Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σκόπια: Μετά τη Χάγη ανοίγει ο δρόμος για ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

05.12.2011 | 16:02
Την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου  της Χάγης καλωσόρισαν τα Σκόπια. Εκτίμηση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι είναι ότι η απόφαση αφαιρεί ένα σημαντικό εμπόδιο εν όψει των διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ για την ένταξή της στην Ε.Ε..

Σημειώνοντας ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκανε αποδεκτό το επιχείρημα των Σκοπίων ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, ασκώντας βέτο στην ένταξη της ΠΓΔM στο ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι υποστηρίζει σε σχετική ανακοίνωσή της πως η απόφαση του Δικαστηρίου σημαίνει ότι πλέον η Ελλάδα δεν μπορεί να εμποδίζει νόμιμα την εισδοχή της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η απόφαση αφαιρεί ένα σημαντικό εμπόδιο στην επικείμενη διαπραγμάτευση της χώρας για την ένταξή της στην Ε.Ε.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ποπόφσκι, υποστήριξε ότι η απόφαση αποκλείει την Ελλάδα από περαιτέρω προσπάθεια παρεμπόδισης της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

«Φέραμε την υπόθεση (στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης) για να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας βάσει της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς το Δικαστήριο για την ξεκάθαρη απόφασή του ότι το βέτο της Ελλάδας στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου ήταν παράνομο. Η απόφαση είναι σημαντική επειδή η Ελλάδα έχει απειλήσει να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο και στο πλαίσιο της Ε.Ε.», εκτίμησε ο κ. Ποπόφκσι.

«Παρ' όλο που η (σ.σ. εκδικασθείσα) υπόθεση δεν αφορούσε το ζήτημα της ονομασίας, η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" παραμένει σταθερά δεσμευμένη στην εξεύρεση μίας διαρκούς, αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διαφορά με την Ελλάδα για το όνομα. Θα συνεχίσει να συμμετέχει καλή τη πίστει στις διαπραγματεύσεις για το όνομα, υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ, όπως πάντοτε έκανε, συμπεριλαμβανομένων των τριών τελευταίων ετών, παρά τις αρνητικές ενέργειες της Ελλάδος, εμποδίζοντας την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας και κατέληξε λέγοντας πως «η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" έχει το μεγαλύτερο δυνατό συμφέρον να βρεθεί μία οριστική λύση στη διαφορά της ονομασίας, υπό τη σκιά της οποίας ζει τα τελευταία είκοσι χρόνια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χάγη για ΠΓΔΜ: Η Ελλάδα παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία

Προσφυγή στη Χάγη εναντίον του πρωθυπουργού από δύο Ελληνίδες!
Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ