Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Θα ματώσετε για να πάρετε λεφτά",λένε οι Γερμανοί με όλη την Ευρώπη να είναι εκτός στόχων!

11.05.2012 | 14:47
Μήπως το Βερολίνο θα έπρεπε να αφήσει για λίγο την Ελλάδα και να ασχοληθεί περισσότερο με τη… φίλη Γαλλία και τις Ισπανία και Ιταλία που δεν πετυχαίνουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους;
Τα στοιχεία που έδωσε η Κομισιόν στη δημοσιότητα είναι σαφέστατα: οι τρεις μεγαλύτεροι εταίροι της Γερμανίας στην ευρωζώνη δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην επίτευξη του στόχου περί δημοσιονομικού ελλείμματος το 2013.


«Αν δεν εκπληρώσετε τις δεσμεύσεις σας, λεφτά δεν παίρνετε» απείλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και από τα πυρά του δε γλίτωσε ούτε ο νέος Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

«Έχουμε την πρόθεση να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας για την καταβολή της βοήθειας. Αλλά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε συμφωνήσει», τόνισε σε ομιλία του στην κάτω Βουλή ο Γκίντο Βεστερβέλε. 

Η Γερμανία επιθυμεί τη διατήρηση ακέραιας της ευρωζώνης, αλλά εξαρτάται από την Ελλάδα να αποφασίσει εάν θέλει να παραμείνει στη νομισματική ένωση, είπε.
«Το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας. Θέλουμε να βοηθήσουμε και θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί βοήθεια. Εάν η Ελλάδα απομακρυνθεί από τον συμπεφωνημένο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τότε η καταβολή των επόμενων δόσεων της βοήθειας δεν θα είναι δυνατή. Η αλληλεγγύη δεν είναι δρόμος μονής κατεύθυνσης», πρόσθεσε.

Και δεν... ξέχασε να στείλει και ένα μήνυμα στον Φρανσουά Ολάντ, χωρίς όμως να τον κατονομάσει, πως το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν διαπραγματεύεται! «Αποφασίσαμε το τέλος της πολιτικής της δημιουργίας χρέους... Οι συμφωνίες ανάμεσα στα κράτη δεν ακυρώνονται από τις νέες εκλογές» είπε.

"Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θέλουμε επίσης να εστιάσουμε περισσότερο στην ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τη δυνατότητα να δαπανά περισσότερο από πριν, αλλά οφείλει να χρησιμοποιήσει τους πόρους της καλύτερα από ό,τι μέχρι σήμερα", κατέληξε.


Όλη η Ευρώπη εκτός στόχων!

Μήπως το Βερολίνο θα έπρεπε να αφήσει για λίγο την Ελλάδα και να ασχοληθεί περισσότερο με τη… φίλη Γαλλία και τις Ισπανία και Ιταλία που δεν πετυχαίνουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους;

Τα στοιχεία που έδωσε η Κομισιόν στη δημοσιότητα είναι σαφέστατα: οι τρεις μεγαλύτεροι εταίροι της Γερμανίας στην ευρωζώνη δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην επίτευξη του στόχου περί δημοσιονομικού ελλείμματος το 2013.

Σύμφωνα με το Γερμανικό πρακτορείο, το 2013 η Γαλλία και η Ισπανία προβλεπόταν ότι θα μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα σε επίπεδο χαμηλότερο του 3% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ τους ενώ η Ιταλία θα εμφάνιζε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
Αντ' αυτού, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας θα φτάσει στο 6,3% του ΑΕΠ, της Γαλλίας στο 4,2% και της Ιταλίας στο 1,1%.


Οι προβλέψεις αυτές της Επιτροπής, όπως ανακοινώθηκε, εκπονήθηκαν στη βάση της μη μεταβολής της παρούσας οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζουν τα παραπάνω κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Επιβεβαιώνοντας προηγούμενη πρόβλεψή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι συνολικά το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα υποχωρήσει κατά 0,3% εφέτος, αλλά σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις της θα σημειώσει άνοδο κατά 1% το 2013.

Η οικονομία της Γερμανίας θα διευρυνθεί κατά 0,7% φέτος και κατά 1,7% το επόμενο έτος, καταγράφοντας μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρωζώνη.
Η οικονομία της Γαλλίας θα αναπτυχθεί κατά 1,3% το 2013, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή λιγότερο απ ό.τι προβλέπει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ (1,7%), πάντως περισσότερο από ό,τι εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (1%).

Το ΑΕΠ των 27 κρατών μελών της ΕΕ θα παραμείνει αμετάβλητο το τρέχον έτος και θα αυξηθεί 1,3% το 2013.

Ωστόσο το επίπεδο της ανεργίας για την ευρωζώνη θα διαμορφωθεί περί το 11% το επόμενο έτος. Το Μάρτιο η ανεργία διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 10,9% για την ευρωζώνη, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν 17,36 εκ. άνεργοι στα κράτη-μέλη της, το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει ανέλθει ο σχετικός αριθμός από τη σύσταση της ζώνης του ευρώ έως σήμερα.
 

 

ΣΧΟΛΙΑ