Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Ζώνη Πυρός

Σύνδεση Ισραήλ-PKK,βλέπει η Άγκυρα

09.10.2010 | 18:28
Σύμφωνα με ανταπόκριση του Gerd Höhler στην Hannoversche Allgemeine, με τίτλο «Το Κουρδικό ξαναφουντώνει» και υπότιτλο «Τα σχέδια ειρήνευσης του Ερντογάν ακολουθεί νέο ξέσπασμα βίας, που φτάνει μέχρι την εισβολή της Τουρκίας στην ιρακινή περιοχή των Κούρδων», αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η τουρκο-κουρδική διένεξη έχει και μια άλλη διάσταση, που σχετίζεται με πιθανές διασυνδέσεις του Ισραήλ με το ΡΚΚ. Ειδικότερα ο ανταποκριτής γράφει σ’ αυτή τη συνάφεια:
Μετά την επίθεση του Ισραήλ στον στολίσκο ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα, όπου έχασαν τη ζωή τους εννέα Τούρκοι, οι σχέσεις Άγκυρας-Ισραήλ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο. Έκτοτε διατυπώνονται στην Άγκυρα εικασίες και για πιθανές διασυνδέσεις Ισραηλινών με το ΡΚΚ – επειδή της ισραηλινής σφαγής λίγες ώρες μόνο πριν προηγήθηκε επίθεση του ΡΚΚ στη ναυτική βάση Iskenderun. Δεν υπάρχουν αποδείξεις για τη σχέση των δύο επιθέσεων, αλλά τα τουρκικά ΜΜΕ υπενθυμίζουν αναλυτικά ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ συνεργάστηκαν τη δεκαετία του ’60 με κούρδους μαχητές, προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν το εχθρικό προς το Ισραήλ καθεστώς της Βαγδάτης. Επίσης, αποτελεί κοινό μυστικό ότι πριν από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003, εκτός από αμερικανούς και βρετανούς πράκτορες, και ισραηλινοί ειδικοί είχαν προετοιμάσει τους ιρακινούς Κούρδους στα βόρεια της χώρας με προπόνηση και υλικό για να παίξουν το ρόλο τους ως σύμμαχοι των εισβολέων. Το αν η σχέση Ιερουσαλήμ-Ερμπίλ είναι ακόμη ενεργή αποτελεί μεν ‘καυτό’ θέμα συζήτησης, αλλά ουσιαστική απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει ακόμα.
- Στο σχόλιο του Daniel Alexander Schacht στην ίδια ε/φ με τίτλο «Τούρκοι και Κούρδοι: Δήλωση χρεοκοπίας» εξάλλου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
Αν ήταν αναγκαίο ένα ακόμη δείγμα της αποτυχίας της «νέας πολιτικής για τους Κούρδους» του τούρκου π/θ Ρ.Τ. Ερντογάν, τότε αυτό δόθηκε από την πρόσφατη εισβολή στο βόρειο Ιράκ. Ναι μεν δεν μπορεί να περιμένει κανείς από την τουρκική κυβέρνηση να κάθεται να παρακολουθεί άπραγη τις επιθέσεις του απαγορευμένου στην Τουρκία ΡΚΚ, αλλά το ότι η ένοπλη πτέρυγα του ΡΚΚ, που επί μήνες ήταν σε άμυνα, ξαναβρίσκει στήριξη τώρα και στον κουρδικό πληθυσμό της νότιας Ανατολίας, οφείλεται επίσης στο ότι ο τούρκος π/θ προώθησε με μισή καρδιά τις ειρηνευτικές του προσπάθειες...
Για μια ακόμα φορά η Τουρκία αποδεικνύεται μια κοινωνία του φόβου, στην οποία η γενική καχυποψία παίρνει τη θέση της νηφάλιας ανάλυσης των γεγονότων. Αντί να ποντάρουν στη διπλωματία, και οι δύο πλευρές επιλέγουν τη γλώσσα της βίας. Αντί μιας «νέας πολιτικής για τους Κούρδους», ο Ερντογάν παρουσιάζει στον κόσμο μια πολιτική δήλωση χρεοκοπίας.

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ