Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

"Στρες μάχης" και αλκοόλ ευθύνονται για τη σφαγή των 16 αμάχων στο Αφγανιστάν από τον αμερικανό στρατιώτη;

16.03.2012 | 09:51
    Ο αμερικανός στρατιώτης που κατηγορείται ότι σκότωσε 16 αφγανούς πολίτες ήταν ιδιαίτερα αναστατωμένος επειδή έπρεπε να υπηρετήσει, για τέταρτη φορά, σε μια πολεμική ζώνη και πιθανόν να πάσχει από μετατραυματικό στρες, δήλωσε ο συνήγορός του Τζον Χένρι Μπράουν.

    Ο δικηγόρος από το Σιάτλ τόνισε πως ο 38χρονος στρατιωτικός είχε τραυματιστεί δύο φορές στις τρεις αποστολές του στο Ιράκ και τον είχαν διαβεβαιώσει πως δεν θα αποσπαστεί ξανά σε πολεμική ζώνη.

    "Είχαν τονίσει στον ίδιο και στην οικογένειά του ότι η θητεία του στη Μέση Ανατολή είχε τελειώσει. Η οικογένειά του πίστευε ότι δεν θα ξαναπάει εκεί", τόνισε ο Μπράουν σε συνέντευξη Τύπου. "Αλλά αυτό άλλαξε μέσα σε μια νύχτα", είπε χαρακτηριστικά.

    Αμερικανός αξιωματικός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στους New York Times ότι η σφαγή των Αφγανών, ανάμεσά τους και παιδιά, ήταν αποτέλεσμα ενός συνδυασμού "άγχους, αλκοόλ και οικογενειακών θεμάτων".

    Σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες αυτές, ο Μπράουν απάντησε πως το άγχος ήταν ένας παράγοντας, αλλά πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει για το αλκοόλ, ενώ διέψευσε την πιθανότητα οικογενειακών προβλημάτων.

    Ο Μπράουν διευκρίνισε πως δεν έχει ακόμα συζητήσεις λεπτομέρειες με τον πελάτη του, αλλά τόνισε πως στη μονάδα που υπηρετούσε στο Αφγανιστάν υπήρξαν απώλειες συναδέλφων του.

    "Δεν γνωρίζω αν ήταν φίλοι του, όμως άλλοι στρατιώτες από την ίδια βάση έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν λίγο πριν την πράξη για την οποία κατηγορείται", είπε ο Μπράουν.

    Ο ίδιος αποκάλυψε μόνο πως ο πελάτης του κατάγεται από τις Μεσοδυτικές Πολιτείες και πως αυτή την στιγμή βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.

    Ο Μπράουν είπε ακόμα πως η θανατική ποινή συζητείται με τους στρατοδίκες, αλλά εκπρόσωπος της βάση Λιούις-Μακόρντ στην οποία υπηρετούσε ο κατηγορούμενος αρνήθηκε να σχολιάσει την πιθανότητα αυτή.

    Ο συνήγορός του διευκρίνισε πως οι κατηγορίες εναντίον του θα απαγγελθούν σε μερικές εβδομάδες και πως το όνομα του δεν θα αποκαλυφθεί νωρίτερα.

    Ο 38χρονος αρχιλοχίας είχε υπηρετήσει τρεις φορές στο Ιράκ, τραυματίστηκε στο κεφάλι και έχασε τμήμα του ποδιού του. Δεν ήταν σίγουρος αν μπορούσε να πάει στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο συνήγορός του.

    Ο Μπράουν τον περιέγραψε ως "υποδειγματικό στρατιώτη" και συμπλήρωσε ότι κατατάχθηκε στο αμερικανικό στρατό μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Ο 38χρονος γνώρισε την σύζυγό του μέσω Ιντερνετ, ο γάμος τους ήταν ευτυχισμένος και έχουν δύο μικρά παιδιά. Η οικογένειά του μεταφέρθηκε για προστασία σε στρατιωτική βάση στην περιοχή του Σιάτλ.

    Προς το παρόν, ο αμερικανός στρατιώτης κρατείται σε αμερικανική βάση στο Κουβέιτ, αλλά όπως γράφει η εφημερίδα, σύντομα θα μεταφερθεί σε στρατιωτική φυλακή στις ΗΠΑ, το πιθανότερο στη βάση Φορτ Λέβενγουοοθ του Κάνσας.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ