Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σίλβιο έρχεται η ώρα του "μπούνγκα-μπούνγκα" αλά ΔΝΤ

24.10.2011 | 18:03
Οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν την πιθανότητα να ενεργοποιήσουν ένα νέο εργαλείο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να υποστηριχθεί η Ιταλία στις αγορές ώστε η χώρα να μπορέσει να αναχρηματοδοτηθεί με λογικούς όρους, ανέφερε διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ.Η πιθανότητα αυτή μελετάται από υψηλόβαθμα στελέχη της ευρωζώνης τα οποία μετέχουν στην ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης.


 
"Είναι σαφές ότι υπάρχουν κάποιοι εντός αυτής της ομάδας που αναρωτιούνται μήπως ήρθε η ώρα να προταθεί ένα τέτοιο σχέδιο για την Ιταλία", πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Μία τέτοια εξέλιξη είναι ικανή να κλονίσει ίσως και να γκρεμίσει το οικοδόμημα της ευρωζώνης μιας και η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα που κατέχει το περίπου 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Η Ιταλία είναι μία από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις παγκοσμίως και μόνο στην Ευρωζώνη κατέχει πάνω από το 20% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ. 

Η Ιταλία εδώ και καιρό έχει μπει στο στόχαστρο των αγορών και στη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή φάνηκε πως έχει μπει και στο στόχαστρο και των ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι ζητούσαν χτες άμεσα μέτρα από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ήταν τέτοιες οι ασφυκτικές πιέσεις των Βρυξελλών προς τον Καβαλιέρε που επιστρέφοντας στη Ρώμη συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασιστεί η λήψη έκτακτων μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης.

Η Ρώμη δέχεται πιέσεις από τους ευρωπαίους εταίρους να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και ο «καβαλιέρε» πρέπει να επιστρέψει με... αποτελέσματα την Τετάρτη, στη νέα Σύνοδο Κορυφής. Οι Ευρωπαίοι πιέζουν ασφυκτικά τη Ρώμη να ανακοινώσει ένα χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, μεταξύ άλλων. Αν και απέφυγε την παγκόσμια οικονομική κρίση, η Ιταλία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες, με τα επιτόκια των ομολόγων της να αυξάνονται.

Επενδυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον είναι "βιώσιμο" το χρέος της Ιταλίας, που ανέρχεται σε 1,9 τρισ. ευρώ, εν μέσω της περαιτέρω επιβράδυνσης της ανάπτυξής της και μιας σειράς σκανδάλων και ενδοκυβερνητικών διενέξεων. Ο Μπερλουσκόνι πάντως επανέλαβε ότι η Ιταλία θα ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της ως το 2013 και θα αρχίσει να μειώνει το χρέος ιδιωτικοποιώντας κρατικούς πόρους.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ