Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σοκ στον Βρετανικό στρατό.Καταδίκη στρατιωτών για άσκηση ωμής βίας κατά Ιρακινού.

09.09.2011 | 00:53
Βρετανοί στρατιώτες άσκησαν "αδικαιολόγητη και ωμή βία" σε έναν ιρακινό κρατούμενο, ο οποίος υπέκυψε το 2003 στα τραύματά του στη Βασόρα στο νότιο Ιράκ, αφήνοντας ένα "πολύ μεγάλο στίγμα" στις ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας, κατέληξε σήμερα στο Λονδίνο μια βρετανική δημόσια έρευνα.

    Ο πρώην δικαστής Ουίλιαμ Γκέιτζ, ο οποίος ηγήθηκε της τριετούς έρευνας, δήλώσε πως οι ανώτεροι αξιωματικοί θα έπρεπε να είχαν κάνει περισσότερα για να εμποδίσουν το θάνατο, το 2003, του Μπάχα Μούσα, ρεσεψιονίστ σ' ένα ξενοδοχείο, καθώς και τις επιθέσεις από βρετανούς στρατιώτες σε εννέα άλλους κρατούμενους στο Ιράκ.

   

Ο 26χρονος Μούσα, πατέρας δύο παιδιών, χτυπήθηκε επανειλημμένα με κλωτσιές και γροθιές κατά τις 36 ώρες που κρατήθηκε σ' ένα άθλιο κρατητήριο σε βρετανική στρατιωτική βάση στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ.

   

Ο Μούσα, στον οποίο στρατιώτες είχαν φορέσει κουκούλα και περάσει χειροπέδες ενώ επικρατούσαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, έφερε 93 ορατά τραύματα, ανάμεσα στα οποία σπασμένη μύτη, σπασμένα πλευρά και μώλωπες σε όλο το σώμα του, διαπιστώθηκε από την έρευνα. 

 Ένας βρετανός στρατιώτης, ο δεκανέας Ντόναλντ Πέιν, καυχήθηκε στους συναδέλφους του ότι διηύθυνε μια "χορωδία" καθώς χτυπούσε με τη σειρά τον Μούσα και άλλους κρατουμένους ώστε να κραυγάζουν ο ένας μετά τον άλλο, έγινε γνωστό κατά την έρευνα. Ένας άλλος στρατιώτης δήλωσε πως το πρωί μετά τη σύλληψή τους οι κρατούμενοι έμοιαζαν σαν να ήταν θύματα σύγκρουσης αυτοκινήτων.

   

"Αυτά που έγιναν ... είναι πράγματι ένα μεγάλο στίγμα στη φήμη του στρατού", αναφέρει ο Γκέιτζ στη δήλωσή του. "Αποτέλεσαν ένα φρικιαστικό επεισόδιο σοβαρής και άσκοπης άσκησης βίας επί αμάχων που είχε αποτέλεσμα το θάνατο ενός άνδρα και τον τραυματισμό άλλων".

   

Στην έκθεση της έρευνας καταγγέλλεται η συμπεριφορά μελών του Πρώτου Τάγματος του Συντάγματος Λάνκασιρ της Βασίλισσας (1QLR), οι οποίοι φέρουν "βαριά ευθύνη" για το δράμα αυτό, κυρίως τον συνταγματάρχη Χόρχε Μεντόνκα, που ήταν επικεφαλής της μονάδας όταν συνέβησαν τα γεγονότα αυτά. 

   

Στην έκθεση καταδικάζεται επίσης η "συλλογική αποτυχία" του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, αναφέροντας ότι στρατιώτες στο Ιράκ κατέφυγαν σε απαγορευμένες ανακριτικές τεχνικές που η βρετανική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει από το 1972, κυρίως φορώντας κουκούλες στους κρατουμένους και υποχρεώνοντάς τους να μένουν όρθιοι σε στάσεις που τους προκαλούσαν πόνο και άγχος. 


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ