Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σφοδρή επίθεση Ερντογάν σε Άσαντ

20.11.2011 | 11:27
 Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε εκ νέου φραστικά πυρά εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας χθες, κατηγορώντας την ότι αθετεί τις υποσχέσεις της και συντρίβει τους αντιπάλους της με ιδιαίτερα αιματηρό τρόπο.

   


Μιλώντας σε στελέχη επιχειρήσεων στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν επέκρινε την Δαμασκό για το ότι δεν εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε σε πολλές συναντήσεις και τηλεφωνικές επαφές με φίλιες χώρες.

   

Η κυβέρνηση της Συρίας "δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις που έκανε, ούτε στην Τουρκία, ούτε στον Αραβικό Σύνδεσμο, ούτε στην διεθνή κοινότητα", είπε.

   

"Υπήρξε διστακτική και ανειλικρινής στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Χρησιμοποίησε απάνθρωπα μέτρα εναντίον της αντιπολίτευσης. Την σύντριψε χύνοντας αίμα", συνέχισε ο Ερντογάν μιλώντας στο επιχειρηματικό συνέδριο. Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν ζωντανά από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

   

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Ερντογάν --ο οποίος θεωρούσε ως πρόσφατα τον Άσαντ σύμμαχο-- προειδοποίησε το σύρο ηγέτη ότι βρίσκεται "στο χείλος του γκρεμού" και ενδέχεται να μείνει στην ιστορία ως ένας ηγέτης που "τρεφόταν με αίμα".

Επιθετικός κατά Άσαντ και ο Γκιούλ"Δεν υπάρχει πλέον χώρος για τα αυταρχικά καθεστώτα", όπως το συριακό, στις όχθες της Μεσογείου, ανέφερε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph, ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

   

Ο κ. Γκιουλ, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Βρετανία, δήλωσε ότι "πιστεύει σθεναρά πως δεν υπάρχει πλέον χώρος για τα αυταρχικά καθεστώτα, τα μονοκομματικά συστήματα, στις όχθες της Μεσογείου".

   

"Ως κάποιος που σπούδασε στη Βρετανία, που έζησε στη Βρετανία και έχει αυτό το διεθνές όραμα, ο πρόεδρος Άσαντ έπρεπε να είναι σε θέση να το γνωρίζει αυτό" υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

   


Η Τουρκία "τόν έχει συμβουλεύσει με έντονο τρόπο να επιταχύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων", ανέφερε ακόμη ο κ. Γκιουλ.

   

"Του έχουμε πει ότι αν δεν ηγηθεί ο ίδιος της αλλαγής, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πολύ άσχημα" πρόσθεσε.

   

Ερωτηθείς για την τουρκική υποστήριξη στην συριακή αντιπολίτευση, ο κ. Γκιουλ είπε "ότι τους έχουμε επιτρέψει να έχουν τις συναντήσεις και τις συνομιλίες τους σε ένα ελεύθερο περιβάλλον".

   

Στο μεταξύ, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (CNS), που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ένα προσχέδιο του πολιτικού του προγράμματος με βασικούς στόχους την πτώση του συριακού καθεστώτος και τη διεξαγωγή εκλογών μετά από μία μεταβατική περίοδο ενός έτους.

   

Σύμφωνα με το πολιτικό πρόγραμμα, το οποίο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του, το CNS αναφέρει ότι η πτώση του συριακού καθεστώτος και όλων των συμβόλων του είναι ο σκοπός αυτού του Συμβουλίου, το οποίο αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, των ομάδων της αντιπολίτευσης και των κινημάτων που είναι επικεφαλής της διαμαρτυρίας".

   

"Το Συμβούλιο εργάζεται για την οικοδόμηση ενός κοινωνικού, δημοκρατικού και πλουραλιστικού κράτους, με ένα κοινοβουλευτικό σύστημα" προσθέτει το CNS, προσβλέποντας στην ισότητα των πολιτών, στη διάκριση των εξουσιών, στην προστασία και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

   

"Μια προσωρινή κυβέρνηση θα σχηματιστεί και θα οργανώσει ελεύθερες εκλογές μέσα σε ένα χρόνο υπό την αραβική και διεθνή επιτήρηση προκειμένου να οριστεί μια συντακτική συνέλευση με αποστολή της τη δημιουργία ενός νέου συντάγματος" προσθέτει.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ


Βράζει πάλι η Αίγυπτος!Νεκροί και τραυματίες σε ταραχές


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ