Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σοκ και δέος στη παγκόσμια διπλωματία

29.11.2010 | 14:45
    "Η διαρροή των αμερικανικών τηλεγραφημάτων εξαπολύει παγκόσμια διπλωματική κρίση", γράφει η εφημερίδα The Guardian, η οποία είχε προνομιακή πρόσβαση στο υλικό μαζί με τους New York Times, την El Pais και το Der Spiegel.

   

Την στιγμή που οι πρώτες διαρροές του Wikileaks αφορούσαν το Αφγανιστάν και δεν ήταν μεγάλης σημασίας και οι διαρροές του Οκτωβρίου που ακολούθησαν επικέντρωναν το ενδιαφέρον στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα βασανιστήρια από όλες τις πλευρές στο Ιράκ, τα έγγραφα που διέρρευσαν χθες ρίχνουν τα φώτα των προβολέων στην αμερικανική διπλωματία και προκαλούν αμηχανία στην Ουάσινγκτον.

  

  Τις τελευταίες ημέρες, η αμερικανική διπλωματία προσπάθησε να περιορίσει τις συνέπειες εν όψει της διαρροής ειδοποιώντας ορισμένες χώρες για να προετοιμασθούν οι κυβερνήσεις τους.

    Σήμερα, οι άραβες σύμμαχοι των ΗΠΑ τηρούν αμήχανη σιωπή μετά τις αποκαλύψεις για τη θέση τους υπέρ μίας επίθεσης εναντίον του Ιράν, οι οποίες πλήττουν σοβαρά, σύμφωνα με τους αναλυτές, την εμπιστοσύνη τους απέναντι στην Ουάσινγκτον.

    Καμία από τις χώρες του Κόλπου δεν έχει αντιδράσει επισήμως στις αποκαλύψεις για τη διγλωσσία που χρησιμοποιούν οι στενοί αυτοί σύμμαχοι της Ουάσινγκτον, οι οποίοι στις δημόσιες δηλώσεις τους επαναλαμβάνουν τις εκκλήσεις για την πολιτική διευθέτηση του θέματος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και μυστικά ζητούν δυναμική λύση του θέματος.

 

   Στην Ευρώπη, ο ιταλός υπουργός Αμυνας Ιγκνάτσιο Λα Ρούσα χαρακτηρίζει "αξιοθρήνητα κουτσομπολιά" το περιεχόμενο των διαρροών στις οποίες δεν πρέπει να αποδίδεται υπερβολική σημασία.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, ο υπουργός Αμυνας δηλώνει ότι πρόκειται για πληροφορίες οι οποίες έπρεπε να παραμείνουν εμπιστευτικές, ότι "μυρίζουν επαρχιωτισμό" και ότι φαίνεται σαν να έχουν βγει από τις σελίδες του κουτσομπολίστικού Τύπου.

    "Ανεύθυνος, απορροφημένος από τον εαυτό του και αναποτελεσματικός ως σύγχρονος ευρωπαίος ηγέτης", είναι η κρίση της Ελίζαμπεθ Ντιμπλ της αμερικανίδας επιτετραμμένης στη Ρώμη για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

   

Στην Κοπεγχάγη, οι Σοσιαλδημοκράτες θεωρούν ότι το προϊόν της διαρροής θα βοηθήσει την αντιπολίτευση να αποκτήσει μία εικόνα για τους λόγους για τους οποίους η Δανία υποστήριξε τον υπό τις ΗΠΑ πόλεμο στο Ιράκ, δήλωσε ο Μόγκενς Λίκετοφτ , σοσιαλδημοκράτης, πρώην υπουργός Εξωτερικών.

    "Το Wikileaks πέτυχε σε μία ημέρα περισσότερα από ό,τι κατάφεραν οι αριστεροί ριζοσπάστες και ειρηνιστές ή απλά οι αμερικανικές οργανώσεις κατά του κατεστημένου σε 50 χρόνια", γράφει η εφημερίδα Wyborcza της Βαρσοβίας , επισημαίνοντας ότι η διαρροή θα "πλήξει σοβαρά την αξιοπιστία και θα αποδυναμώσει τη θέση των ΗΠΑ".

    

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ