OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.Μια πρόταση Έλληνα ευρωβουλευτή που πρέπει να συζητηθεί

13/03/2012 - 00:01
Share on FacebookShare on Twitter

Τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (ΕΣΑ) απ’ ευθείας υπαγόμενο στον πρωθυπουργό, με γνωμοδοτική αρμοδιότητα αυξημένου κύρους, εισηγείται ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος σημειώνει ότι είναι «μεταρρύθμιση χαμηλού κόστους, αλλά αυξημένης απόδοσης». 

   

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης» ο κ. Κουμουτσάκος εξηγεί την εισήγησή του: «Δίνω μεγάλη βαρύτητα στην οικοδόμηση ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο θα έχουν κομβικό ρόλο τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, αλλά θα συμμετέχουν και θα συμβάλλουν και άλλοι». Υποστηρίζει ότι στην παρούσα εποχή δεν είναι δυνατός ο σχεδιασμός, ούτε η εφαρμογή, εξωτερικής πολιτικής χωρίς πλήρη εικόνα των οικονομικών, ενεργειακών ακόμα και των πολιτιστικών παραμέτρων, αλλά και θεμάτων όπως η μετανάστευση, η τρομοκρατία, η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, όπλων, ναρκωτικών. 

   

Ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει ότι το ΕΣΑ θα πρέπει να είναι «μία ευάριθμη μονάδα υψηλού τεχνοκρατικού επιπέδου που θα αποτελεί μία ειδικού τύπου γραμματεία παραγωγής πολιτικής». 

   

Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ αναφέρει ότι από τα «παραδοσιακά» θέματα προτεραιότητας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το σοβαρότερο είναι οι σχέσεις με την Τουρκία. Οι σχέσεις αυτές, επισημαίνει, συνδέονται άλλωστε με το Κυπριακό και έχουν μία ιδιαίτερα σημαντική πτυχή ασφάλειας για την Ελλάδα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. 

   

Ο κ. Κουμουτσάκος εκτιμά ότι η στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν βοηθάει καθόλου, ότι οι τριβές διατηρούνται και η ένταση «μπορεί εύκολα να προκληθεί. Ειδικά αυτήν την περίοδο που η Τουρκία ζει σε μια «μέθη ισχύος» και η ευρωπαϊκή της προοπτική εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα κόπωσης, η επιθυμητή πλήρης εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων παραμένει ζητούμενο». 

   

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Έλληνα ευρωβουλευτή, η ανακάλυψη και έναρξη εκμετάλλευσης σοβαρών ενεργειακών κοιτασμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και η προοπτική ανάλογων εξελίξεων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και κατ’ επέκταση στην ελληνική Οικονομική Αποκλειστική Ζώνη «είναι ένας πρόσθετος παράγοντας αβεβαιότητας στην πορεία των ελληνο-τουρκικών σχέσεων», εξαιτίας των νομικά αθεμελίωτων τουρκικών θέσεων και απαράδεκτων αντιδράσεων. 

   

«Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε έκπτωση εθνικών στόχων. Οι προσπάθειες στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική πρέπει να γίνονται παράλληλα και με την ίδια σοβαρότητα» τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος. 

   

Tags: ΕΛΛΑΔΑΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ

Related Posts

Δένδιας - Αυλώνα
ΥΕΘΑ

Δένδιας από το ΚΕΤΘ Αυλώνα: «Τέλος στην θητεία παρωδία» – Οι αλλαγές στην εκπαίδευση [pics, vid]

19/02/2026 - 17:38
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Επιδιώκουμε την περαιτέρω αμυντική συνεργασία με την Σερβία μέσω «Ατζέντας 2030» και ΕΛΚΑΚ

17/02/2026 - 09:55
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας στο Συνέδριο της ΠΟΜΕΝΣ: Δεν θέλουμε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να αντιμετωπίζονται σαν β’ κατηγορίας υπάλληλοι

14/02/2026 - 18:28

Διαβάστε Επίσης

Γάζα: Πέντε χώρες έχουν δεσμευτεί να στείλουν στρατεύματα – Τι προβλέπει το σχέδιο ανοικοδόμησης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ευρωπαίοι είναι «απαισιόδοξοι» για το ενδεχόμενο ειρηνευτικής συμφωνίας

Times: H Βρετανία «μπλοκάρει» την χρήση της βάσης Ντιέγκο Γκαρσία από τις ΗΠΑ για να επιτεθούν στο Ιράν

Έξι παραβιάσεις έκανε αεροσκάφος ATR-72 της Τουρκίας στο Αιγαίο – Δύο παραβάσεις από τουρκικό UAV

Ο Νετανιάχου προειδοποιεί το Ιράν: «Αν μας επιτεθούν, θα αντιμετωπίσουν μια απάντηση που δεν μπορούν καν να φανταστούν»

Δένδιας από το ΚΕΤΘ Αυλώνα: «Τέλος στην θητεία παρωδία» – Οι αλλαγές στην εκπαίδευση [pics, vid]

O Τραμπ στην πρώτη συνεδρίαση του «Συμβουλίου Ειρήνης»: «Θα δούμε τι θα γίνει με το Ιράν τις επόμενες 10 ημέρες»

Στην Γαλλία αντιπροσωπεία της ΣΜΥ: Παρακολούθησε πρόγραμμα εξοικείωσης στους κινητήρες RTM 322 των ελικοπτέρων ΝΗ90

Top News

Κυριακή της Τυρινής: Συνταγή για τυρόπιτα κουρού με φέτα και παρμεζάνα

Μαρία Μπακοδήμου: «Όταν ξεκίνησα να κάνω ψυχανάλυση, πέρασα μια περίοδο όπου ήμουν επιθετική με τη μαμά μου»

Η Δήμητρα Αλεξανδράκη αποκάλυψε ότι είναι και πάλι ερωτευμένη - «Πιο ουσιαστικός ο έρωτας που λατρεύουμε κάποιον για τη συμπεριφορά του»

Κερτ Κομπέιν: Ξανά στο προσκήνιο ο θάνατός του 32 χρόνια μετά - «Δολοφονήθηκε» λέει απόστρατος αστυνομικός

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert