Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο υπουργικό το νομοσχέδιο για ένοπλους φρουρούς σε πλοία

29.11.2011 | 10:22
Στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη αναμένεται να παρουσιάσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, το επίμαχο νομοσχέδιο για την παροχή υπηρεσιών από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς σε εμπορικά πλοία.

H αρμοδιότητα της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη ρύθμιση και την αντιμετώπιση της πειρατείας, η οποία έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, ανήκει στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, όπως προβλέπει και η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους (αρ. 398/2011). Σε αυτή αναφέρεται ότι «η θέσπιση μέτρων και μέσων για την πρόληψη της πειρατείας, αυτή δεν μπορεί παρά να αποβλέπει στην προστασία της ζωής και της υγείας του πληρώματος και στην ασφάλεια του πλοίου και του φορτίου, η αρμοδιότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας ανήκει τουλάχιστον στους υπουργούς Ανάπτυξης και Προστασίας Πολίτη». Αναφέρεται, επίσης, ότι η αρμοδιότητα εξετάζεται από το αντικείμενο των ρυθμίσεων και από το αν αυτή εμπίπτει στην αρμοδιότητα περισσοτέρων υπουργών...

Την αντίθεσή της με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου έχει εκφράσει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, που υποστηρίζει ότι δεν αντιμετωπίζεται η μάστιγα της πειρατείας και η προστασία των ναυτεργατών, αλλά αντίθετα αυξάνεται ο κίνδυνος των ατυχημάτων και η άσκηση της ψυχολογική βίας στους ναυτεργάτες.

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού εκφράζει την έκπληξή της για το σχέδιο νόμου του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο χαρακτηρίζει αναρμόδιο, καταγγέλλοντας παράλληλα τον υπουργό Χρ. Παπουτσή ότι προχωρά σε μία κίνηση, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία επικοινωνία με κανένα αρμόδιο φορέα.

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ΕΕΕ δεν έχει πάρει επισήμως θέση για το θέμα.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί για μία πρώτη ανάγνωση και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα διατυπώσουν τυχόν παρατηρήσεις. Θα ακολουθήσει και δεύτερη ανάγνωση, όπου θα ενσωματωθούν οι όποιες παρατηρήσεις και στη συνέχεια θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση.

Στη συνέχεια, αφού υπογραφεί από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Παπουτσή και Χρυσοχοΐδη, θα κατατεθεί στη Βουλή για επεξεργασία από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και στη συνέχεια για ψήφιση.

Τη σύνταξη της πρώτης μορφής του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της πειρατείας, καθώς την ευθύνη ασφάλειας στη θάλασσα και στα πλοία έχει το λιμενικό σώμα -ελληνική ακτοφυλακή, ανέλαβε ομάδα εξειδικευμένων λιμενικών με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου.

Στην ομάδα εργασίας του Λιμενικού ελήφθησαν, επίσης, υπόψη στοιχεία σχετικής διάταξης που απέστειλε ο συναρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς και οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί τα τελευταία χρόνια στον ΟΗΕ στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

"Συναγερμός" για τη πειρατεία. Οι αριθμοί τρομάζουν!

"Προστασία" της ΜΥΚ ζητούν Έλληνες εφοπλιστές στη Σομαλία!

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ