Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Α2

Θα γίνει ...της "τεθωρακισμένης" κακομοίρας

02.01.2011 | 00:10
Το ρωσικό Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ) "κηδεύτηκε" στη Βουλή των Ελλήνων,από τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο. Το πρόγραμμα "εξέπνευσε",μαζί με το 2010.Μην νομίζετε όμως ότι ξεμπερδέψαμε.

Από 1,2 έως 1,7 δις ευρώ είχε υπολογιστεί το κόστος αυτής της προμήθειας. Τώρα αυτό το ποσό θεωρητικά και στα χαρτιά, "απελευθερώνεται" αν και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ούτε ευρώ! Οι ανάγκες του Στρατού Ξηράς σε ΤΟΜΑ, είναι δεδομένες: 900 ΤΟΜΑ ζητάνε οι στρατηγοί αλλά και με λιγότερα από τα μισά πάλι ευχαριστημένοι θα είναι.

Η όρεξη χωρών που έχουν να πουλήσουν ΤΟΜΑ, αλλά και άλλων που θέλουν να "ξεφορτωθούν" μεταχειρισμένα έχει ανοίξει:

*Πρώτη και καλύτερη η Γερμανία. Εδώ και ένα χρόνο όταν είχε φανεί ότι το ρωσικό BMP, χάνει τη μάχη,οι Γερμανοί είχαν μπει "σφήνα" προτείνοντας την πώληση 450 ΤΟΜΑ Marder, προς 199 εκατομμύρια ευρώ. Το "τυράκι" δεν ήταν τόσο η χαμηλή τιμή,όσο η ανάθεση σημαντικού κατασκευαστικού έργου στην ΕΛΒΟ. Οι Γερμανοί,πρότειναν όλες οι εργασίες εκσυγχρονισμού των ελληνικών Marder,αλλά και άλλων χωρών να γίνονται στην ΕΛΒΟ. Επίσης πρότειναν να κατασκευαστούν στην ΕΛΒΟ παραγγελίες των νέων ΤΟΜΑ ,Puma,που έχουν γίνει από χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η "φάκα" είναι το Puma,αφού σε λίγα χρόνια που θα χρειαστούν κι άλλα ΤΟΜΑ, αν η Ελλάδα έχει προχωρήσει σ΄ αυτή τη συμφωνία με τους Γερμανούς,θα είναι λογικό ότι το ΤΟΜΑ τους θα έχει σαφές προβάδισμα.

*Οι ΗΠΑ, έχουν "παρκαρισμένα" εκατοντάδες ΤΟΜΑ Brandley, τα οποία ευχαρίστως ξεφορτώνονται. Αξιωματικοί του ΓΕΣ έχουν επιθεωρήσει τα οχήματα,τα οποία θέλουν αρκετές εργασίες συντήρησης και γι΄ αυτό εξάλλου οι Αμερικανοί τα δίνουν σχεδόν τσάμπα.

*Οι ρώσοι σκέφτονται να επανέλθουν με πρόταση για άλλο ΤΟΜΑ,φθηνότερο και η πρότασή τους να συνοδεύεται με σχέδιο σωτηρίας της ΕΛΒΟ.Οι ρώσοι μάλιστα τ΄ αλλάζουν όλα στην Αθήνα,επιρρίπτοντας ευθύνες σε συγκεκριμένους ανθρώπους που θεωρούν ότι τους μετέδιδαν λανθασμένα μηνύματα ...αισιοδοξίας για το BMP-3.

Η κατάσταση τώρα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

*Η πολιτική ηγεσία έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα τη σωτηρία της ΕΛΒΟ. Απ΄ αυτή την άποψη δείχνουν ένα ενδιαφέρον για τη γερμανική πρόταση του Marder.

*Το ΓΕΣ από την άλλη φέρεται να "ψηφίζει"  Brandley.

Η επαναφορά των Ρώσων με νέο πρόσωπο θα κριθεί αν και όταν γίνει.Καλά ξεμπερδέματα.
Tags: HOT

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ