Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στρέφει την Αλβανία προς το Ισλάμ,ο Μπερίσα;

18.04.2011 | 17:05
Δεν ξέρουμε εάν αυτό που σήμερα εξεδήλωσε δημόσια ο αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα είναι μια πολιτική κίνηση στα πλαίσια της φτηνής ψηφοθηρίας που γίνεται για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ή μήπως πρόκειται για ουσιαστική μεταστροφή του ιδίου προς το Ισλάμ.


Συγκεκριμένα σήμερα το μεσημέρι ο Μπερίσα μίλησε σε μεγάλη πνευματικο – πολιτική εκδήλωση της Μουσουλμανικής Κοινότητας της Αλβανίας στο Συνεδριακό Μέγαρο των Τιράνων.

Η εκδήλωση διοργανωνόταν για να τιμήσουν κατά την ισλαμική παράδοση το γενέθλιο του Προφήτη Μωάμεθ και ιδρυτή του Ισλάμ.

Ο Μπερίσα όπως τουλάχιστον φάνηκε και από απευθείας μετάδοση ιδιωτικού ενημερωτικού καναλιού έδειξε να μίλησε όχι απλώς σαν πολιτικός και μάλιστα Πρωθυπουργός μιας πολυθρησκευτικής χώρας και δια του Συντάγματος ξεκάθαρα διαχωρισμένης της πολιτείας απ’τις θρησκευτικές κοινότητες.

Η ομιλία περισσότερο έμοιαζε να ήταν το επίσημο «θεολογικό κήρυγμα» της ημέρας με κολακευτικές αναφορές στην πίστη των Μουσουλμάνων και ειδικά το πρόσωπο του Προφήτη Μωάμεθ. Δεν πρέπει να εκπλήσσει αυτό το σημερινό, καθώς είναι πολλές οι αναφορές που κάνουν λόγο για ροπή του Σαλί Μπερίσα προς το Ισλάμ και ουκ ολίγες φορές προς το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Φαίνεται πως η Μουσουλμανική Κοινότητα μετά την μεγάλη κινητοποίηση στο περυσινό Μπαϊράμι όταν έβγαλε στην κεντρική λεωφόρο των Τιράνων χιλιάδες «πιστούς», με την ιδιαίτερα εντατική δραστηριοποίηση οργανώσεων που χρηματοδοτούνται απ’ το Αραβικό Ισλάμ, έχει αποκτήσει επιρροή στην πολιτική σκηνή. Προ εβδομάδων ο Δήμαρχος Τιράνων Έντι Ράμα διενέργησε διεθνή διαγωνισμό για την μελέτη κεντρικού νέου τζαμιού στα Τίρανα. Στα ΜΜΕ γράφτηκε ότι δεν ήταν παρά μια κίνηση για τους ψήφους και την επιρροή του εκλογικού σώματος. Δεν καθυστέρησε βέβαια ο Μπερίσα ο οποίος με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου θέλει να τους παραχωρήσει καλύτερο οικόπεδο και περισσότερα προνόμια κατασκευής.

Στην περίπτωση του Σαλί Μπερίσα τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα διότι περιπλέκονται προσωπικές πεποιθήσεις, σχέσεις απ’το πρόσφατο πολιτικό του παρελθόν, προνομιακές σχέσεις με μια χώρα όπως η Τουρκία όπου το λεγόμενο πολιτικό Ισλάμ κυβερνάει καθώς επίσης και παρουσία στο πολιτικό του σχηματισμό στοιχείων που έχουν τις επαφές τους με οργανώσεις του σκληρού Ισλάμ.

Δύο – τρεις εβδομάδες πριν παραβρέθηκε ο ίδιος κατά την τελετή έναρξης Πανεπιστημίου Ισλαμικών Σπουδών το οποίο αδειοδότησε και θα λειτουργεί στα Τίρανα. Ένα πανεπιστήμιο όπου πίσω του στην ουσία κρύβεται και πάλι η Τουρκία εφόσον από κει θα έρθουν τα κεφάλαια, τα ακαδημαϊκά προγράμματα και διδακτικό προσωπικό. Εξ’ άλλου η Τουρκική γλώσσα θα είναι όχι απλώς μία ξένη γλώσσα στις σχολές αλλά θα παρέχει και πτυχίο Τουρκικής Φιλολογίας.

Ωστόσο σε βιβλίο που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι απ’ τον Μέρο Μπάζε, γνωστός δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής και ειδικός σύμβουλος του Μπερίσα όταν εκείνος στα πρώτα μετακομμουνιστικά ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ,αποκαλύπτεται ότι ο Μπερίσα σκέφθηκε αρκετά διαρκούσης της περιόδου της πολιτικής κρίσης που ο ίδιος προκάλεσε το 1997, το ενδεχόμενο να ανακηρύξει τη χώρα Ισλαμική Δημοκρατία. Στο ίδιο βιβλίο ο Μπάζε αποκαλύπτει επίσης διασυνδέσεις του Μπερίσα με ανθρώπους της Τζιχάντ καθώς επίσης και με κάποιον μυστήριο Τούρκο που ασχολήθηκε με τη μετακίνηση των Μουτζαχεντίν προς τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη όταν εκτυλίσσονταν εκεί ο εμφύλιος πόλεμος και την προμήθεια τους μέσω Αλβανίας με όπλα και πυρομαχικά.

Ακόμη από χρόνια πριν την περίοδο όπου κάτω απ’το αθεϊστικό καθεστώς η υπόθεση δεν απασχολούσε πολλούς, ο Μπερίσα σε συζητήσεις με διανοούμενους ανέφερε συχνά ότι ευτυχώς για τους Αλβανούς που εξισλαμίσθηκαν και το Ισλάμ τους έσωσε από απειλές αφομοίωσης απ’ τους Ομόδοξους τότε Σέρβους και Έλληνες.

Πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας επίσης κάνουν λόγο ότι ο κόρη του, μεγαλοδικηγόρος στα Τίρανα και ο γαμπρός του επίσης διανοούμενος, έχουν προσηλωθεί στο Ισλάμ και οργανώνουν οικογενειακές προσευχές κ.α.

Τέλος η Μουσουλμανική Κοινότητα τελευταία τοποθετήθηκε με ιδιαίτερη επιθετικότητα κατά της διαδικασίας απογραφής των Αλβανών πολιτών με ερώτημα για το θρήσκευμα στο οποίο ανήκουν. Επέτρεψαν δε σε μια οργάνωση που συγκεντρώνει υπογραφές κατά της απογραφής, ώστε να εισέλθει και πάρει υπογραφές απ’τους σπουδαστές του ιεροδιδασκαλείου τους, το κεντρικό Μεντρεσέ στα Τίρανα, μπροστά στις κάμερες.
http://www.deropoli.com

infognomonpolitics.blogspot.com/2011/04/sali-berisha.html


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ