Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Κύπρο καταστρεφουν κατόπιν τραγωδίας όλα τα άχρηστα πυρομαχικά

22.07.2011 | 00:28
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε για επικίνδυνα αντιαεροπορικά βλήματα που βρίσκονται εκτεθειμένα  στο στρατόπεδο της Παλώδιας, το Υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να προχωρήσει άρον άρον στην απομάκρυνση και καταστροφή τους.

Όπως φαίνεται, για να θορυβηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες για τέτοιου είδους θέματα, πρέπει πρώτα να πάρουν διαστάσεις μέσω των ΜΜΕ.
Τα βλήματα, που ο αριθμός τους είναι πέραν των 100, βρίσκονται σε  κασόνια, τα οποία διαπιστώθηκε ότι είναι οξιδωμένα και έχουν κάποια ίχνη καψίματος και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε σε αυτά μικρή ανάφλεξη. Τα βλήματα αυτά ήρθαν από την Ελλάδα στο 1992.
Για το θέμα ενημερώθηκε άμεσα η ηγεσία της ΕΦ, ενώ υπήρξε και αντίδραση από το προσωπικό του στρατοπέδου.
Τα πυρομαχικά εντοπίστηκαν χθες το πρωί στο στρατόπεδο «Νίκου Ευαγόρου» στην Παλώδια σε έλεγχο ρουτίνας.
Αρχικά κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για να επιληφθεί του θέματος, αλλά αρνήθηκε, παραπέμποντας σε ειδικούς πυροτεχνουργούς της ΕΦ και της Αστυνομίας.
Τα νέα διαδόθηκαν εντός του χωριού σαν αστραπή και προκλήθηκε έντονη αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων, καθώς το κλίμα ανασφάλειας είναι, πλέον, διάχυτο στην περιοχή.
Ο κοινοτάρχης Παλώδιας, Χαράλαμπος Ζορμπάς, δήλωσε στο Ράδιο Πρώτο ότι έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ωστόσο, παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς η διερεύνηση συνεχίζεται.
Αρον άρον η απομάκρυνση
Το υπουργείο άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση το μεσημέρι, μέσω της οποία γνωστοποιεί την απόφαση του να προχωρήσει σε απομάκρυνση και καταστροφή των αλλοιωμένων πυρομαχικών.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, πρόκειται για αριθμό πυρομαχικών τύπου BOFOR 40 χιλιοστών, που χρησιμοποιούνται από όπλο, το οποίο έχει αποσυρθεί από την Εθνική Φρουρά, προσθέτοντας ότι «τα εν λόγω πυρομαχικά κρίθηκαν επικίνδυνα και ως εκ τούτου έχει προγραμματιστεί η άμεση απομάκρυνση και καταστροφή τους σε συγκεκριμένα, εγκεκριμένα πεδία βολής».
Προσθέτει ότι «η διαδικασία καταστροφής τους γίνεται με τη χρησιμοποιούμενη πρακτική όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διαταγές και εφαρμόζοντας τους σχετικούς κανόνες ασφαλείας».
Σημειώνεται, από το Υπουργείο Άμυνας, «ότι η Εθνική Φρουρά παρέλαβε τον προαναφερόμενο τύπο πυρομαχικών το 1992 και είχε απόθεμα 223,000».
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, από τον Ιούνιο του 2010 έως σήμερα καταστράφηκαν 95,000 και η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη καταστροφή τους, αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση. «Η Εθνική Φρουρά προβαίνει σε καταστροφές πεπαλαιωμένων, άχρηστων ή προβληματικών πυρομαχικών διαρκώς και σε τακτά χρονικά διαστήματα, στη βάση προγραμματισμού και εκτάκτως όποτε παρουσιαστεί ανάγκη», καταλήγει η ανακοίνωση.
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Γιώργος Βαρνάβα μετά το πέρας της σύσκεψης στο στρατόπεδο της Παλώδιας ανέφερε πως από αύριο θα ξεκινήσει η καταστροφή πεπαλαιωμένων πυρομαχικών στο στρατόπεδο.
Ο Γιώργος Βαρνάβα ανέφερε πως κατά τη χθεσινή μετακίνηση πυρομαχικών, που δεν χρησιμοποιούνται πλέον στην Ε.Φ, διαπιστώθηκαν σημάδια καύσης σε κιβώτιο, «που αυτά τα σημάδια καύσης θεωρήθηκε ότι πιθανόν να υπήρξαν μερικές εσωτερικές εκρήξεις».
Από τα όσα τα μέλη της επιτροπής ενημερώθηκαν σήμερα, συνέχισε, διαπιστώθηκε πως «τα υπόλοιπα πυρομαχικά, φυλάσσονται σε διάφορα εμπορευματοκιβώτια ή σε άλλους χώρους, που κατά την άποψη της επιτροπής δεν είναι και οι κατάλληλοι και έχει δεσμευθεί και ο Υπαρχηγός της Ε.Φ, ότι άμεσα, δια μέσου του Υπουργείου Άμυνας, θα υπάρξει αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών, όπως δοθούν τα ανάλογα κονδύλια, για την ανέγερση των κατάλληλων αποθηκών, για τη φύλαξη αυτών των πυρομαχικών».
 
H Εθνική Φρουρά προβαίνει σε καταστροφές πεπαλαιωμένων, άχρηστων, ή προβληματικών πυρομαχικών, διαρκώς και σε τακτά χρονικά διαστήματα
Παράλληλα, σε άλλη ανακοίνωση του το ΥΠΑΜ, αναφέρει ότι η Εθνική Φρουρά προβαίνει σε καταστροφές πεπαλαιωμένων, άχρηστων, ή προβληματικών πυρομαχικών, διαρκώς και σε τακτά χρονικά διαστήματα, στη βάση προγραμματισμού και εκτάκτως όποτε παρουσιασθεί ανάγκη.
''Στο πλαίσιο αυτό, και πραγματοποιώντας ελέγχους επί πυρομαχικών τα οποία έχουν βγει εκτός ορίου ζωής, διαπιστώθηκε ότι αριθμός πυρομαχικών τύπου BOFOR 40 χιλιοστών, που χρησιμοποιούνται από όπλο το οποίο έχει αποσυρθεί από την Εθνική Φρουρά, βρέθηκαν αλλοιωμένα λόγω φυσικής φθοράς, στο συγκρότημα αποθηκών στην Παλώδια'', προστίθεται στην ανακοίνωση.
''Η Εθνική Φρουρά'', δηλώνει το Υπουργείο Αμυνας, ''παρέλαβε τον προαναφερόμενο τύπο πυρομαχικών το 1992, είχε απόθεμα 223.000 και, από τον Ιούνιο του 2010 έως σήμερα, καταστράφηκαν 95.000 και η διαδικασία θα συνεχισθεί μέχρι την πλήρη καταστροφή τους''.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ''τα εν λόγω πυρομαχικά κρίθηκαν επικίνδυνα και ως εκ τούτου έχει προγραμματισθεί η άμεση απομάκρυνση και καταστροφή τους σε συγκεκριμένα, εγκεκριμένα πεδία βολής''.
''Η διαδικασία καταστροφής τους'', συνεχίζει το Υπουργείο Αμυνας, ''γίνεται με την χρησιμοποιούμενη πρακτική, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διαταγές και εφαρμόζοντας τους σχετικούς κανόνες ασφάλειας''.

Sigma Live
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ