Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνελήφθη στην Αγγλία ο εφιάλτης των Αμερικανών διπλωματών, ο "κύριος Wikileaks"

07.12.2010 | 12:42
Στη σύλληψη του Τζουλιαν Ασανζ προχώρησε το μεσημέρι η Βρετανική αστυνομία καθώς εις βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ συνελήφθη στη Βρετανία κατόπιν εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε στη Σουηδία, ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, σύμφωνα και με το πρακτορείο Reuters

Η Σουηδία εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του 39χρονου Αυστραλού καθώς ζητείται για ανάκριση ως ύποπτος για σεξουαλικά εγκλήματα, που ο ίδιος αρνείται ότι έχει διαπράξει.

Το πρωί η εφημερίδα "The Guardian"  είχε γράψει πως ο Ασάνζ θα έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον της βρετανικής δικαιοσύνης. Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο 39χρονος Αυστραλός είναι πιθανόν να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους και μετά την καταβολή εγγύησης ύψους 100.000-200.000 στερλινών. Επίσης τουλάχιστον έξι άνθρωποι θα πρέπει να εγγυηθούν για εκείνον.
 
Ο συνήγορος του Ασάνζ, Μαρκ Στέφενς, δεν επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς της Guardian. "Προς το παρόν δεν έχω καταλήξει σε καμιά συμφωνία με την αστυνομία", δήλωσε.
 
Ο Στέφενς τόνισε χθες Δευτέρα ότι έχει επαφές με την βρετανική αστυνομία για να κανονίσει μια συνάντηση με τον πελάτη του, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις βρίσκεται στην Βρετανία. Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ, εάν συλληφθεί και παραδοθεί στην σουηδική αστυνομία.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν με διώξεις τον Ασάνζ μετά την σταδιακή δημοσιοποίηση από το WikiLeaks 250.000 αμερικανικών απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων.
 
Σύμφωνα με το BBC, η βρετανική αστυνομία έλαβε χθες νέο ένταλμα σύλληψης από την αστυνομία της Σουηδίας κατά του Ασάνζ για κατηγορίες βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης εναντίον δύο γυναικών τον περασμένο Αύγουστο. Το πρώτο σουηδικό ένταλμα σύλληψης είχε λάθη στην διατύπωσή του.
 
Τέλος, η ελβετική τράπεζα Postfinance ανακοίνωσε πως έκλεισε τον λογαριασμό του Ασάνζ λόγω "λανθασμένων στοιχείων που αφορούν στον τόπο κατοικίας του". Ο λογαριασμός αυτός χρησιμοποιείται "για απ'ευθείας δωρεές στο ταμείο υπεράσπισης του Τζούλιαν Ασάνζ και άλλων μελών της ομάδας WikiLeaks".
 

Tags: ΔΕΛΤΙΟ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ