Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο Γκουαντάναμο οι δίκες για την 11η Σεπτεμβρίου

04.04.2011 | 22:10
 Η δίκη των πέντε ατόμων που κατηγορούνται ότι οργάνωσαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001 στις ΗΠΑ θα διεξαχθεί από στρατοδικείο στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο και όχι από τα πολιτικά δικαστήρια της Νέας Υόρκης, όπως ανακοίνωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος.

   

Βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι ο Χάλιντ Σεΐχ Μοχάμεντ, ο φερόμενος ως "εγκέφαλος" των επιθέσεων. Μαζί του θα δικαστούν οι φερόμενοι ως συνεργοί του, Ουάλιντ μπιν Άτας, Ράμζι Μπιναλσίμπ, Άλι Αμπντουλ Αζίλ Άλι και Μουστάφα Άχμεντ αλ Χαουσάουι. Ο Μοχάμεντ θεωρείται ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα. Συνελήφθη στο Πακιστάν το 2003 και έκτοτε κρατείται στο Γκουαντάναμο.

   

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, αναμένεται να δώσει συνέντευξη τύπου για το θέμα αυτό αργότερα σήμερα. 

   

Τον Νοέμβριο του 2009 είχε δηλώσει ότι η δίκη θα γινόταν στο Μανχάταν, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο που εκδικάζει υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου και όχι από στρατοδικείο. Η ανακοίνωση αυτή ωστόσο προκάλεσε πολλές διαμαρτυρίες και ενστάσεις κυρίως για το κόστος των αυστηρών μέτρων ασφαλείας που θα λαμβάνονταν προκειμένου να γίνει η δίκη σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων από το "Σημείο Μηδέν" όπου πριν από δέκα χρόνια υψώνονταν οι δίδυμοι πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

   

Οι Ρεπουμπλικανοί, αλλά και ορισμένοι Δημοκρατικοί πολιτικοί, εξέφρασαν επίσης την αντίθεσή τους στην ιδέα να μεταφερθούν οι πέντε κατηγορούμενοι σε αμερικανικό έδαφος και να δικαστούν έχοντας τα ίδια δικαιώματα με τους υπόδικους για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Στις αρχές του 2010 ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι θα επανεξέταζε το όλο θέμα.

   

Τα έκτακτα στρατοδικεία του Γκουαντάναμο ιδρύθηκαν το 2006 από τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους ενώ η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα προχώρησε σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις τους το φθινόπωρο του 2009.

   


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ