Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Τα διαπραγματευτικά όρια της Κύπρου.Άρθρο του Α.ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ

09.02.2012 | 00:48Του Ανδρέα Θεοφάνους*
Όπως διαπίστωσαν και ανάφεραν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις διάφοροι ξένοι διπλωμάτες και αναλυτές, η Γραμματεία του ΟΗΕ έδρασε ως οδοστρωτήρας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Greentree. Χωρίς να έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος προετοιμάζεται ήδη το έδαφος για πολυμερή διεθνή διάσκεψη. Εκ των πραγμάτων το ζητούμενο για τη Γραμματεία του ΟΗΕ είναι να ολοκληρωθεί ο κύκλος της διαδικασίας με συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Προφανής και επίμονη είναι η απαίτηση της τουρκικής πλευράς για κατάληξη σε μια διεθνή διάσκεψη στην οποία παρά το οποιοδήποτε χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών θα εξασκηθεί επιδιαιτησία και θα προταθεί νέο σχέδιο λύσης. Σε μια τέτοια περίπτωση το δίλημμα για τους Ελληνοκύπριους θα είναι η αποδοχή του εν λόγω σχεδίου, η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και η νομιμοποίηση της προτεκτορατοποίησης της Μεγαλονήσου από την Τουρκία ή η εκ νέου απόρριψη. Σε περίπτωση ενός νέου ΟΧΙ τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να επέλθει η αναβάθμιση του κατοχικού μορφώματος και ενδεχομένως η απονομιμοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άλλωστε, όπως κατ’ επανάληψιν είχε λεχθεί, δεν μπορεί να διαιωνίζεται μια διαδικασία.

Έχει λεχθεί ότι οδηγηθήκαμε σε αυτή την κατάληξη ως αποτέλεσμα αδέξιων χειρισμών του κ. Χριστόφια. Και ενώ είναι δυνατό να τεκμηριωθεί η θέση για αδεξιότητα (από την οικονομία μέχρι την έκρηξη στο Μαρί), πρέπει να κατανοήσουμε ότι ακόμα και αν ο κ. Χριστόφιας και η ομάδα του ήταν εξαιρετικοί διαπραγματευτές και στρατηγικοί αναλυτές δεν θα υπήρχε πολύ διαφορετική κατάληξη. Και τούτο ως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης βάσης των συνομιλιών καθώς και της διαδικασίας που ακολουθείται. Από την άλλη όμως αυτό δεν πρέπει να θεωρείται άλλοθι για τον κ. Χριστόφια αφού ότι έπραξε ήταν αποτέλεσμα των δικών του επιλογών.

Βρισκόμαστε τώρα στο παρά πέντε. Εάν δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την πορεία και το αποτέλεσμα που προδιαγράφεται και επιθυμούμε μια διαφορετική λύση, τότε εκείνο που απαιτείται, έστω και τώρα, είναι η αλλαγή στρατηγικής: τίθεται πλέον ξεκάθαρα θέμα στρατηγικού επαναπροσανατολισμού και επανατοποθέτησης.

Το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα ευθύνεται εν μέρει για τα πολλά κακώς έχοντα στο Κυπριακό και τα αδιέξοδα. Προφανώς το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ανισοζύγιο δυνάμεων καθώς και η άκαμπτη τουρκική στάση. Το πρόβλημα του υφιστάμενου κυπριακού πολιτικού συστήματος είναι ότι, ακόμα και όταν υπήρξαν εξελίξεις οι οποίες διαφοροποιούσαν άρδην τα δεδομένα ενισχύοντας τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρέμεινε προσκολλημένο σε αδιέξοδες και ζημιογόνες στρατηγικές προσεγγίσεις και διαδικασίες.

Επέστη η στιγμή για να υπάρξει μια νέα προσέγγιση η οποία θα έχει ως πρωταρχικό στόχο την κατοχύρωση και ενίσχυση της ελεύθερης Κύπρου και τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάκτησης της εδαφικής ακεραιότητας και ολοκλήρωσης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση της κρατικής υπόστασης, στην αναβάθμιση της θέσης της Κύπρου στην ΕΕ και διεθνώς, στην ανάκαμψη της οικονομίας, στην προώθηση ενός αποτελεσματικού κράτους καθώς και την υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τους Τουρκοκύπριους. Νομιμοποιούμεθα επίσης να απαιτήσουμε από την Τουρκία να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πάνω απ’ όλα θα πρέπει να υπάρχει όραμα για το μέλλον και την τελική διευθέτηση στο Κυπριακό. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να καταθέσουμε κατευθυντήριες γραμμές για την αναθεώρηση του υφιστάμενου συντάγματος και να προχωρήσουμε με την ανάλογη πολιτική.

Παρά τις δυσκολίες, μια τέτοια προσέγγιση είναι εφικτή. Όμως το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα δεν διαθέτει τον πολιτικό ρεαλισμό καθώς και τη διορατικότητα για μια τέτοια πορεία. Πέρα από τον χαμηλό πήχυ που έχει θέσει, έχει δυστυχώς και όρια στο τι μπορεί να επιτύχει. Άλλωστε απέτυχε οικτρά στο να διατηρήσει την ηθική υπεροχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ορθώσει ανάστημα και να αρθρώσει πειστικό λόγο.


  *Ο Ανδρέας Θεοφάνους είναι Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.


 

ΣΧΟΛΙΑ