Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα βρίσκουν ΗΠΑ-Ταλιμπάν,αλλά διαφωνεί ο Καρζάϊ

24.12.2011 | 00:36

 Οι Αμερικανοί και οι Ταλιμπάν κατέληξαν σε ένα προσχέδιο συμφωνίας για τη δημόσια αποκήρυξη της τρομοκρατίας από τους Ταλιμπάν με αντάλλαγμα τη μεταφορά στο Κατάρ πέντε Αφγανών που κρατούνται στην αμερικανική στρατιωτική βάση στο Γκουαντάναμο, το οποίο όμως δεν ευοδώθηκε εξαιτίας των αντιρρήσεων του αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, όπως αναφέρει η εφημερίδα Washington Post. 

   

Οι βασικές γραμμές της συμφωνίας προέβλεπαν τη μεταφορά πέντε αφγανών κρατούμενων από το Γκουαντάναμο στο Κατάρ, όπου οι Ταλιμπάν σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα γραφείο συνδέσμου, σύμφωνα με αμερικανούς και ευρωπαίους αξιωματούχους, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. 

   

Σε αντάλλαγμα οι Ταλιμπάν θα αποκήρυσσαν δημόσια τη διεθνή τρομοκρατία και άρα οποιαδήποτε σχέση με την αλ Κάιντα, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα. 

   

"Όλα έχουν σταματήσει προς το παρόν", δήλωσε ένας αμερικανός αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον Ποστ, η οποία επισημαίνει όμως ότι οι συζητήσεις με τους Ταλιμπάν αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι στις αρχές του 2012. 

   

Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, το σχέδιο της συμφωνίας, που ήταν καρπός ενός έτους διαπραγματεύσεων, δεν ευοδώθηκε εξαιτίας των επιφυλάξεων που εξέφρασε ο Καρζάι. 

   

Η συμφωνία επετεύχθη έπειτα από έξι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν φέτος μεταξύ αμερικανών αξιωματούχων και μίας αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν της οποίας προΐστατο ο Ταΐμπ Άγα, στενός συνεργάτης του μουλά Όμαρ, ηγέτη των Ταλιμπάν. 

   

Η ιδέα να αποκτήσουν οι Ταλιμπάν ένα γραφείο συνδέσμου σε μία ουδέτερη χώρα προκειμένου να διευκολυνθούν τυχόν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις συζητήθηκε επανειλημμένα. Αρχικά ως πιθανή χώρα αναφερόταν η Τουρκία και στη συνέχεια το Κατάρ.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ