''αυτά ήταν τα σημεία που είχαν καταλάβει οι ένοπλοι".
Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι στο Τρέμσιχ διαπράχτηκε σφαγή με περισσότερους από 100 νεκρούς. Ο Μακντίσι είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 37 μαχητές και δύο αμάχους στο πλαίσιο εκστρατείας κατά του χωριού, απ΄όπου η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι αντάρτες πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε άλλες περιοχές.
"Χθες λάβαμε μια επιστολή από τον κ. Κόφι Άναν προς τον υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουάλεμ. Το λιγότερο που μπορεί να ειπωθεί για αυτή την επιστολή σχετικά με το τι συνέβη στο Τρέμσιχ είναι ότι (η επιστολή) δεν βασίζεται σε γεγονότα. Όσο πιο διπλωματικά γίνεται, λέμε ότι αυτή η επιστολή ήταν πολύ πρώιμη".
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε όλη τη Συρία--τέσσερις άμαχοι σε βομβαρδισμό της ανατολικής πόλης Ντέιρ αλ Ζουρ, δύο στην πόλη Χομς και δύο στο χωριό Καλάτ Μουντίκ της επαρχίας Χάμα.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ