Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέλος το Ειδικό Μισθολόγιο! Το ζητάει επιτακτικά μεγάλη ελληνική τράπεζα! "Ναι στη περικοπή του 12%",λέει

20.07.2012 | 00:38Και οι τράπεζες στο "κόλπο" των πιέσεων για περικοπή μισθών και ειδικών μισθολογίων.

Για «ορατή» προοπτική αδυναμίας πληρωμών κάνει λόγο η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ απαριθμεί του λόγους για τους οποίους επιβάλλεται η περικοπή των μισθών των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια.
 
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η χώρα βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση και ότι η προοπτική αδυναμίας πληρωμών είναι πλέον ορατή και η δυνατότητα διοχέτευσης πρόσθετης ρευστότητας στην αγορά, τουλάχιστον στο τρίμηνο που διανύουμε, είναι μάλλον μηδενική.
Όπως τονίζουν στις διαβουλεύσεις με την τρόικα θα πρέπει να διαφυλαχθεί πάνω από όλα η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας τους επόμενους μήνες και πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί μία επανάληψη της χαοτικής κατάστασης που επεκράτησε στο τελευταίο τετράμηνο πέρυσι, και που οδήγησε στο PSI και το νέο Μνημόνιο, με οδυνηρότατες συνέπειες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Η Alpha Bank επισημαίνει πως η Κυβέρνηση φαίνεται μεν να προσπαθεί να αποφύγει την εφαρμογή του μέτρου της περικοπής κατά 12% των μισθών των αμειβομένων με τα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια, αλλά μόνο αν αντικατασταθεί με ισοδύναμα μέτρα. Σύμφωνα με την ανάλυση, η περικοπή των μισθών των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια είναι επιβεβλημένη για τους ακόλουθους λόγους:
Πρώτον, διότι η περικοπή στους μισθούς των ειδικών μισθολογίων αποτελεί μέτρο εναρμόνισης με τις πολύ μεγαλύτερες περικοπές που έγιναν στους μισθούς των υπαλλήλων του υπόλοιπου ευρύτερου δημόσιου τομέα και πολύ περισσότερο του ιδιωτικού τομέα. Εάν δεν γίνουν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια τότε θα πρόκειται περί της συνήθους πολιτικής προστασίας των ημετέρων που δεν έχει καμιά θέση στη σημερινή Ελλάδα που πασχίζει να εξέλθει από την μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της.
Δεύτερον, διότι οι περικοπές αυτές είναι αναγκαίες, όπως απολύτως αναγκαία είναι και τα ισοδύναμα μέτρα, όσα μπορεί να βρεθούν, ιδιαίτερα δε αν αυτά συνιστούν μείωση της σπατάλης και κατάργηση φορέων του Δημοσίου που δεν είναι αναγκαίοι. Σε καμιά περίπτωση, όμως, η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων, τα οποία θα είναι εξίσου επώδυνα, δεν θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή αποτροπής της λογικής (και μελετημένης) περικοπής των ειδικών μισθολογίων.
Καλά όλα αυτά ,αλλά δεν μας λέει η τράπεζα πως την ίδια ώρα που προτείνει κι άλλες μειώσεις, δίνει "πράσινο φως" για "σωτηρία" μεγάλων εταιρειών η προοπτική των οποίων είναι εξαιρετικά αμφίβολη ,έχουν εισπράξει τεράστια ποσά από το ελληνικό δημόσιο χωρίς να έχουν εκτελέσει τα έργα που ανέλαβαν και τώρα ζητάνε πάλι από εμάς να σωθούν! Γι΄ αυτά όμως θα επανέλθουμε αύριο ,γιατί μία απ΄ αυτές έχει άμεση σχέση με μεγάλα αμυντικά προγράμματα του ΠΝ


 

ΣΧΟΛΙΑ