Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχέδιο Μάρσαλ 109 δις από την ΕΕ για την Ελλάδα.Σωτηρία ή θηλιά;

22.07.2011 | 00:39
  "Σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη", χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι "οι θυσίες πιάνουν τόπο" και εξασφαλίζεται "το δικαίωμα του Έλληνα και της Ελληνίδας στην ελπίδα".

    "Διαπραγματευθήκαμε σκληρά, βάσει σχεδίου, για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα, για να μη ζήσει η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας", τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο Έλληνας πρωθυπουργός. "Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί το μέγεθος της προσπάθειας", είπε, επισημαίνοντας τη διαφορά του τελικού κειμένου των συμπερασμάτων της συνόδου από τις αρχικές προβλέψεις.

   

Με τις αποφάσεις, εξήγησε, διασφαλίζεται η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ελαφρύνεται σημαντικά το βάρος στην ελληνική οικογένεια, δίνεται ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη της πραγματικής ελληνικής οικονομίας, ενώ επιμηκύνεται ο παλαιότερος δανεισμός της Ελλάδας και μειώνονται τα επιτόκια.

   

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στο μακροχρόνιο πρόγραμμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που συμφωνήθηκε στη σύνοδο, το εποκαλούμενο ευρωπαϊκό "Σχέδιο Μάρσαλ" για την Ελλάδα. Τόνισε επίσης τη διασφάλιση μέχρι το 2020 των δανειακών αναγκών του ελληνικού δημοσίου, καθώς τη διασφάλιση της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

   

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι δεν θα χρειαστούν φορολογικά μέτρα και ότι, αντιθέτως, θα υπάρξει ελάφρυνση των φορολογούμενων, εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα των αλλαγών που ήδη έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση. 

     

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εκκλήθη να δώσει συνέντευξη από κοινού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

   

Σε μια κατάμεστη αίθουσα και παρουσία των κορυφαίων διεθνών δικτύων της υφηλίου, ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τη συλλογική προσπάθεια των εταίρων για την άρση του αδιεξόδου στο ελληνικό ζήτημα. 

   

Όπως ανέφερε, «έχουμε ένα πακέτο που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το οποίο ελαφρύνει το βάρος στον ελληνικό λαό». Είμαστε ένας περήφανος λαός, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας πως η λύση που εδόθη από τη Σύνοδο Κορυφής των «17», «μας δίδει το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές, να προωθήσουμε ένα πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας». 

   

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη συγκρότηση της «task force» που θα χειριστεί το «ελληνικό πρόγραμμα Μάρσαλ».

   

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η απόφασή των ηγετών αποτελεί «μήνυμα στήριξης στον ελληνικό τραπεζικό τομέα» και συνιστά την ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ