Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Στην Ελλάδα του 2012,η Μεγάλη Παρασκευή έγινε καθημερινότητα.Άρθρο του Προέδρου ΣΥΣΜΕΔ

13.04.2012 | 00:01


του Αντισυνταγματάρχη (ΣΔΓ)
Ανέστη Τσουκαράκη
Προέδρου του ΣΥΣΜΕΔ

Μεγάλη Παρασκευή και το Θείο δράμα βρίσκεται στο αποκορύφωμά του μέχρι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, όπου η Ανάσταση θα φέρει, στις εκκλησίες,  αντάμα  μικρούς και μεγάλους, γνωστούς και αγνώστους, να ανταλλάσσουν ευχές αγάπης. Ευχές από καρδιάς για λύτρωση, ειρήνη, συμφιλίωση, στα βήματα του Αναστηθέντος Θεανθρώπου. Με τη λαμπάδα στο χέρι και ένα κόκκινο αυγό για το τσούγκρισμα, τα Ελληνόπουλα, με πλημμυρισμένη την καρδιά τους από χαρά και αγαλλίαση, θα βρεθούν για τα χρόνια πολλά, για το αγνό - αθώο φιλί του ενός προς το άλλο, για μια ζεστή, γεμάτη αθωότητα, σφικτή αγκαλιά.

Το ξημέρωμα της Κυριακής θα βρει τους Έλληνες με τα κάρβουνα και τα προσανάμματα στα χέρια για το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία. Οι γειτονιές θα μυρίσουν, από πολύ νωρίς το πρωί, από την τσίκνα του κρέατος. Οικογένειες και φίλοι, χαρούμενοι, θα περιφέρονται στους κοντινούς γείτονες για «τσίμπημα» και ευχές, με χαλάρωση και ξεγνοιασιά. Το πιρούνι στο χέρι. Το λίπος να στάζει. Το ποτό στο ποτήρι. Το τραγούδι με δυνατή ένταση της φωνής να συνοδεύει το χορό, που ξεκινούν οι γεροντότεροι (ως οι γνώστες του «αθλήματος») και ακολουθούν οι νεότεροι. Μικροί και μεγάλοι, ένα. Γιορτή χαράς, μιας νέας αρχής με νίκη της ζωής στο θάνατο, του καλού στο κακό, του νέου στο παλαιό. Ωραίες στιγμές. Ελληνικές παραδοσιακές στιγμές. Τα αέναα ήθη και έθιμα του περήφανου Έλληνα.

Ωπ! Μετά το όνειρο η πραγματικότητα. Ανοίγουμε τα μάτια. Βρισκόμαστε στο έτος 2012. Στο Πάσχα του 2012. Η μηχανή του χρόνου πάλι μας πήγε πίσω. Τη ριμάδα. Δε λέει να σταματήσει να δουλεύει ποτέ. Πρωί, βράδυ. Μέρα, νύκτα. 24 ώρες το 24ωρο. 365 ημέρες το χρόνο. Χρόνια τώρα. Όνειρο. Μας πήγε στα όμορφα περασμένα χρόνια, που «όλοι τρώγαμε μαζί». Στις όμορφες εκείνες ημέρες και στιγμές όπου το Πάσχα ήταν μια πραγματική γιορτή χαράς. Που νοιώθαμε ξέγνοιαστοι την κάθε στιγμή του. Που αισθανόμασταν την κατάνυξη των ημερών.

Η σημερινή πραγματικότητα, όμως, μας προσγειώνει. Μας ξυπνάει. Βάζουμε την άψυχη μηχανή του χρόνου στην άκρη, ανοίγουμε καλά - καλά τα μάτια μας και ερχόμαστε πάλι στον αληθινό – πραγματικό χρόνο. Το χρόνο της καθημερινότητας. Οικονομική – δημοσιονομική κρίση. «Μαζί τα φάγαμε». «Γραφειοκράτες». «Αντιπαραγωγικοί». «Ρετιρέ». «Καλοπληρωμένοι». «Συνταξιούχοι σε μικρή ηλικία – Απαράδεκτο». «Όλοι μαζί να ξεπεράσουμε την κρίση». «Μείωση μισθών και συντάξεων». «Φτάνει πια». «Συγνώμη. Λάθος κάναμε. Χρειάζεται και νέα μείωση μισθών και συντάξεων». «Κατάργηση επιδομάτων». «Κατάργηση δικαιωμάτων». «Φόροι». «Φόροι». «Φόροι».

Να τα χρήματα. Τα βρήκαμε τα ρημάδια. Τα έχετε εσείς. Οι περήφανοι Έλληνες. Οι κλέφτες. Οι διεφθαρμένοι. Πρέπει να τα δώσετε για να σωθεί η Χώρα. Πρέπει να σας τα πάρουμε για να σωθεί η Χώρα. Αυτή η περήφανη άυλη Χώρα. Σε πρώτο χρόνο πρέπει να σώσουμε τη Χώρα και σε δεύτερο να βρούμε τους κατοίκους της, και γιατί όχι μεταξύ αυτών να είστε και εσείς, όσοι σταθείτε στα πόδια σας και επιζήσετε. Μη φοβάστε. Θα βγούμε από την κρίση. Θα ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή. Ο ήλιος θα ανατείλει πάλι περήφανος στον καταγάλανο ουρανό.

Κοντά μας και οι Έλληνες στρατιωτικοί. Σφίξτε λίγο ακόμη το ζωνάρι. Αναγνωρίζουμε τις θυσίες σας. Ο Ελληνικός λαός στέκεται περήφανα δίπλα σας. Δεν έχετε ανάγκη εσείς από χρήματα. Ο Έλληνας στρατιωτικός τρέφεται, μεγαλώνει και γαλουχείται με ιδανικά και ιδέες. Στις δυσκολίες θεριεύουν μέσα του. Γίνονται ατσάλι, ασπίδα, φρούριο. Εμψυχώνεται. Διατηρεί το ηθικό του. Εκπαιδεύεται για τη δυσκολία , για τη μάχη.

Σήμερα, όμως, έχουμε πόλεμο; Εάν ναι, ποιος είναι ο αντίπαλος; Ποιος είναι ο φίλος; Ποιος είμαι εγώ; Ποιος είσαι εσύ; Είμαστε με αυτούς ή με τους άλλους; Ποιοι είναι αυτοί; Ποιοι είναι οι άλλοι;

Οι ημέρες του Πάσχα πολύ σύντομα θα τελειώσουν. Όλα όσα βιώσαμε και πράξαμε σαν παιδιά στο παρελθόν, και μας θύμισε η μηχανή του χρόνου, φέτος δεν θα συμβούν. Μόνο η καρδιά και η ψυχή θα μιλήσουν. Για το φετινό Πάσχα όνειρα, για τους Έλληνες στρατιωτικούς, δεν θα υπάρξουν. Οι Έλληνες στρατιωτικοί θα πληρώσουν αυτά που «έφαγαν οι άλλοι, όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά». Οι οικογένειες των στρατιωτικών θα σιωπήσουν. Τα γέλια και τα γλέντια θα παύσουν. Η ψυχή θα παραμείνει φορτωμένη με αγανάκτηση και απογοήτευση.

Φέτος, το χρονικό διάστημα πριν και μετά τις εορτές του Πάσχα, δεν θα είναι για τον Έλληνα στρατιωτικό, όπως κάθε χρόνο. Κρίσεις δεν έγιναν. Πάγωσαν για μετά τις εκλογές. Το τι σχέση, βέβαια, έχουν οι βουλευτικές εκλογές με τις κρίσεις του προσωπικού, με το εάν, δηλαδή, οι Ανθυπολοχαγοί γίνουν Υπολοχαγοί και αυτοί Λοχαγοί, κανείς δεν μπορεί να το κατανοήσει. Απάντηση δεν υπάρχει, πλην των γνωστών ξύλινων λόγων. Χρονοεπίδομα και μισθολογικές προαγωγές πάγωσαν. Οικογενειακός – οικονομικός προϋπολογισμός κτύπησε κανόνι. Οι Έλληνες στρατιωτικοί
βρέθηκαν σε κατάσταση πενίας, φτώχειας και ανέχειας. Οι δυσκολίες βρέθηκαν στην προσκήνιο. Βοήθεια από πουθενά. Σκάστε και κολυμπήστε. Τώρα είστε μόνοι σας. Ό,τι θέλαμε να πάρουμε από εσάς το πήραμε. Θα επανέλθουμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Αμέσως μετά το Μάιο. Ξέρετε για τί μιλάμε. Μην κάνετε τους ανήξερους. Μην ρωτάτε. Έχουμε ανοικτούς λογαριασμούς. Να το θυμάστε. Δεν σας ξεχνάμε.

Οι αρχές Μαΐου είναι κοντά. Τα ερωτήματα πλέον έχουν απαντηθεί. Ο κάθε ένας Έλληνας στρατιωτικός ξεκαθάρισε τι θέλει. Συσπειρώνεται στην οικογένεια, στη φιλία, στη γειτονιά, στην ομάδα. Συζητάει. Διαμορφώνει άποψη. Κλείνει τα αυτιά του και σκέπτεται. Δεν παραπλανάται. Δε χρωστάει σε κανέναν. Πολύ σύντομα θα δώσει την απάντηση. Όμορφα και ωραία. 

 

ΣΧΟΛΙΑ