Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Τα κόμματα "άκουσαν" τους στρατιωτικούς επειδή εκείνοι -επιτέλους- μίλησαν".Άρθρο-άποψη

13.06.2012 | 00:01
Του Αντισυνταγματάρχη (ΣΔΓ)
ΑΝΕΣΤΗ ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗ 
Προέδρου του Συνδέσμου Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων


 
Δεν γνωρίζουμε εάν η αβεβαιότητα του μέλλοντος ή η δυσπιστία του παρόντος, με τις σκέψεις του καθενός μας να στριφογυρίζουν στο μυαλό μας, θα ανακοπεί προσωρινά ή θα ανατραπεί πλήρως από (και σε βάθος χρόνου) τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012, όταν όλοι οι Έλληνες πολίτες συναποφασίσουμε την προηγούμενη για το ποιους θέλουμε να ηγηθούν και να μας βγάλουν από το τέλμα που κάποιοι άλλοι τεχνηέντως μας  βούτηξαν.


Οι Έλληνες στρατιωτικοί κρατάμε βαριά την ευθύνη (στο μερίδιο και στο ποσοστό που μας αναλογεί), όπως βαριά κρατούν και οι λοιποί Έλληνες πολίτες, της συναπόφασης αυτής. Δεν υπάρχει επιστροφή. Όλοι κρινόμαστε.

Αναζητούμε τις πιθανές λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματά μας μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς παρορμητικές – ανατρεπτικές – εκφυλιστικές ενέργειες φαινομενικής ελευθερίας και επίδειξης ρώμης και ισχύος.

Ήδη η ιστορία καταγράφει ένα σημαντικό εγχείρημα. Τη συλλογική εκπροσώπηση των Ελλήνων στρατιωτικών και τη δυνατότητα που τους παρέχεται, πλέον, μέσα από τα υπό ίδρυση Περιφερειακά Πρωτοβάθμια Σωματεία τους (ήδη η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής συστάθηκε και πολύ σύντομα θα αναλάβει ενέργειες, ενώ 9 άλλα σωματεία βρίσκονται στη διαδικασία λήψης δικαστικής απόφασης) να εκφράζονται και να προωθούν στα πλαίσια, πάντα, της δημοκρατίας και της νομιμότητας τις όποιες προτάσεις, λύσεις, σκέψεις και ιδέες, για την ανάπτυξη και εξύψωση του επαγγελματικού, κοινωνικού και πολιτιστικού επιπέδου τους, τη βελτίωση, προστασία και προαγωγή της θέσης τους ως μελών του κοινωνικού συνόλου και εργαζομένων σε μια δημοκρατική και δικαιοκρατούμενη κοινωνία, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την επιμόρφωση και εν γένει τα ζητήματα επαγγελματικής κατάρτισής τους προς ενίσχυση και της αμυντικής αποτελεσματικότητας της Χώρας, χωρίς τη υπέρβαση των ορίων που προσδιορίζονται από τις ιδιομορφίες, την αποστολή και ιδιαίτερα τον εθνικό, κοινωνικό και υπερκομματικό χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων, την προάσπιση της προσωπικής ελευθερίας, της αξιοκρατίας, της ελευθερίας της σκέψης, του λόγου, της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και των δημοκρατικών ελευθεριών, υπό την αυτονόητη υποχρέωση αυστηρής τήρησης κάθε απορρήτου που σχετίζεται με την άμυνα και την εθνική ασφάλεια της Χώρας και με τρόπο που σέβεται την οργανωτική ιεραρχική δομή και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και την ανάδειξη του ιστορικού και σύγχρονου ρόλου των Ελλήνων στρατιωτικών ως παράγοντα εγγύησης της εθνικής ανεξαρτησίας και εμπέδωσης του δημοκρατικού πολιτεύματος.


Ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (www.sysmed.gr), στα πλαίσια ενημέρωσης των μελών του, ζήτησε από τα κόμματα που συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία της 17ης Ιουνίου 2012 το πρόγραμμά τους για το προσωπικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τέσσερα εξ αυτών (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και ΚΚΕ) ανταποκρίθηκαν και απέστειλαν το αυτό πρόγραμμα το οποίο αναρτήθηκε στη σελίδα του Συνδέσμου.


Καταγράφονται μία προς μία οι όποιες προτάσεις των κομμάτων και η προσέγγιση ενός εκάστου εξ αυτών στα προβλήματα των Ελλήνων στρατιωτικών, όπως πολλάκις ο Σύνδεσμος έχει αναδείξει και καταθέσει προς όλα τα κόμματα του Ελληνικού κοινοβουλίου (όπως αυτά υπήρχαν μέχρι την 6η Μαΐου 2012). Από την προσέγγιση αυτών διαφαίνεται ξεκάθαρα, και με τα διαφορετικά μάτια κρίσεως και αξιολογήσεως του κάθε Έλληνα στρατιωτικού, ως μοναδικής προσωπικότητας, ο απεγκλωβισμός ή μη από το υπάρχον σύστημα, όπως αυτό διαμορφώθηκε πλέον στη συνείδηση των πολιτών, με τις όποιες αλλοιώσεις και διαστρεβλώσεις του, η φρεσκάδα του νέου/διαφορετικού, η θέληση – δέσμευση για την επίλυσή τους, η ύψωση τοίχους για κάποια άλλα και το αδιαπραγμάτευτο.


Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται ότι μια μερίδα πολιτικών μας (με τη μοναδική διαφορετικότητα του καθενός), φέρεται να μην έχει τη διάθεση να πλησιάσει τον Έλληνα στρατιωτικό και να τον ακούσει, όπως ο ίδιος προσπαθεί να διατυπώσει τους προβληματισμούς του και να προτείνει τις όποιες λύσεις τους. Φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται τα νέα δεδομένα και τα όποια μηνύματα εκπέμπονται, προφανώς με κρυστάλλινο και διαυγή χαρακτήρα. Η ιστορία θα δείξει εάν αυτή η μερίδα έχει δίκιο ή άδικο.


Θέλοντας και μη οι πολιτικοί, και ιδίως αυτοί που θα κληθούν να συγκροτήσουν το νέο Κοινοβούλιο, είναι αυτοί οι οποίοι θα κληθούν Συνταγματικά να νομοθετήσουν. Μια μερίδα από τους παραδίδοντες πολιτικούς – νομοθέτες είναι αυτή, όμως, που οδήγησε χιλιάδες Έλληνες στρατιωτικούς σε κατάσταση πενίας, απαξίωσε το έργο τους, εξύβρισε, συκοφάντησε την προσωπικότητά τους, αλλά και μια άλλη που ανέχτηκε δια της σιωπηρής αποδοχής την προσβολή αυτή.

Καταρράκωσε το ηθικό τους, συνέθλιψε τις αποδοχές τους, προσπάθησε και προσπαθεί να δημιουργήσει ομάδες στρατιωτικών οριοθετώντας προτεραιότητες κατά το ποιος είναι, κατά την άποψή της, ο πιο αναγκαίος μηχανισμός στήριξης. Άφησε να καταρρεύσουν τα Μετοχικά Ταμεία των ΕΔ, δεν άσκησε τον απαιτούμενο έλεγχο και δεν τιμώρησε τους τυχόν υπαιτίους. Εγκλώβισε νομοταγείς πολίτες (τους Έλληνες στρατιωτικούς) σε νομοθετικές παρεμβάσεις για τις οποίες δεν είχε ρητή εντολή (βλέπετε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τιμωρία αυτών που επέλεξαν τη νομικά κατοχυρωμένη έξοδό τους από τις τάξεις των ΕΔ, για τους λόγους που ο καθείς εξέφρασε). Ανέχτηκε την παραβατικότητα και επέτρεψε τη διόγκωσή της, με τα αποτελέσματα που όλοι, πλέον, γνωρίζουμε.


Μέχρι, όμως, η ιστορία να καταγράψει την άποψή της, τα προβλήματα τρέχουν και θέλουν λύσεις εδώ και τώρα. Άμεσα. Οι Έλληνες στρατιωτικοί, ως ελεύθερα σκεπτόμενοι πολίτες, είναι σίγουρο ότι θα αξιολογήσουμε τα προγράμματα των κομμάτων και θα πράξουμε αυτό που ο καθένας μας πιστεύει. Πλέον όμως γνωρίζουμε. Μπορούμε να ξεχωρίσουμε. Δεν εξαπατούμαστε άλλο. Έχουμε καταλάβει ποιος είναι ποιος. Ποιος συνεχίζει να μας εμπαίζει και ποιος όχι. Ποιος είναι με το πλευρό μας και ποιος όχι. Ποιος μας κοροϊδεύει και ποιος όχι. 

 

ΣΧΟΛΙΑ