Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: Τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία

12.04.2012 | 09:15

Η κατάπαυση του πυρός στη Συρία τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το τελεσίγραφο που έθετε το σχέδιο του απεσταλμένου Κόφι Άναν με στόχο τον τερματισμό των φονικών βιαιοτήτων που συγκλονίζουν τη χώρα εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Το συριακό καθεστώς, το οποίο καταστέλλει στο αίμα την αμφισβήτηση, είχε ανακοινώσει πως θα θέσει τέλος σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σήμερα το πρωί, προειδοποιώντας πάντως πως οι δυνάμεις του θα απαντήσουν σε κάθε "τρομοκρατική" επίθεση, αναφερόμενο στους αντάρτες οι οποίοι έχουν δεσμευθεί επίσης να σεβαστούν το τελεσίγραφο, αν το κάνει και η Δαμασκός.

Το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από τη διεθνή κοινότητα ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του και οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες ότι θα κρίνουν τη Δαμασκό "στην πράξη, όχι στη βάση αυτών που λέει".

Το καθεστώς έπρεπε να είχε αποσύρει από χθες τα στρατεύματά του, σύμφωνα με την πρώτη φάση του σχεδίου του απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, πράγμα που δεν έγινε.

Χθες, μερικές ώρες πριν από την έναρξη της ισχύος της κατάπαυσης του πυρός, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του καθεστώτος στοίχισαν τη ζωή σε άλλους 25 αμάχους, δέκα από τους οποίους σκοτώθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς της Ραστάν, πόλης της επαρχίας Χομς (κέντρο) που κρατούν οι αντάρτες εδώ και μήνες. Ένας αξιωματικός του στρατού και ο οδηγός του σκοτώθηκαν από πυρά.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ