Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

15.01.2012 | 00:55

Τα Abrams προκαλούν αντιδράσεις κι ερωτήματα,για τις διαδικασίες προμήθειας

Το κλίμα που εκπέμπεται από το ΥΕΘΑ -και αυτό μεταφέρει το Onalert- είναι ότι η υπόθεση των 400 αρμάτων μάχης θεωρείται “κλεισμένη” και εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα άρματα μάχης θα έρθουν φθηνά από τις ΗΠΑ.
Το κλίμα που εκπέμπεται από το ΥΕΘΑ -και αυτό μεταφέρει το Onalert- είναι ότι η υπόθεση των 400 αρμάτων μάχης θεωρείται “κλεισμένη” και εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα άρματα μάχης θα έρθουν φθηνά από τις ΗΠΑ.

Όμως ειδικός επί εξοπλισμών και ειδικά επί των διαδικασιών που προβλέπονται μας επισημαίνει τα εξής:

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΗ Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΟΤΑΝ:
 
• Δεν έχει συνταχθεί Μελέτη Καθορισμού Προγράμματος με τεχνοοικονομικά στοιχεία προκειμένου να εκτιμηθεί το Κόστος/Αποτελεσματικότητα .

• Δεν υπάρχει σχετική απόφαση του αρμοδίου Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, είναι το πρώτο πράγμα που εξετάζει ένας Εισαγγελέας.

• Δεν έχει συμπεριληφθεί στις προτεραιότητες του ΓΕΕΘΑ, Τι λέει ο ΑΓΕΕΘΑ;

• Δεν έχει γίνει πρόβλεψη πιστώσεως στο τριετές. Από πού θα δοθούν τα χρήματα; Μήπως από τον λειτουργικό Προϋπολογισμό του ΓΕΣ  όταν  υπάρχει τέτοια στενότητα και έλλειψη ανταλλακτικών; Τι λεει ο Α/ΓΕΣ;

• Η Επιτροπή που πήγε για επιθεώρηση δεν έχει υποβάλει ακόμα την έκθεση της, πώς ξερουν σε ποια κατάσταση είναι τα άρματα…..ήταν τυπικός ο ρόλος της και αν ναι γιατι τόσα έξοδα για το τίποτα;

• Εκτίμηση ότι η επιχειρησιακή αξιοποίηση του κάθε ενός θα κυμανθεί από 700.000-1.000.000 ευρω. Από πού θα βρεθούν χρήματα, από την καταρρέουσα ελληνική οικονομία;

• Εξ αρχής  έχει παραβιασθεί ο Εθνικός Αμυντικός Σχεδιασμός  και αυτό είναι το δεύτερο πράγμα που εξετάζει ο Εισαγγελέας.
 
• Για μια τέτοια «προμήθεια-απόκτηση» αποφασίζει το ΚΥΣΕΑ με εισήγηση του ΥΕΘΑ….αλλά έτσι; Αυθαίρετα; Το τρίτο πράγμα που εξετάζει ο εισαγγελέας.

Ποια είναι η δίκη μας εκτίμηση; Ότι οι επισημάνσεις είναι σωστές,πιθανότατα άγνωστες σε πολλούς στα υπουργικά επιτελεία,αλλά παρόλα αυτά το θέμα των Abrams,πολύ δύσκολα θα "χαλάσει".Το παιχνίδι δεν έχει να κάνει με τ΄ άρματα -ή τέλος πάντων μόνο μ΄ αυτά- αλλά μ΄ένα γενικότερο "πόλεμο" μεταξύ Γερμανών και Αμερικανών.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ