Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

14.01.2012 | 21:32

Στη Συρία το "πλοίο-φάντασμα" με τα όπλα

Ένα ρωσικό πλοίο που μεταφέρει ένα "επικίνδυνο φορτίο" έφτασε στο συριακό λιμάνι Ταρτούς "στις 11-12 Ιανουαρίου", δήλωσε σήμερα ο ειδικός σε ναυτικά θέματα Μιχαήλ Βοϊτένκο ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο. 

 

Ένα ρωσικό πλοίο που μεταφέρει ένα "επικίνδυνο φορτίο" έφτασε στο συριακό λιμάνι Ταρτούς "στις 11-12 Ιανουαρίου", δήλωσε σήμερα ο ειδικός σε ναυτικά θέματα Μιχαήλ Βοϊτένκο ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο. 

   

"Το πλοίο Chariot έφτασε στην Ταρτούς στις 11 ή 12 Ιανουαρίου", δήλωσε ο Βοϊτένκο, ο οποίος το 2009 είχε αποκαλύψει τη μυστηριώδη εξαφάνιση του φορτηγού πλοίου Arctic Sea του οποίου η απίστευτη οδύσσεια είχε εμπλέξει περίπου είκοσι χώρες επί μήνες. 

   

Ο ίδιος εξήγησε ότι κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό βασιζόμενος στα δεδομένα του AIS (Σύστημα Αυτόματης Ταυτοποίησης για τα πλοία). 

   

"Έχοντας αναχωρήσει από τη Λεμεσό (Κύπρος), το πλοίο κατευθύνθηκε προς την Ταρτούς. Έχοντας κάνει τα δύο τρίτα του δρόμου, το πλήρωμα αποσύνδεσε τον αναμεταδότη AIS", πρόσθεσε ο κ. Βοιτένκο λέγοντας ότι έφθασε εκεί με ασφάλεια. 

   

Μια πηγή της εταιρείας στην οποία ανήκει το πλοίο, της Westberg Ltd, δήλωσε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το πλοίο με σημαία Αγίου Βικεντίου και Γρεναδίνων μετέφερε ένα φορτίο που "ταξινομείται ως επικίνδυνο" και κατευθυνόταν προς τη Συρία. 

   

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το πλοίο θα μπορούσε να μεταφέρει έως και 60 τόνους όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού που είχαν σταλεί από την ρωσική κρατική εταιρεία εξαγωγής εξοπλισμών Rosoboronexport μέσω ενός αποστολέα, την εταιρεία Balchart. 

   

Το Chariot, το οποίο σταμάτησε στην Κύπρο για ανεφοδιασμό, κρατήθηκε στο λιμάνι την Τρίτη από τις κυπριακές αρχές και του επετράπη να φύγει υπό τον όρο να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί προς την Τουρκία αντί να πάει στη Συρία. 

   

Όμως το πλήρωμα του πλοίου αποφάσισε να ακολουθήσει την αρχική του πορεία μετά την έξοδό του από το κυπριακό λιμάνι, σύμφωνα με μια πηγή της Westberg Ltd. 

   

Σήμερα πάντως δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει επικοινωνία με την εταιρεία Westberg Ltd, που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή εξέφρασαν την ανησυχία τους στη Μόσχα για μια πιθανολογούμενη προμήθεια ρωσικών όπλων προς τη Συρία. 

   

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ