Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο Κοινοβούλιο της Τουρκίας ο Βαρθολομαίος για τα προβλήματα της ομογένειας

21.02.2012 | 00:02

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ.


     MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 

     Με θάρρος και εντυπωσιάζοντας τους Τούρκους βουλευτές , ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εξέφρασε  στην Άγκυρα τα προβλήματα  που αντιμετωπίζει η ομογένεια στην Κωνσταντινούπολη.

     Για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατέθεσε τα προβλήματα της ομογένειας σε επιτροπή του τουρκικού Κοινοβουλίου, που είναι αρμόδια για την αναθεώρηση του Συντάγματος. 

   «Έχουν γίνει πολλές αδικίες στις μειονότητες, σιγά σιγά όμως διορθώνονται και γεννιέται μια νέα Τουρκία» δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά την έξοδο του από την επιτροπή και τόνισε πως «για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας υπάρχει μια τέτοια επίσημη πρόσκληση στις μειονότητες» ανέφερε ο ίδιος.

   «Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Θέλουμε ισότητα. Διότι εμείς είμαστε γεννημένοι εδώ πληρώνουμε τους φόρους μας υπηρετούμε και ψηφίζουμε εδώ. Γι’αυτό και ζητήσαμε να μην επαναληφθούν οι αδικίες του παρελθόντος».

  Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζήτησε από την επιτροπή την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αλλά και την οικονομική βοήθεια του τουρκικού κράτους. «Διότι μέχρι σήμερα δεν είδαμε καμία βοήθεια σε καμία εκκλησία η μειονοτικό σχολείο. Αν μιλάμε για ισότητα, την οποία αναφέρει το Σύνταγμα , θα πρέπει να εφαρμόζεται παντού» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Σε ερώτηση των τούρκων δημοσιογράφων για πιθανό αίτημα και της μισθοδοσίας των κληρικών από την Τουρκία ο κ. Βαρθολομαίος απάντησε τονίζοντας πως ήδη έχει καταθέσει αιτήματα 18 σελίδων.

  O Oικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε πως την Άγκυρα, την είχε επισκεφθεί πολλές φορές για να αναφέρει τα προβλήματα όμως υπενθύμισε πως και  στο παρελθόν δεν είχαν τηρηθεί οι λόγοι, που είχαν δοθεί.

 

  

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ