Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στρατιωτικές ασκήσεις του Ιράν στα Στενά του Ορμούζ. Απειλεί εκ νέου με αποκλεισμό

28.12.2011 | 11:06
Ο αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ είναι «πολύ εύκολος» για τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά προς το παρόν δεν είναι αναγκαίος, δήλωσε ο ναύαρχος Χαμπιμπολάχ Σαγιάρι, αρχηγός του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού  στο αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Press-TV.

«'Ολος ο κόσμος γνωρίζει πόσο μεγάλης στρατηγικής σημασίας είναι τα Στενά και ότι βρίσκονται υπό τον αποκλειστικό έλεγχο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν... Ο αποκλεισμός των στενών είναι πολύ εύκολος για τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, είναι σαν να πίνεις ένα ποτήρι νερό, όπως λέμε στα περσικά... Αλλά σήμερα δεν υπάρχει ανάγκη να αποκλείσουμε τα Στενά, διότι ελέγχουμε τη Θάλασσα του Ομάν και είμαστε σε θέση να ελέγχουμε τη διέλευση» των πλοίων και του πετρελαίου, είπε.

«Επιδιώκουμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Με τις στρατιωτικές αυτές ασκήσεις, οι χώρες της περιοχής αντιλαμβάνονται ότι με τις στρατιωτικές μας ικανότητες, η διέλευση μπορεί να συνεχισθεί» μέσω των Στενών, συνέχισε.

Το ιρανικό ναυτικό άρχισε χθες Τρίτη δεκαήμερες στρατιωτικές ασκήσεις στη ζώνη των στενών του Ορμούζ, απ΄ όπου διέρχεται το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου. Οι ιρανικές ναυτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν ανατολικά των Στενών, στη Θάλασσα του Ομάν και στον Κόλπο του Αντεν, καθώς και στον Ινδικό Ωκεανό.

Χθες, ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Ρεζά Ραχίμι, δήλωσε ότι τα Στενά του Χορμούζ θα είναι κλειστά στη διέλευση του πετρελαίου σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων κατά των ιρανικών πετρελαϊκών εξαγωγών.

«Δεν έχουμε καμία εχθρική διάθεση ή πρόθεση άσκησης βίας... αλλά οι εχθροί θα εγκαταλείψουν τις συνωμοσίες τους μόνον όταν τους βάλουμε στη θέση τους», πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, σε απάντηση στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ