Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμφωνία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν για φυσικό αέριο

26.10.2011 | 00:39
Συμφωνία για την αγορά φυσικού αερίου και τη μεταφορά του από το Αζερμπαϊτζάν προς την Τουρκία, υπέγραψαν στη Σμύρνη ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ και ο Αζέρος ομόλογός του Νατίκ Αλίγιεφ.

   

Πρόκειται για το σχέδιο "Σάχντενιζ 2" που είναι υπό συζήτηση εδώ και καιρό. Αρχικά το Αζερμπαϊτζάν είχε ανακοινώσει ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2014, αλλά πέρσι το Φεβρουάριο ανακοινώθηκε ούτι αυτό θα συμβεί το 2016-2017. 

   

Λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία δεν ανακοινώθηκαν. Η υπογραφή έγινε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Τουρκίας - Αζερμπαϊτζάν που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σμύρνη με επικεφαλής τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

   

"Πέραν της ενέργειας, έχουμε σχέσεις στο εμπόριο, στη άμυνα και τον τουρισμό" είπε ο Ερντογάν μετά την υπογραφή, αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ο Αλίγιεφ υπογράμμισε ότι "με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν, μεταφέρουμε τη συνεργασία μας σε άλλο επίπεδο" και τόνισε ότι "οι συμφωνίες θα ενώσουν ακόμη πιο πολύ τις χώρες μας".

   

Σημειώνεται ότι κατά τη συνεδρίαση υπογράφηκαν και άλλες συμφωνίες και πρωτόκολλα για συνεργασία στις επικοινωνίες, τη μετεωρολογία και την εκπαίδευση των αστυνομικών. Μαζί με τη συμφωνία φυσικού αερίου που υπέγραψαν οι δύο υπουργοί, υπογράφηκαν άλλες δύο συμφωνίες περί αγοράς και περί μεταφοράς του αερίου.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ