Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα είπε με Ομπάμα-Μέρκελ-Γκιουλ, ο Παπανδρέου

20.11.2010 | 06:43
 Σύντομο διάλογο , είχε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα,  ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπνουλάχ Γκιουλ.

Ο διάλογος έγινε όταν ο κ. Γκιουλ ανέφερε, κατά τη συζήτηση του θέματος των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΝΑΤΟ, τη γνωστή θέση της Τουρκίας για τη συμμετοχή της Κύπρου στους διεθνείς οργανισμούς και εν προκειμένω στο ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του.

    Σύμφωνα με  πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου απάντησε στους ίδιους τόνους, ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να λυθεί το Κυπριακό και ζήτησε από όσους μπορούν να βοηθήσουν για να λυθεί το θέμα, να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, όπως επιθυμεί και ο κ. Χριστόφιας, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου.

    Ζήτησε, επίσης, να αφεθούν οι Κύπριοι, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, να συνεννοηθούν για το μέλλον του νησιού και η λύση που θα δοθεί να είναι πρότυπο συμβίωσης διεθνώς.


   
Ο πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία και με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος του είπε ότι και οι δύο ανέλαβαν τα ηνία των χωρών τους σε πολύ δύσκολες περιόδους και ότι προσπαθούν και οι δύο πολύ.

    Κοντά βρέθηκε και ο κ. Γκιουλ, και ο Αμερικανός Πρόεδρος απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Τούρκο Πρόεδρο, τους είπε ότι είναι δύο άνθρωποι που θέλουν να λύσουν τα προβλήματα της περιοχής.

  

  Συνάντηση είχε ο κ. Παπανδρέου και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, με την οποία, όπως είναι φυσικό, συζήτησαν για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για την ελληνική πρόταση και τον διαφορετικό μηχανισμό που προτείνει η Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο συμφώνησαν να αναθέσουν σε ομάδες συνεργατών τους να συζητήσουν το θέμα αυτό. Η συνάντηση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, χαρακτηρίσθηκε εποικοδομητική από τον κ. Παπανδρέου.

    Μια από τις βασικές διαφορές μεταξύ της γερμανικής πρότασης και της ελληνικής, είναι ότι στην ελληνική προβλέπεται, μεν, η συμμετοχή ιδιωτών και Τραπεζών στον μηχανισμό στήριξης, αλλά με την επιβολή φόρου ή φόρων, η συγκέντρωση των οποίων θα αρχίσει από τώρα. 

 

   Μιλώντας γενικότερα για το νέο νατοϊκό δόγμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε με το καβαφικό "και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους, ήταν κι αυτοί μια κάποια λύση". Η απάντηση που έδωσε ο κ. Παπανδρέου ήταν ότι το νέο δόγμα έρχεται να δώσει νέα κατεύθυνση για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων, τα οποία θα επιλύονται μέσω συνεργειών περισσότερων κρατών. Οι συνεργασίες, τόνισε πρέπει να περιλάβουν και τις χώρες που μετείχαν στην Πρωτοβουλία της Κωνσταντινούπολης και σε άλλες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, με στόχο την κοινή ασφάλεια. Ανέφερε επίσης ότι τα σημερινά προβλήματα δεν δημιουργούνται, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, από τις μεγάλες χώρες, αλλά από χώρες με ανίσχυρες δομές και γι αυτό πρέπει να ενισχυθούν οι δημοκρατία και οι πολίτες.

   
Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ