Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ

Στρατιωτικοί:εργαζόμενοι σε ξεχωριστές συνθήκες

28.10.2010 | 12:37
Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗ
υποναύαρχος ε.α ΠΝ
Μέλος ΚΕΘΑ

Έτσι το είχαν οι αρχαίοι. Αυτοί που φυλάνε τα τείχη πρέπει να αμείβονται κάπως ιδιαίτερα. Έτσι ελπίζαμε κι εμείς! Μας κολάκευε κιόλας μια τέτοια αντιμετώπιση: το να πιστεύουμε, ότι είμαστε κάτι ξεχωριστό, ότι μας «βλέπουν» κάτι σαν Διγενήδες για παράδειγμα. Αν κάτι τέτοιο ίσχυε για όλους, δεν χωρούσε καμιά αμφιβολία, ότι ίσχυε πολύ περισσότερο στην περίπτωση, όσων εκτελούσαν επικίνδυνες αποστολές, όπως οι ιπτάμενοι, οι αλεξιπτωτιστές, οι υποβρύχιοι κ.α. Τα στελέχη αυτά πράγματι φύλαγαν και φυλάσσουν Θερμοπύλες! Η διαπαιδαγώγηση άρχισε στις σχολές: Έπρεπε λέει να αποβάλουμε από μέσα μας τον «πολίτη», (για να αναφερθούμε μόνο στα πιο ήπια). Επομένως δηλαδή να γίνουμε κάτι «ξεχωριστό» από αυτούς! Ήταν, μη ξεχνάμε, και χρόνια της χούντας … Εξυπηρετούσε η νοοτροπία του «περιούσιου»! Ο εκδημοκρατισμός στις ένοπλες δυνάμεις δεν ήρθε ούτε αργότερα!

Παράλληλα όμως καλλιεργούσαν μια ακόμη αντίληψη, που βόλευε το σύστημα, προκειμένου να δουλεύουν σαν σκλάβοι οι στρατιωτικοί: «εσείς … δεν είστε δημόσιοι υπάλληλοι», είστε κάτι … ξεχωριστό έλεγαν, ή άφηναν να εννοηθεί! Επομένως δεν μπορείτε να φεύγετε στις δύο η ώρα, όπως κάνουν «αυτοί» … Μέναμε λοιπόν «μέσα» όσο χρειαζόταν: ώρες, μέρες! Και βέβαια αφού δεν ήμασταν και υπάλληλοι, δεν λογαριάζαμε τις παραπανίσιες ώρες σαν υπερωρίες! Ήταν βλέπεις το καθήκον προς την πατρίδα! Οι δυο αυτές ταιριαστές αντιλήψεις καλλιεργήθηκαν χρόνια και χρόνια ποτίζοντας συνειδήσεις. Εννοείται, ότι και σήμερα τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά.

Όσο τα πράγματα πήγαιναν καλά κάτι παίρναμε. Φρόντιζε η … υπηρεσία! Συνδικαλισμό δεν τολμήσαμε οι παλαιότεροι! Είχαμε αποκοιμηθεί, με τις νοοτροπίες, που θίξαμε παραπάνω. Έτσι βόλευε και τους κυβερνώντες. Μεταξύ μας, παρακαλούσαμε να κάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι καμιά απεργία μήπως επωφεληθούμε κι εμείς. Ας το παραδεχτούμε: ο χώρος λίγο πολύ ήταν «προσεγμένος» οικονομικά(;;). Έτσι πίστευε και πιστεύει ο κόσμος! Τελευταία κυκλοφόρησε κατάλογος με τις αποδοχές υπαλλήλων για διαβούλευση – εννοείται για το πόσο θα κόψουν –. Οι τελευταίοι στη σειρά είναι, όσοι υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις!

Αλλά όλο «κάτι» παίρναμε: Πότε τίποτα, πότε ένα ξεροκόμματο! Γιατί για ξεροκόμματο μιλάμε και όχι για μισθούς «γκόλντεν μπόις», όπως αφέθηκε να κυκλοφορεί με ένταση προ μνημονίου. Δεν συνέβη βέβαια τυχαία. Έπρεπε να δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα στο πλαίσιο ενεργοποίησης του κοινωνικού αυτοματισμού (φορτηγατζήδες κατά αγροτών, αγρότες κατά φορτηγατζήδων, επιχειρηματίες εναντίον όλων, όλοι κατά ναυτεργατών κ.ο.κ)! Στην περίπτωσή μας την βρώμικη δουλειά ανάλαβαν να την κάνουν κάποια ΜΜΕ και δημοσιογράφοι. Από κοντά όμως και η πολιτική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων με κείνα τα περί «αυτιστικής νοοτροπίας» και τα περί «Δημοσίων Υπαλλήλων με ιδιαιτερότητες»! Ηγήτορες … να σου πετύχουν! Μόνο όταν κάποιοι θάνατοι συνέβησαν πάνω στο καθήκον, τότε ψέλλισαν κάτι … Τελικά πολύ λογικά προέκυψε το ερώτημα τι είμαστε εμείς οι στρατιωτικοί: «ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ Ή ΗΡΩΕΣ;», όπως αναρωτιέται η νεοσύστατη και πολύ δραστήρια ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ. σε κείμενό της.

Σιγά – σιγά αφού ωρίμασε αρκετά το πράγμα, η μπάλα πήρε ακόμα και τους «Διγενήδες» (ιπταμένους, καταδυόμενους, ναρκαλιευτές κλπ) και μάλιστα πρώτους, πρώτους! Η κατάσταση πήρε να ξεκαθαρίζει (;) στο μυαλό των στελεχών, όταν ξαφνικά (;) άρχισαν τα πράγματα να δυσκολεύουν και να «βαλλόμεθα πανταχόθεν» εδώ και ένα χρόνο. Μετά απ’ όσα περάσαμε και όσα μας περιμένουν, φαίνεται καθαρά, ότι μάλλον δεν είμαστε κάτι ξεχωριστό, ούτε μας αντιμετωπίζουν σαν κάτι τέτοιο.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα Μετοχικά ταμεία και τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Σήμερα αποδεικνύεται με τον χειρότερο τρόπο, ότι είχαν την ίδια πορεία με τα ταμεία και τα νοσοκομεία των υπολοίπων εργαζομένων. Εδώ μάλιστα δεν μας πέρναγε απ’ το μυαλό, ότι μπορεί να είχαμε τόσο αρνητικές εξελίξεις, μέχρι που άρχισαν οι μειώσεις, οι καθυστερήσεις και οι στάσεις πληρωμών! Κάτι μυριζόμαστε βέβαια, αλλά περιμέναμε, ότι θα «μεριμνήσει η υπηρεσία», όπως «πάντα»! Αφού εκμεταλλεύτηκαν κατά πως τους βόλευε, και τα δικά μας ταμεία –μετοχικά παρακαλώ για να μη το ξεχνάμε- όπως τα ταμεία όλων των εργαζομένων, τώρα … Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος! Όσο για τα νοσοκομεία … καρκινοβατούν όπως τα υπόλοιπα του δημόσιου τομέα! Ο κόσμος στρέφεται στους ιδιώτες. Εκεί μας έφτασαν!

Όλα αυτά τα χρόνια βέβαια έρεαν τα εκατομμύρια για εξοπλισμούς. Που πήγαν όλα αυτά τα τεράστια έξοδα; Ξέρουμε, ξέρουμε! Ούτε στις προμήθειες των ΕΔ η πρακτική διέφερε από τις προμήθειες του ΟΤΕ, του ΟΣΕ κ.ο.κ. Όχι ότι δεν πήρε δουλειές και εδώ η Ζήμενς, αλλά τα πολλά πήγαν στην Ντασώ, την Χαντεβε, την Λόκχιντ, κλπ. Στηρίχτηκαν ολόκληρες οικονομίες σύμμαχων μ΄ αυτές τις προμήθειες και έτσι τώρα μπορούν να μας δανείζουν! Άλλα πήγαν σε μεσάζοντες και μίζες. «Γύρω από τους αμυντικούς εξοπλισμούς φτιάχτηκαν περιουσίες, ενδεχομένως και πολιτικές καριέρες», δήλωσε ο κ. Μπεγλίτης αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, (συνέντευξη στο ρ/σ «Φλας», 29/9/2010). Ένα μέρος των δαπανών λοιπόν πήγε στους βιομηχάνους όπλων, ένα άλλο σε μίζες, ένα άλλο αφορούσε νατοϊκούς και ευρωενωσιακούς εξοπλισμούς, ας ελπίσουμε κάτι να έμεινε και για την εθνική άμυνα!

Ενώ όμως τα εκατομμύρια έρεαν και η πλειονότητα των εργαζόμενων και οι στρατιωτικοί την βόλευαν με κανένα προεκλογικό επιδοματάκι, σήμερα πληρώνουν αυτοί την νύφη. Είναι η πλειονότητα των εργαζόμενων, οι συνταξιούχοι και οι στρατιωτικοί εε και εα που υφίστανται τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης: περικοπές αποδοχών, αύξηση του χρόνου δουλειάς για την συνταξιοδότηση, υπολειτουργία υπηρεσιών, νοσοκομείων. Ας ελπίσουμε, να μην έχει υποστεί και η άμυνα αντίστοιχους περιορισμούς!

Καιρός είναι να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα:
• Είναι καθήκον της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, να φροντίζει για την αναγνώριση του έργου των ενόπλων δυνάμεων. Να σταματήσει αυτή η απαξίωση, νισάφι πια!
• Δεν τα φάγαμε μαζί με τον κο Πάγκαλο και τους όμοιούς του! Δεν θεωρούμε υπεύθυνο κανένα εργαζόμενο ή στρατιωτικό για τα χρέη και τα ελλείμματα, που συσσωρεύτηκαν στη χώρα και επομένως δεν μπορεί να επωμιστούν αποκλειστικά αυτοί όλα τα βάρη! Φτάνει πια η κοροϊδία!
• Οι στρατιωτικοί (εε & εα) δεν αποτελούμε ξεχωριστή κατηγορία εργαζομένων, αλλά είμαστε εργαζόμενοι με ξεχωριστές συνθήκες δουλειάς και ζωής.
• Απαιτούμε, να μας αμείβουν με βάση του τι προσφέραμε και τι προσφέρουμε.
• Θεωρούμε, ότι μέχρι σήμερα οι στρατιωτικοί προσφέρουν αρκετά εργαζόμενοι υπό αντίξοες συνθήκες και δεν μπορεί να δουλεύουν υποχρεωτικά πάνω από 25 και 20 πραγματικά χρόνια συνήθους ή επικίνδυνου εργατικού βίου αντίστοιχα.

Διεκδικούμε,καμιά περικοπή στις αποδοχές μας,
αμοιβές ανάλογες των συνθηκών δουλειάς και ζωής,
επιστροφή των χαμένων στα ταμεία,
λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων προς όφελος αυτών που έχουν ανάγκη.
Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ