Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν στην Κων/πολη. "Τώρα είμαι πιο ελεύθερος" δήλωσε ο Παπανδρέου.

22.03.2012 | 17:10
  

 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 

 

« Είμαι πιο ελεύθερος τώρα. Δεν έχω άγχος.Έχω να κάνω ακόμη πολλά. Νιώθω πιο ελέυθερος» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση τους στην Κωνστανντινούπολη.

  
Ο Παπανδρέου επισκέφθηκε τον τούρκο πρωθυπουργό στο γραφείο του στην περιοχή Ντολμάμπαχτσε. Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας μας βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη καθώς ο ίδιος παραμένει πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και υπάρχει η σύνοδος της στην Τουρκία.

 Στα πλαίσια αυτά ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Ερντογάν. Οι δυο ηγέτες έχουν συναντηθεί πολλές φορές στο παρελθόν και έχουν να πουν πολλά. Η πρώτη ερώτηση πάντως του τούρκου πρωθυπουργού ήταν πως αισθάνεται ο έλληνας επισκέπτης του τώρα που άφησε τα καθήκοντα τους και ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε « ελεύθερος».
 

"Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και διευκρίνισε ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα στη Συρία, αλλά και το Κυπριακό, το θέμα της υφαλοκρηπίδας και την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία δέκα χρόνια, "από την οικονομία μέχρι τον τουρισμό", όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά σημείωσε ότι "δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και προβλήματα", όπως στα θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα, τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε, όπως συμπλήρωσε. "Πρέπει να αναπτυχθούν μεγαλύτερες πρωτοβουλίες και από τις δυο πλευρές", είπε.

   

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κατά τις συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό αναφέρθηκαν και στο θέμα της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου. Η Άγκυρα δέχεται κριτική γιατί αδυνατεί να αναγνωρίσει τον "οικουμενικό" χαρακτήρα του Πατριαρχείου, έτσι, όπως γίνεται κατανοητός από τις υπόλοιπες χριστιανικές Εκκλησίες και την δυτικό κόσμο. Η αδυναμία αυτή αντανακλάται και στις αμερικανικές εκθέσεις για την θρησκευτική ελευθερία που εξακολουθούν να επικρίνουν την Τουρκία. Οι επικρίσεις αυτές ενοχλούν τον Τούρκο πρωθυπουργό, που θεωρεί ότι το θέμα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, βασικό χαρακτηριστικό των μεγάλων αλλαγών που έχει κάνει στην Τουρκία. 

   

Η συνάντηση, που έγινε στο πρωθυπουργικό γραφείο στο "Ντολμαμπαχσέ", διήρκεσε για περισσότερο από μία ώρα και χαρακτηρίσθηκε από εγκαρδιότητα και ειλικρίνεια, δήλωσαν στο ΑΜΠΕ αξιωματούχοι της πρωθυπουργίας που συμμετείχαν στην συνάντηση.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνόδευσε άλλωστε τον κ. Παπανδρέου μέχρι το αυτοκίνητό του.

   

Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί αύριο Παρασκευή στο Φανάρι και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.


 


 

ΣΧΟΛΙΑ