Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: Τούρκοι ανοίγουν πυρ κατά Σύρων προσφύγων

15.04.2016 | 13:11
Τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι διέφυγαν από τις μάχες που μαίνονται μεταξύ των τζιχαντιστών και των ανταρτών στη βόρεια Συρία τις τελευταίες 48 ώρες, ανακοίνωσε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(ΗRW) καλώντας την Τουρκία να ανοίξει τα σύνορά της.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch κατηγόρησε τους τούρκους συνοριακούς φρουρούς ότι άνοιξαν πυρ εναντίον των εκτοπισμένων που πλησιάζουν τα τουρκικά σύνορα, έχοντας διαφύγει από τις σφοδρές μάχες που μαίνονται στην επαρχία του Χαλεπίου ανάμεσα στους τζιχαντιστές της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και σε ομάδες ανταρτών.

"Ενώ οι άμαχοι διαφεύγουν από τους πολεμιστές του ΙΚ, η Τουρκία απαντά με πραγματικά πυρά αντί να αισθανθεί συμπόνια", δήλωσε με λύπη ο Τζέρι Σίμσον, ερευνητής στο HRW. "Oλος ο κόσμος μιλά για την καταπολέμηση του ΙΚ. Ωστόσο, αυτοί που είναι οι ευάλωτοι για να γίνουν θύματα των ωμοτήτων του έχουν παγιδευτεί στη λάθος πλευρά ενός τσιμεντένιου τοίχου", πρόσθεσε.

Το HRW υπογραμμίζει ότι πολλοί άνθρωποι μεταξύ αυτών που διέφυγαν από τις μάχες είχαν εγκατασταθεί σε καταυλισμούς κατά μήκος των συνόρων και πλέον κατευθύνονται σε άλλους κοντινούς καταυλισμούς και περιοχές, παρότι ο κίνδυνος εκεί εξακολουθεί να υφίσταται.

Οι μάχες απειλούν την εύθραυστη εκεχειρία που έχει τεθεί σε ισχύ από τα τέλη Φεβρουαρίου στη Συρία και τις ενδοσυριακές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Γενεύη.

Η συνοριακή λωρίδα στο βόρειο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου είναι ο τόπος των συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών και του ΙΚ, το οποίο έχει αποκλειστεί από την εκεχειρία.

Στη βόρεια αυτή επαρχία μαίνονται όλο και πιο σφοδρές μάχες ανάμεσα σε πολλούς παράγοντες, διάσπαρτους σε αυτή τη συνοριακή περιοχή με την Τουρκία, στρατηγικής σημασίας για όλους τους εμπολέμους και κυρίως για τις ομάδες ανταρτών και τζιχαντιστές που ανεφοδιάζονται στην Τουρκία.

Το ΙΚ κατέλαβε "έξι χωριά" κοντά στην Τουρκία, το σημαντικότερο από τα οποία, το Χιουάρ Καλίς, βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα. Αεροπορικές επιδρομές που κατά τα φαινόμενα πραγματοποιεί ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός είχαν στόχο θέσεις του ΙΚ στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών πληροφόρησης σε όλη τη χώρα.

Αξιωματούχος της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ δήλωσε χθες "εξαιρετικά ανήσυχος" για τη συνολική κατάσταση στην επαρχία του Χαλεπίου, όπου "υπήρξε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων βίας που συνεχίζουν να επιδεινώνουν την ανθρωπιστική κατάσταση".

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ